Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

17/05/2018 - 06:04

Με μεγάλη συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

yle="text-align: justify;">Μια κοινή γιορτή οργάνωσαν τα Μουσεία της Λέσβου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Πολλοί κάτοικοι του νησιού ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Μουσείων της Λέσβου συμμετείχαν στην εκδήλωση με θέμα «Τα Μουσεία της Λέσβου συνεργάζονται & συνομιλούν με την κοινωνία» και γνώρισαν τη μοναδική ιστορία του κάθε Μουσείου αλλά και το πρόγραμμα τον εκδηλώσεων του που θα οργανωθεί από αυτά με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το διάστημα 18-20 Μαΐου 2018.


Στην κοινή αυτή γιορτή των Μουσείων της Λέσβου παρουσιάστηκαν τα Μουσεία της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, τα Μουσεία του Δήμου Λέσβου, το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο της Ι.Μ. Μυτιλήνης, το Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς,  το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος, το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, υπεύθυνο των Αρχαιολογικών Μουσείων της Λέσβου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων και της κοινής αυτής εκδήλωσης με στόχο τη  διασύνδεση των Μουσείων της Λέσβου μεταξύ τους αλλά και με την τοπική κοινωνία.


Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε τη συνέχεια το Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα αναγνωρισμένα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία Μουσεία της Λέσβου που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και διαθέτουν νομική προσωπικότητα, στελέχωση και κανονισμό λειτουργίας καθώς και τους σκοπού του Δικτύου προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος των Μουσείων στη Λέσβο αλλά και η γόνιμη συνεργασία για την προώθηση κοινών δράσεων.


Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση των Μουσείων της Λέσβου και των εκδηλώσεων τους για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων αλλά και των καλοκαιρινών εκδηλώσεών τους.
Ο κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, υπεύθυνος των Αρχαιολογικών Μουσείων της Λέσβου, αναφέρθηκε στις συλλογές, τις περιοδικές εκθέσεις και τις εκδηλώσεις του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης αλλά και στις αρχαιολογικές συλλογές Ερεσού και Νάπης όπως και τα νέα έργα που θα υλοποιηθούν με στόχο οι αρχαιολογικοί χώροι της Λέσβου μέσα από νέες προσεγγίσεις να συμβάλουν στη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας.


Ο κ. Κώστας Αστυρακάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Λέσβου, εκπρόσωπος των Μουσείων του Δήμου Λέσβου, παρουσίασε το Μουσείο Θεόφιλου, το οποίο αναδεικνύει το μοναδικό έργο του αυτοδίδακτου ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ και τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, η οποία διαθέτει από τις σημαντικότερες συλλογές έργων ζωγραφικής, τις διεθνείς συνεργασίες με ξένα Μουσεία που έχουν αναπτυχθεί από το Δήμο Λέσβου και το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα οργανωθεί στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης.


Η κα. Μαίρη Δημητρίου, εκπρόσωπος της Δημοτικής Πινακοθήκης Μήθυμνας που ανήκει στα Μουσεία του Δήμου Λέσβου, αναφέρθηκε στο ιστορικό δημιουργίας της, τις σημαντικές συλλογές της αλλά και τις πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει οργανώσει αλλά και θα υλοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.


Ο κ. Νίκος Σηφουνάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αρχιπέλαγος - Μουσείου - Ελαιοτριβείου Βρανά, κάνοντας μια ιστορική αναφορά στα Μουσεία και τις συλλογές της Λέσβου παρουσίασε άγνωστες λεπτομέρειες από τη δημιουργία και λειτουργίας τους ενώ ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ιστορικό διάσωσης και δημιουργίας του Μουσείου – Ελαιοτριβείου Βρανά και το πρόγραμμα εκδηλώσεών του.
Ο κ. Κώστας Μανιατόπουλος, Διευθυντής του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη Teriade αναφέρθηκε στο όραμα του Στρατή Ελευθεριάδη – Τεριάντ και τη δημιουργία του Μουσείου, ένα μοναδικό στο είδος του Μουσείο το οποίο παρουσιάζει παράλληλα ενιαίο το εκδοτικό έργο του ιδρυτή του.


Ο Καθηγητής Δημήτρης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη Teriade, τόνισε τη μεγάλη σημασία επαφής των Μουσείων με την τοπική κοινωνία αλλά και τη σημασία τους να λειτουργήσουν ως μέσα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης.


Ο Πάτερ Ευστράτιος Κομνηνός, εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου, παρουσίασε την ιστορική διαδρομή του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του, τα μοναδικά εκθέματά του τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό αλλά και τις εκδηλώσεις του για την τοπική κοινωνία.
Η κα. Μαντώ Παπαδοπούλου, Τοπική διαχειρίστρια του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη λειτουργία του και τις δράσεις του με στόχο να λειτουργεί ως ένας πυρήνας πολιτισμού στην ελληνική περιφέρεια.    


Ο κ. Δημήτρης Καραπιπέρης, εκπρόσωπος του Ψηφιακού Μουσείου Χιδήρων «Γεώργιος Ιακωβίδης», αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Ν.Γ. Παπαδημητρίου» να δημιουργήσει το πρώτο ψηφιακό μουσείο τέχνης στην Ελλάδα το οποίο αναδεικνύει το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου.


Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναφέρθηκε στα μοναδικά εκθέματα των μόνιμων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου αλλά και των περιοδικών εκθέσεων, τα οποία διηγούνται μοναδικές ιστορίες του πλανήτη μας και προσκαλούν τους επισκέπτες να ταξιδέψουν νοερά στο γεωλογικό χρόνο. Παράλληλα, πλούσιες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υλοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου έρχονται να μας υπενθυμίσουν την ανάγκη επαφής μας με τη μοναδικής μας γεωλογική κληρονομιά, η οποία έχει πλέον αναδειχθεί σε παγκόσμιο πόλο έλξης μέσα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.


Κλείνοντας την πρώτη αυτή κοινή εκδήλωση, τα Μουσεία της Λέσβου τόνισαν την πρόθεσή τους να έρθουν ακόμα πιο κοντά με την τοπική κοινωνία μέσα από την οργάνωση κοινών δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τον μουσειακό πλούτο της Λέσβου, ο οποίος αποτελεί βασικό άξονα του πολιτισμού μας.

Μοιράσου το άρθρο!