Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

07/10/2015 - 14:15

Μαθητές από ευρωπαϊκές χώρες και το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δράση στο νέο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης

Η

νέα εκπαιδευτική δράση του Μουσείου για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Νησίδας Νησιώπη ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Μαθητές από την Ισπανία και τη Λιθουανία  οι οποίοι βρίσκονται στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ και οι συμμαθητές τους από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης εγκαινίασαν τη νέα εκπαιδευτική δραστηριότητα για Σχολικές Μονάδες που πραγματοποιείται στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015.

Η εκπαιδευτική δράση ξεκίνησε με ενημέρωση των μαθητών για το Απολιθωμένο Δάσος και τη γεωλογική ιστορία της περιοχής. Τα παιδιά γνώρισαν με παραστατικό τρόπο τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τα απολιθωμένα φυτά του δάσους, την ηφαιστειότητα και τις μεγάλες γεωλογικές αλλαγές που δημιούργησαν το σημερινό τοπίο της Λέσβου στο χώρο του Μουσείου.

Στη συνέχεια με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πάτο του Μουσείου, οι μαθητές κάνοντας τη θαλάσσια διαδρομή από το Σίγρι μέχρι τη Νησιώπη παρατήρησαν το βυθό, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του και μεταφέρθηκαν νοερά εκατομμύρια χρόνια στο γεωλογικό παρελθόν. Με τη βοήθεια της κα. Όλγας Τσαλκιτζή, γεωλόγου του Μουσείου, προσπάθησαν και με μεγάλη επιτυχία ανακάλυψαν τα τεκμήρια που τους έδειξαν ότι όλη η περιοχή ήταν τμήμα μιας μεγάλης στεριάς της Αιγιήδας και στα εκατομμύρια χρόνια που ακολούθησαν μεγάλα γεωλογικά ρήγματα δημιούργησαν τη νησίδα Νησιώπη. Οι μαθητές παρατήρησαν τα ρήγματα, τα στρώματα των ηφαιστειακών υλικών και περπάτησαν ανάμεσα στους απολιθωμένους κορμούς 20 εκατομμυρίων ετών στη Νησιώπη οι οποίοι μαρτυρούν το μοναδικό γεωλογικό ταξίδι της Λέσβου.

Μέσα από μια πλήρη περιήγηση στους χώρους των ανασκαφών, τα παιδιά επισκέφτηκαν εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς δέντρων, ιστάμενους και κατακείμενους, άριστα διατηρημένους που αποτελούν ένα ανοιχτό βιβλίο της εξέλιξης των φυτών στην περιοχή. Σε κάθε τμήμα του νέου θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης οι μαθητές ανακάλυψαν μοναδικές εκπαιδευτικές γνώσεις που όλες μαζί συνδυασμένες αποτελούν ένα βιωματικό εκπαιδευτικό μάθημα.

Μοιράσου το άρθρο!