Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

27/01/2016 - 18:04

Λαμπρά εγκαίνια: «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ» στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.

yle="text-align: justify;">Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ»  στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.

Η έκθεση παρουσιάζει τα ανασκαφικά ευρήματα από τις απολιθωματοφόρες θέσεις που αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Οι ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έφεραν στο φως ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας ευρήματα, σημαντικά τεκμήρια της σύνθεσης των απολιθωμένων δασών της Λέσβου και του Αιγαίου τα οποία αποκαλύπτουν άγνωστες λεπτομέρειες της τοπογραφίας της περιοχής και του τρόπου δημιουργίας τους.

Την εκδήλωση των εγκαινίων άνοιξε με καλωσόρισμα ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου  κ. Λ. Ευγενίδης ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία που έκανε δυνατή την παρουσίαση της έκθεσης στην Αθήνα ενώ χαιρέτισε με μήνυμά του ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αρ. Μπαλτάς. Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κα. Χρ. Καλογήρου αναφέρθηκε στη σημασία του έργου καθώς και στις προσπάθειες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για την ανάδειξη του πλούτου των ευρημάτων του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου που έχει ανακηρυχθεί Γεωπάρκο από την UNESCO. Χαιρετισμό απέστειλε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Ηλίας Χανθάκος, ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών κ. Δ. Μακρής και ο Διευθυντής Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοιν. Υποδομών κ. Α.  Πολλάκις, επικεφαλείς στελεχών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητής Σ. Θωμαδάκης και Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη  του ΔΣ του Μουσείου, Ερευνητές του ΙΓΜΕ, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι φορέων καθώς και πολλοί φίλοι της Λέσβου οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση της έκθεσης από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο ο οποίος αναφέρθηκε στις εκθεσιακές ενότητες και στη μεγάλη ποικιλία των φυτών που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών και μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών. Παράλληλα, παρουσίασε τα σημαντικά στοιχεία που δίνει η μελέτη των ευρημάτων τα οποία αποκαλύπτουν μοναδικές πληροφορίες για τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που τα κατέστρεψαν και μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σε παγκόσμια κλίμακα σπουδαιότητας, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» (ΠΔ 433/1985). Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνέπραξαν για την πραγματοποίηση της μεγάλης ανασκαφής και αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία τόσο με τις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων όσο και Κατασκευάστριας Κοινοπραξίας χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Επίσης ευχαρίστησε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Υπηρεσία Διαχείρισης Βορείου Αιγαίου και όλους τους συντελεστές της έκθεσης.

Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις εκθεματικές ενότητες και τα απολιθώματα.

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο στα πλαίσια των δράσεων ανάδειξης του Γεωπάρκου Λέσβου με την ενίσχυση του ΕΣΠΑ.

Οι ανασκαφικές εργασίες κατά μήκος της νέας χάραξης του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του έργου κατασκευής – αναβάθμισης οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου Λέσβου, το οποίο υλοποιήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Εντυπωσιακή έκθεση

H έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι 29 Μαΐου 2015 αποτελεί ένα κάλεσμα προς τους επισκέπτες της προκειμένου να επισκεφθούν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου στο φυσικό του χώρο να γνωρίσουν το μοναδικό αυτό μνημείο με την παγκόσμια αναγνώριση.

Η έκθεση μεταφέρει νοερά τους επισκέπτες της στους υπαίθριους χώρους του εργοταξίου κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών και των εργασιών μεταφοράς των απολιθωμάτων, τους χώρους της έρευνας και τους υπαίθριους και εργαστηριακούς χώρους των συντηρήσεων.

Διαρθρώνεται σε 11 ενότητες που αναφέρονται σε τρεις βασικούς άξονες:

Α. Εισαγωγικές ενότητες για την παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους και του Έργου του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου

Β. Την παρουσίαση των ευρημάτων των σωστικών ανασκαφών 2014-2015

Γ.  Την παρουσίαση των επιστημονικών εργασιών έρευνας, τεκμηρίωσης και ανάδειξης των απολιθωμάτων που περιλαμβάνει τις διαδικασίες χαρτογράφησης, ανασκαφής, συντήρησης, μεταφοράς  και προστασίας των υπαίθριων απολιθωματοφόρων θέσεων.

Στην έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ» παρουσιάζονται:

ü  Δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων των υποτροπικών δασών που σαρώθηκαν από το ωστικό κύμα των μεγάλων εκρήξεων και τις πυροκλαστικές ροές που ακολούθησαν. Περιλαμβάνουν σπάνια και ενδιαφέροντα ευρήματα όπως ριζικά συστήματα, κορμούς, κλαδιά, ρίζες και φύλλα δένδρων.

ü  Μαρτυρίες για τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που κατέστρεψαν τα υποτροπικά δάση και οδήγησαν στη δημιουργία του διατηρητέου μνημείου της φύσης, όπως ο κορμός που φέρει τα τεκμήρια της βίαιης θραύσης του από το ωστικό κύμα της ηφαιστειακής έκρηξης ή για τη διαδικασία της απολίθωσης όπως το κατώτερο τμήμα κορμού και το ριζικό σύστημα που απέμεινε στη φυσική του θέση,  σκεπάστηκε από ηφαιστειακή στάχτη και απολιθώθηκε από την κυκλοφορία ρευστών πλούσιων σε πυρίτιο.

ü  Πληροφορίες για τις διαδικασίες της ανασκαφής, της συντήρησης, της μεταφοράς και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, της χαρτογράφησης και της ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων που διατηρούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου.

 

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Ειδικά για σχολικές ομάδες μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και ειδικές ομάδες επισκεπτών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου θα οργανώνει καθημερινά ειδικές εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες.

 

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή 17:00-20:00, Σάββατο – Κυριακή 10:00-20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σε όλους του ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ενώ οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Για περισσότερες πληροφορίες ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της έκθεσης www.theforestundertheroad.gr καθώς και την ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!