Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

12/09/2011 - 17:04

H Γαλλίδα καθηγήτρια Suzanne Amigues στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου

 Η διακεκριμένη ελληνίστρια και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μontpellier της Γαλλίας Suzanne Amigues επισκέφτηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  του Απολιθωμένου Δάσους συνοδευόμενη από τον κ Φιλίπ Λαμπρεβέ και ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρο, στις εκθέσεις του Μουσείου, ενώ συζητήθηκε η επίδραση των απολιθωμάτων και οι αναφορές σε αυτά στο έργο του Θεόφραστου.

Η καθηγήτρια Suzanne Amigues έχει αφιερώσει όλη της τη ζωή στη μελέτη του έργου του Θεόφραστου και έχει μεταφράσει και εκδώσει τα σημαντικότερα έργα του στα Γαλλικά και ειδικότερα το μνημειώδες έργο του «Περί Φυτών ιστορίαι», που αποτέλεσε το πρώτο επιστημονικό σύγγραμμα στην επιστήμη βοτανικής και χάρη στο οποίο ο Θεόφραστος θεωρείται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ο πατέρας της Οικολογίας.

Η κα Amigues επισκέπτεται για πρώτη φορά την Λέσβο, κάνοντας ένα προσκύνημα στην πατρίδα του μεγάλου δασκάλου Θεόφραστου και με μεγάλη συγκίνηση αναζητά στοιχεία και τοποθεσίες που αναφέρονται στο έργο του για τα οποία επίσης ζήτησε πληροφορίες από το Μουσείο.

Στα πλαίσια της επίσκεψής της περιηγήθηκε στις εκθέσεις του Μουσείου καθώς και στα υπαίθρια εκθέματα του Απολιθωμένου Δάσους και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις διαδικασίες απολίθωσης των φυτών και το ρόλο της ηφαιστειότητας στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους. Ιδιαίτερη αναφορά άλλωστε γίνεται  στο ειδικό τμήμα των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου το οποίο είναι αφιερωμένο στο Θεόφραστο. Στο βιβλίο του Θεόφραστου «Περί Λίθων» υπάρχει η πρώτη γραπτή αναφορά στα απολιθώματα, και παραπομπή στην ειδική για το θέμα – αλλά χαμένη - πραγματεία του «Περί των Λιθουμένων» καθώς ο Θεόφραστος είχε διακρίνει την ιδιαιτερότητα των απολιθωμάτων της Λέσβου.

Η καθηγήτρια Suzanne Amigues συζήτησε επίσης τις δυνατότητες μεγαλύτερης συνεργασίας με το Μουσείο σχετικά με τον Θεόφραστο γεγονός που έγινε με χαρά αποδεκτό από τον Διευθυντή του Μουσείου κ. Ν. Ζούρο, ο οποίος την ευχαρίστησε για την παρουσία της στη Λέσβο και για την μεγάλη της συμβολή στην προβολή του μεγάλου Θεόφραστου που αποτελεί ανεκτίμητη κληρονομιά για τη Λέσβο, που γίνεται ακόμη πιο πολύτιμη ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή της πολύπλευρης κρίσης.

Μοιράσου το άρθρο!