Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

25/01/2016 - 21:52

Ήταν δημιουργικό το 2015. Απολογισμός δράσης και βραβεύσεις στο Μουσείο Σιγρίου

 

Mε μεγάλη προσέλευση φίλων και επισκεπτών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Κοπή της Βασιλόπιτας του Μουσείου και τον ετήσιο απολογισμό δράσεων για το έτος 2015, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

Τη Βασιλόπιτα ευλόγησαν ο Αρχιμανδρίτης Πρόχορος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου και ο π. Μιχάλης Γκόγκος, εφημέριος της ενορίας Σιγρίου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά και αναφέρθηκε στην εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά που πέρασε, η οποία χαρακτηρίζεται από δράσεις εξωστρέφειας του Μουσείου που οδήγησαν στην ανάπτυξη και διεθνή προβολή του.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νίκος Ζούρος, παρουσίασε στη συνέχεια τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Μουσείου για το έτος 2015 καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων του για τo 2016 και αναφέρθηκε στις επιτυχημένες προσπάθειες του για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων και δράσεων που έχουν καταστήσει το Μουσείο φορέα ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού τόσο στη Λέσβο όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Απολογισμός δράσεων 2015

Ειδικότερα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υλοποιώντας την εγκεκριμένη από το Διοικητικό Συμβούλιο στρατηγική ανάπτυξης, ολοκλήρωσε το 2015 με ιδιαίτερα πλούσιο απολογισμό δραστηριοτήτων για την ανάδειξη του μνημείου και την εξυπηρέτηση των 55.000 περίπου επισκεπτών που γνώρισαν το Απολιθωμένο Δάσος.

Ολοκληρώθηκαν έργα ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων στη νησίδα Νησιώπη και ξεκίνησε η λειτουργία του Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης, του πρώτου θαλάσσιου πάρκου απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο με χρηματοδότηση του  ΕΣΠΑ.

Υλοποίησε σημαντικά έργα προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους κατά τη διάρκεια διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου και οργάνωσε την παρουσίαση της πρωτότυπης έκθεσης «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ».

Με επιτυχία οργάνωσε την παρουσίαση της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο Εκθεσιακό Κέντρο Vittoriano στη Ρώμη και το National Hellenic Museum στο Σικάγο των ΗΠΑ, ενισχύοντας τις δράσεις προβολής του στο εξωτερικό.

Παράλληλα, κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την ανάδειξη του μνημείου και για διεθνή προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Στα πλαίσια αυτά ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία τις δράσεις σήμανσης, ψηφιακής ανάδειξης και προβολής του Γεωπάρκου Λέσβου και υλοποίησε σημαντικά έργα ανάδειξης και προβολής του με ενίσχυση του ΕΣΠΑ.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της χρονιάς που πέρασε ήταν και η υιοθέτηση του Νέου Προγράμματος για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα από την Γενική Διάσκεψη της UNESCO με συνέπεια την αναγνώριση του Γεωπάρκου Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Αξιόλογη ήταν και η συμμετοχή των μαθητών στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που οργανώνει το Μουσείο και η υλοποίηση ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Αποτέλεσμα των επιτυχημένων δραστηριοτήτων του Μουσείου ήταν ότι κατάφερε με μεγάλη επιτυχία να λειτουργήσει το 2015 ως φορέας ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού στη Λέσβο, καταφέρνοντας άριστα να εκπληρώσει το θεσμικό του ρόλο.

Βράβευση σχολικών μονάδων της Λέσβου

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε βράβευση σχολικών μονάδων της Λέσβου για τη συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου. Ειδικότερα, βραβεύτηκαν:

- Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης για την επιτυχημένη συμμετοχή του σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για το σεισμικό κίνδυνο. Το βραβείο έλαβε η Ελένη Καραγιάννη, υπεύθυνη υλοποίησης των εκπαιδευτικών δράσεων.

- Το Νηπιαγωγείο Σιγρίου για τη συμμετοχή του σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους. Το βραβείο έλαβε η κα. Ελένη Καλτσά, Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου.

- Το Δημοτικό Σχολείο Σιγρίου για τη συμμετοχή του σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους. Το βραβείο παρέλαβε η Διευθύντρια κα. Στυλιανή Ιορδανίδου.

- Το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης για τη συμμετοχή του στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου σε συνεργασία με το Toyooka High School του Γεωπάρκου San’in Kaigan της Ιαπωνίας. Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής κ. Παναγιώτης Χατζηλάμπρου.

Βράβευση Προσκόπων

Παράλληλα, στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε βράβευση του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης και του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης για τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και για τη συμβολή τους ώστε κάθε χρόνο ομάδες ανιχνευτών και προσκόπων από τη Λέσβο και όλη την Ελλάδα να επισκέπτονται το Απολιθωμένο Δάσος, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη και προβολή του μνημείου.

Το βραβείο παρέλαβαν ομάδες ανιχνευτών του 2ου Συστήματος Προσκόπων και του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης, οι οποίοι με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν στις εθελοντικές δράσεις στο Απολιθωμένο Δάσος.

 

Μοιράσου το άρθρο!