Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

28/08/2014 - 18:51

Η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα

style="text-align: justify;"> 
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης, ερευνητικούς φορείς από όλη την Ελλάδα και με την υποστήριξη της TETRAGON, θα παρουσιάσει από 3 Σεπτεμβρίου έως 23 Οκτωβρίου 2014 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα τη μεγάλη έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους». 
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Η έκθεση είναι βασισμένη στην παρουσίαση εκθεμάτων, φωτογραφικού και οπτικοακαουστικού υλικού των διάσπαρτων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου τεκμήρια της γεωιστορικής εξέλιξης του Ελληνικού αρχιπελάγους και των διεργασιών που δημιούργησαν τα νησιά, τα εντυπωσιακά τοπία, τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 150 εκατομμυρίων ετών.
Η έκθεση παρουσιάζει με ένα ολοκληρωμένο, ελκυστικό για το ευρύ κοινό τρόπο, τη δημιουργία του Αιγαίου Πελάγους, την ομορφιά των τοπίων και των ακτών του, με μια προσέγγιση όπου ο επισκέπτης θα συλλαμβάνει τις διεργασίες που σμίλεψαν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά σε συνάρτηση με το χρόνο και διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστημάτων,  θα αντιλαμβάνεται τη συνεχή αλληλεπίδραση με τα πολιτιστικά τοπία που συγκροτούν το λίκνο πολιτισμών από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας αλλά και θα γεμίζει επίσης τις αισθήσεις του με εικόνες από τα νησιά και τη ζωή του αρχαίου αυτού πελάγους.
 
Εντυπωσιακά εκθέματα
Βασικό στοιχείο της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές εκθεματικές ενότητες με εντυπωσιακά θέματα και διαδραστικές παρουσιάσεις.
Η κεντρική εκθεματική ενότητα «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο», παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος που μέρος του ήταν η σημερινή Ελλάδα, στην εξέλιξη του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας, έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του Ελληνικού αρχιπελάγους. Τα νησιά και τα πελάγη του, τα γεωλογικά μνημεία και η πολυμορφία των γήινων σχηματισμών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς, μαζί με εντυπωσιακά εκθέματα γεωλογικών σχηματισμών και ένα δεκατετράμετρο απολιθωμένο κορμό, αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας.  
Η δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και την σεισμικότητα που δημιούργησαν το Αρχιπέλαγος. Μια διαδικασία με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε εκατομμύρια έτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σ’ αυτήν άλλωστε χρωστούμε την ύπαρξη μερικών από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου, όπως η Σαντορίνη, η Κως, η Νίσυρος, η Μήλος, η Κίμωλος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη και άλλων που εμφανίζονται στον επιδαπέδιο χάρτη με τα χαρακτηριστικά τους πετρώματα. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι χθόνιες δυνάμεις, οι σεισμοί, πέρα απ’ τις καταστροφές δίνουν και τα δώρα της θερμότητας, όπως τον θερμαλισμό, που από την αρχαιότητα χαίρεται ο άνθρωπος.  
Η τρίτη ενότητα «ΓΑΙΑ: από τον μύθο στην επιστήμη» παρουσιάζει την εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητα της περιοχής του Αιγαίου την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν την συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στην λεκάνη του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμύριων χρόνων. Τα νησιά του Αιγαίου φιλοξενούν σπαράγματα της ζωής του παρελθόντος που κέντρισαν την ανθρώπινη σκέψη ώστε να αναζητήσει απαντήσεις για την προέλευση της ζωής και του κόσμου, από την «κοσμογονία» του Ησίοδου στα «Φυσικά» του Αριστοτέλη και το «Περί των λιθουμένων» του Θεόφραστου. Ο πλούτος των απολιθωμάτων του Αιγαίου, περιλαμβάνει το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, τα απολιθώματα θηλαστικών αλλά και την πρώιμη παρουσία των ανθρωπίδων. Μορφές σύγχρονων δέντρων με τις αντίστοιχες απολιθωμένες  προγονικές μορφές τους και ανάμεσά τους αναπαραστάσεις ζώων, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο για τον επισκέπτη.     
 
Ώρες λειτουργίας για σχολεία: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-14:00 ανά μία ώρα. Σχολικές ομάδες θα γίνονται δεκτές ΜΟΝΟ με κράτηση στα τηλέφωνα 210 9469631-2. Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-14:00.
Ώρες λειτουργίας για το κοινό: Τετάρτη – Παρασκευή 17:00-20:00, Σάββατο – Κυριακή 10:00-20:00.
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. 
Οι χώροι είναι φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, sms στο 6936 177 143 ή mail στο pr@eugenfound.edu.gr. Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!