Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

13/07/2015 - 13:42

ΝΗΣΙΩΠΗ: Το νέο θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το νέο θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Διάλεξη του Ηλία Βαλιάκου

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015, ώρα 13.00 μ.μ.

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

 

Παρουσίαση του νέου Πάρκου Νησιώπης, των ευρημάτων του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου και των δυνατοτήτων επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015 και ώρα 13.00 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι, ενόψει της έναρξης λειτουργίας του.

Η διάλεξη με θέμα «ΝΗΣΙΩΠΗ: Το νέο θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Ηλία Βαλιάκο, Μsc Γεωλόγο Επικεφαλής Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα παρουσιαστούν τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα απολιθωμάτων που έχουν έρθει στο φως από τις πρόσφατες ερευνητικές εργασίες του Μουσείου στη νησίδα Νησιώπη.

Σχεδόν σε όλη την έκταση του νησιού έχουν εντοπισθεί εκατοντάδες απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ιστάμενοι ή κατακείμενοι με εντυπωσιακούς χρωματισμούς. Η μεγάλη συγκέντρωση φυτικών απολιθωμάτων στη Νησιώπη την καθιστά ένα μοναδικό γεώτοπο.

Παράλληλα, στην παράκτια ζώνη από τη δράση των κυμάτων έχουν αποκαλυφθεί γιγαντιαίοι απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων δέντρων (προγονικές μορφές Σεκόιας) αλλά και αγγειόσπερμων δένδρων που κείτονται στην ακρογιαλιά.

Στην θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί, εμφανίζονται απολιθωμένοι κορμοί δένδρων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα γνωρίσουν και μοναδικούς γεωτόπους όπως δεκάδες ρήγματα που εμφανίζονται στην επιφάνεια και στις απόκρημνες ακτές του νησιού και τα οποία μαρτυρούν την έντονη ρηξιγενή τεκτονική δράση που γνώρισε η περιοχή κατά το πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν και είναι ενδεικτικά της πρόσφατης αποκοπής της νησίδας από την υπόλοιπη Λέσβο.

Παράλληλα, θα ενημερωθούν για τις διαδρομές και τις δυνατότητες επίσκεψης.

Η δημιουργία του νέου θαλάσσιου πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου με τίτλο «Ανάδειξη και αξιοποίηση Απολιθωμένου Δάσους Νησίδας Νησιώπης» το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου και υλοποιείται με ανάδοχο φορέα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr (Ωράριο λειτουργίας Μουσείου: Καθημερινά Δευτέρα – Κυριακή 9:00-18:00).

 

Μοιράσου το άρθρο!