Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

19/05/2011 - 14:15

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ο εορτασμός για την Ημέρα Μουσείων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ο εορτασμός για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. Πλήθος επισκεπτών και φίλων του Μουσείου αλλά και πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Μουσείο και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του.

Το θέμα που είχε επιλέξει για τον φετινό εορτασμό ο ICOM, ο Διεθνής Οργανισμός των Μουσείων, για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2011 ήταν «Μουσεία και Μνήμη». Με την επιλογή αυτού του θέματος, ο ICOM θέλησε ο εορτασμός να αποτελέσει ευκαιρία για να τονιστεί η σημασία της διατήρησης της ατομικής και συλλογικής μνήμης μέσα από τις συλλογές των μουσείων, οι οποίες συγκροτούνται από τεκμήρια της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μουσείου περιλάμβανε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας περιήγηση  και ενημέρωση στους εκθεσιακούς του χώρους και την περιοδική έκθεση «Απολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον άνθρωπο των Πετραλώνων», παρουσιάσεις, προβολή ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προγράμματα για τους μικρούς φίλους του Μουσείου.  

Εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες στο Μουσείο 

Μοναδικές βιωματικές εμπειρίες!

Μοναδικές βιωματικές εμπειρίες αλλά και νέες γνώσεις απέκτησαν οι μαθητές που επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τις προηγούμενες ημέρες καθώς και την ημέρα εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Το Μουσείο έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης μέσα από τα οποία τα παιδιά καλούνται να ταξιδέψουν νοερά εκατομμύρια χρόνια πίσω στο γεωλογικό χρόνο, να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος και τα φυτά που ζούσαν στην περιοχή του Αιγαίου, να αποκαλύψουν τις διεργασίες και μεταβολές που έχουν συντελέσει στη δημιουργία των σημερινών τοπίων στη Λέσβο, να γνωρίσουν τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου και να βιώσουν στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου τους μεγάλους σεισμούς που έχει ζήσει η γη μας τα τελευταία χρόνια και τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας. Τις προηγούμενες ημέρες επισκέφτηκαν το Μουσείο και έζησαν αξέχαστες στιγμές οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου Άγρας οι οποίοι γνώρισαν το Δεινοθήριο της Λέσβου, μαθητές σχολείων Β’ ευκαιρίας από την Ισπανία, την Γερμανία και την Ολλανδία και οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης. Παράλληλα, συνεχίζεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους μαθητές το εξαιρετικά επίκαιρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο «Κλιματική αλλαγή: Μαθαίνω για τις επιπτώσεις παρατηρώντας το Απολιθωμένο Δάσος» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα. Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποίησαν την έρευνά τους για την κλιματική αλλαγή στους χώρους του Μουσείου το 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης. Επίσης, στα πλαίσια των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούνται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, επισκέφτηκαν το Μουσείο μαθητές του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω οι οποίοι συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων.

 

Μοιράσου το άρθρο!