Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

05/10/2015 - 17:27

Μια μοναδική εμπειρία εξόρμησης στο θαλάσσιο και χερσαίο τμήμα του Πάρκου Νησιώπης

 

Ζήστε μια μοναδική εμπειρία τον Οκτώβριο στο θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες για πεζοπορία στα 3,5 χμ των περιπατητικών διαδρομών και περιήγηση στο μοναδικό Φυσικό Μνημείο και τις απολιθωματοφόρες θέσεις με ιδιαίτερη περιβαλλοντική, επιστημονική και εκπαιδευτική αξία.

Η νησίδα Νησιώπη, η οποία βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Λέσβου, απέναντι από το Σίγρι δημιουργήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι επισκέπτες του Πάρκου μπορούν να περιηγηθούν τόσο στο χερσαίο τμήμα της νησίδας όσο και στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Νησιώπη με ειδικό σκάφος που διαθέτει γυάλινο πυθμένα για την παρατήρηση του βυθού.

Η πεζοπορία στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Η μορφολογία του εδάφους είναι ομαλή και δίνει τη δυνατότητα μιας εύκολης πεζοπορικής διαδρομής. Οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν την κύρια κυκλική διαδρομή και να επισκεφτούν τις 44 εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς καρποφόρων και κωνοφόρων δέντρων, ιστάμενους στη φυσική τους θέση ή κατακείμενους, παρασυρμένους από ροές ηφαιστειακών υλικών, οι οποίοι ζούσαν στη δυτική Λέσβο πριν εκατομμύρια χρόνια. Από τα ευρήματα των ανασκαφικών εργασιών ξεχωρίζει ο εντυπωσιακός γιγαντιαίος κορμός δέντρου της οικογένειας της σεκόιας που αποκαλύφθηκε στη φυσική του θέση και διατηρείται σε συνολικό μήκος 17,20 μέτρα και διάμετρο στη βάση του 1,70 μέτρα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία απολιθωματοφόρων θέσεων με εμφάνιση απολιθωμένων κορμών σε διαφορετικούς ορίζοντες.

Στο δυτικό τμήμα του πάρκου η μορφολογία του Πάρκου φέρνει στους επισκέπτες εικόνες μοναδικές. Απόκρημνες ακτές, μεγάλα τεκτονικά ρήγματα, εντυπωσιακές παράκτιες γεωμορφές και στρώματα ηφαιστειακών πετρωμάτων που εμφανίζονται στην παράκτια ζώνη της Νησιώπης μαρτυρούν την έντονη ρηξιγενή τεκτονική δράση που γνώρισε η περιοχή κατά το πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν και είναι ενδεικτικά της πρόσφατης αποκοπής της νησίδας από την υπόλοιπη Λέσβο. Από τη ανατολική πλευρά το τοπίο πιο ομαλό, καλεί τον επισκέπτη να κολυμπήσει στις δύο παραλίες με άμμο στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Σε όλο το Πάρκο το απολιθωμένο οικοσύστημα συνυπάρχει με το σύγχρονο οικοσύστημα της νησίδας Νησιώπης. Πλούσια χαμηλή βλάστη και πλούσια πανίδα που περιλαμβάνει περισσότερα από 70 είδη πουλιών, θηλαστικών, ερπετών, εντόμων και άλλων ασπόνδυλων ζώων προκαλούν τον επισκέπτη να την ανακαλύψει. Οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν το Μαυροπετρίτη, την Καστανόπαπια, την Πετροτριλίδα, το Κιρκινέζι αλλά και τη μεγάλη αποικία από κοινούς γλάρους (Ασημόγλαρους).

Οι οργανωμένες επισκέψεις στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης πραγματοποιούνται καθημερινά από το λιμάνι του Σιγρίου με ώρες αναχώρησης 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 και 15.00 μετά από κράτηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434.

Η επίσκεψη στο Πάρκο Νησιώπης θα πραγματοποιείται εφόσον οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τη μετάβαση με το σκάφος με γυάλινο πάτο και με ελάχιστο αριθμό συμμετοχών 10 άτομα.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!