Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

04/01/2017 - 16:38

Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους - Παρατείνεται για έξι μήνες η παρουσίαση της έκθεσης στο Σικάγο ΗΠΑ

Μεγάλη επιτυχία σημειώνει η έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο National Hellenic Museum στο Σικάγο των ΗΠΑ και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η παράταση λειτουργίας της για τους επόμενους έξι μήνες.

Η έκθεση παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα τόσο από Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό όσο και από κατοίκους και επισκέπτες του Σικάγο. Δεκάδες ήταν και τα δημοσιεύματα και στα ΜΜΕ, προβάλλοντας τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου στις ΗΠΑ.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 23 Νοεμβρίου 2015 από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μαρία Βλαζάκη και η αρχική περίοδος λειτουργίας προγραμματίστηκε μέχρι τον Αύγουστο του 2016. Αποφασίστηκε η πρώτη παράταση λειτουργίας μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 και τώρα αποφασίστηκε νέα παράταση, γεγονός που δείχνει το εξαιρετικό μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού.

Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON.

Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να ταξιδέψουν νοερά μέσα από τα εκθέματά της, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τις οπτικοακουστικές προβολές και τα αναλυτικά κείμενα τόσο στη Λέσβο όσο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, προβάλλοντας τις ομορφιές τους και τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους καθώς άνοιξε νέες ευκαιρίες προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό. Βασικό στοιχείο της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η λειτουργία της έκθεσης συμπληρώνεται με εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις που σκοπό έχουν τη γνωριμία επισκεπτών με το ελληνικό αρχιπέλαγος.

Η έκθεση παρουσιάστηκε πρώτα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS, στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2013 - Ιούνιο του 2014, ακολούθησε η παρουσίαση της στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο 2014 ενώ τον Φεβρουάριο 2015 παρουσιάστηκε στο εκθεσιακό κέντρο Vittoriano στη Ρώμη.

Η έκθεση παρουσιάζεται παράλληλα στο Polytechnic Museum της Μόσχας. Η παρουσίασή της στη Ρωσία αποτελεί τη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια του προγράμματος εορτασμού «Έτος Ρωσίας-Ελλάδας 2016» και θα παρουσιαστεί έως 16 Μαρτίου 2017 προβάλλοντας το Απολιθωμένο Δάσος, τη Λέσβο και τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!