Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

17/08/2011 - 12:47

Mε επιτυχία οι εκδηλώσεις τη νύκτα της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

Mε επιτυχία οι εκδηλώσεις

τη νύκτα της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

 Νυχτερινή ξενάγηση - προβολές ντοκιμαντέρ

Γευσιγνωσία

 

Μια εξαιρετική βραδιά κάτω από το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου έζησαν όσοι επέλεξαν να βρεθούν το βράδυ του Σαββάτου 13 Αυγούστου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.

Το Μουσείο μέχρι αργά το βράδυ υποδέχθηκε τους επισκέπτες και φίλους του Απολιθωμένου Δάσους με νυχτερινή ξενάγηση, προβολές ντοκιμαντέρ και γευσιγνωσία οίνου.

Νυχτερινή ξενάγηση

Μια διαφορετική παρουσίαση και ξενάγηση των επισκεπτών στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου έλαβε χώρα τη βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ο Διευθυντής  του Μουσείου, Αναπλ. Καθ. Νίκος Ζούρος, παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο την διαδικασία της δημιουργίας του Απολιθωμένου δάσους και στη συνέχεια στοιχεία που προέρχονται από την έρευνα στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.  Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης παρουσίασε αναλυτικά το κάθε έκθεμα και μαζί του την προέλευση του και την σημασία του. Επίσης παρουσίασε την αναπαράσταση του δάσους που στηρίζεται στα πολλά στοιχεία που έρχονται στο φως από τις ανασκαφές. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σκεπτικό πίσω από την εκθεσιακή παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και πολλά στοιχεία για τους λόγους που οδήγησαν στην διαμόρφωση των εκθεσιακών ενοτήτων της έκθεσης. Ιδιαίτερο ήταν επίσης το ενδιαφέρον των συμμετασχόντων για την γεωιστορική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου και τα γεωλογικά φαινόμενα όπως η ηφαιστειότητα και οι σεισμοί.

Προβολές Ντοκιμαντέρ

Ιδιαίτερα θετικά σχόλια έγιναν από τους συμμετέχοντες κατά την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ της Τηλεόρασης της Σαγκάης με θέμα «Απόδραση στη ΛΕΣΒΟ». Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στη Λέσβο τον Μάιο του 2011 από ομάδα δημοσιογράφων της ταξιδιωτικής εκπομπής “Getaway” του διεθνούς καναλιού ICS της Σαγκάης, οι οποίοι βρέθηκαν στη Λέσβο στα πλαίσια φιλοξενίας τους από το Δήμο Λέσβου με στόχο την υλοποίηση αφιερώματος για τον πολιτισμό, την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Προβλήθηκαν επίσης το ντοκιμαντέρ της Ισλανδικής Τηλεόρασης «Eyjafjallajokull : Το χρονικό της ηφαιστειακής έκρηξης που σταμάτησε την αεροπλοϊα στην Ευρώπη», το οποίο ενθουσίασε τους συμμετέχοντες με τις εντυπωσιακές εικόνες του και τις μοναδικές πληροφορίες που παρουσίασε για την μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου.

Ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ του ΒΒC «Aristotle’s lagοon», το οποίο γνώρισε σε μικρούς και μεγάλους τα μυστικά και την βιοποικιλότητα της λεσβιακής φύσης.

Γευσιγνωσία οίνου

Η εκδήλωση της αυγουστιάτικης πανσελήνου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίστηκε στο χώρο όπου φιλοξενείται η 12η Γιορτή Αγροτουρισμού, όπου και πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία του Μεθυμναίου Οίνου.

Οι συμμετέχοντες γεύτηκαν το μοναδικό κρασί που παράγεται στα ηφαιστειακά εδάφη της περιοχής των Χιδήρων, που βρίσκονται στον κρατήρα του μεγάλου ηφαιστείου της Βατούσας, το οποίο δημιούργησε και το Απολιθωμένο Δάσος. Ο Μεθυμναίος Οίνος είναι μια ποικιλία του αρχαίου λεσβιακού κρασοστάφυλου, με λεπτά αρώματα και μοναδική γεύση που οφείλονται τόσο στην μοναδική ποικιλία προέλευσής του αλλά και στο έδαφός του.

Μοιράσου το άρθρο!