Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

07/03/2012 - 11:13

Ο μικρός Δεινούλης στη Γιάφκα της Θεσσαλονίκης

yle="text-align:justify;" align="center">Ο μικρός Δεινούλης στη Γιάφκα της Θεσσαλονίκης

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου οργανώνει δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά της Θεσσαλονίκης

Μια ακόμη δράση του Απολιθωμένου Δάσους στη Θεσσαλονίκη έφερε τα παιδιά της συμπρωτεύουσας πιο κοντά στο μοναδικό φυσικό μνημείο της Λέσβου. Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού της συμπρωτεύουσας, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και το βιβλιοπωλείο Γιάφκα οργάνωσαν μια πρωτότυπη και διασκεδαστική δράση για παιδιά που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του βιβλιοπωλείου, στο κέντρο της πόλης, στις 18 Φεβρουαρίου.

Η δράση απευθύνθηκε σε παιδιά μικρής ηλικίας, νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων του Δημοτικού, και αποτέλεσε ένα κάλεσμα για «να γράψουμε και να εικονογραφήσουμε την ιστορία του Δεινούλη, που πριν εκατομμύρια χρόνια ζούσε στο υποτροπικό δάσος της Λέσβου, και να δούμε μέσα από τα μάτια του πώς ήταν το δάσος πριν γίνει το γνωστό Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου». Οι μικροί φίλοι που δέχθηκαν την πρόσκληση άκουσαν με μεγάλο ενθουσιασμό το παραμύθι «Ο μικρός Δεινούλης στο δάσος με τις σεκόιες», έμαθαν για τη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους και γνώρισαν τα φυτά και τα ζώα του, μέσω της διαδραστικής ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής εφαρμογής του Μουσείου. Στη συνέχεια, τα μικρότερα παιδιά ζωγράφισαν το δάσος της φαντασίας τους, ενώ τα μεγαλύτερα έγραψαν το δικό τους παραμύθι για το υποτροπικό δάσος και τις ηφαιστειακές εκρήξεις που το διατήρησαν στην αιωνιότητα πετρώνοντάς το. Στη δράση συμμετείχαν περίπου 15 μικροί συγγραφείς και εικονογράφοι, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από την όμορφη και συγκινητική ιστορία των δέντρων και των ζώων που σκεπάστηκαν από την ηφαιστειακή στάχτη πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια αλλά διατηρήθηκαν αναλλοίωτα στο χρόνο ώστε σήμερα να μπορούμε εμείς να τα βρίσκουμε και να τα θαυμάζουμε. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι έντυπες και ηλεκτρονικές εκπαιδευτικές εκδόσεις του Μουσείου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του βιβλιοπωλείου, ενώ οι γονείς των παιδιών ενημερώθηκαν για το Απολιθωμένο Δάσος και τις δυνατότητες επίσκεψής του.

Η πρωτότυπη δράση στη Γιάφκα αποτελεί μια ακόμη δράση προβολής του Απολιθωμένου Δάσους στο κοινό της Θεσσαλονίκης, ενώ ακόμη συνεχίζεται με  μεγάλη επιτυχία για δεύτερη χρονιά η εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης, κατά την οποία οι μαθητές έχουν τη μοναδική δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά στο Απολιθωμένο Δάσος και να γνωρίσουν τα φυτά και τα ζώα του. Στόχος του Μουσείου είναι, μέσα από σειρά δράσεων, να συστήσει το μοναδικό γεωλογικό και φυσικό μνημείο της χώρας μας σε παιδιά και εκπαιδευτικούς της συμπρωτεύουσας, αλλά και να προσφέρει κίνητρα σε σχολικές ομάδες και οικογένειες να επισκεφτούν τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος της.

Μοιράσου το άρθρο!