Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

16/12/2015 - 11:14

Ημερίδα: «Γεωπάρκο Λέσβου: Γεωτουριστικές διαδρομές της Λέσβου»

Η

μερίδα με θέμα «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ: Γεωτουριστικές διαδρομές της Λέσβου» οργανώνει τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 10:00 π.μ. το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.

Η ημερίδα οργανώνεται στα πλαίσια της Πράξης «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ-Δράσεις σήμανσης, ψηφιακής ανάδειξης και προβολής» η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007-2013».

Αντικείμενο της ημερίδας είναι η γνωριμία των πολιτών της Λέσβου και ιδιαίτερα των νέων με το ιδιαίτερο φυσικό και γεωλογικό περιβάλλον της Λέσβου το οποίο συνδέεται με τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά που αναπτύχθηκε στο νησί. Παράλληλα, στόχος είναι η ενημέρωση για τη συμμετοχή της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων καθώς και την πρόσφατη παγκόσμια διάκριση «Λέσβος – UNESCO Global Geopark».

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει διάλεξη από τον Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατά τη διάρκεια της οποία θα παρουσιαστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Γεωπάρκου Λέσβου και οι δυνατότητες που αναπτύσσονται στον τομέα της προβολής και ανάδειξης του Γεωπάρκου Λέσβου στα πλαίσια του νέου προγράμματος της UNESCO για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program) σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η αναγνώριση περιοχών με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO». Μεταξύ των περιοχών που εντάσσονται στο νέο Πρόγραμμα της UNESCO περιλαμβάνεται η Νήσος Λέσβος.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Γεωπάρκο Λέσβου θα επικοινωνήσει με το Γεωπάρκο Sanin Kaigan από την Ιαπωνία, το οποίο διαθέτει θερμές πηγές και ηφαιστειακές δομές όπως και το Γεωπάρκο Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί επικοινωνία με το Δήμαρχο της πόλης Toyooka κ. Nakagai, με στελέχη του Γεωπάρκου San’in Kaigan καθώς και με μαθητές του σχολείου Toyooka οι οποίοι επισκέπτονται το Γεωπάρκο Λέσβου τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια συμμετοχής τους σε ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Γεωπάρκο Λέσβου.

Σε όλους τους συμμετέχοντες στην ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διανομή του Γεωτουριστικού χάρτη Γεωπάρκου Λέσβου ο οποίος εκδόθηκε στα πλαίσια της Πράξης «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ-Δράσεις σήμανσης, ψηφιακής ανάδειξης και προβολής» και αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τον επισκέπτη του Γεωπάρκου Λέσβου.

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22510-47033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!