Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

17/02/2011 - 16:47

O Νίκος Ζούρος στην Ιαπωνία-Προβολή της Λέσβου

17/02/2011 ώρα 16:40

Η συμβολή των Γεωπάρκων στην ανάπτυξη ποιοτικών θεματικών μορφών τουρισμού, ικανών να προσελκύσουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών και να συμβάλουν με μετρήσιμα αποτελέσματα στην ανάπτυξη της περιφέρειας, ήταν το αντικείμενο του Διεθνούς Συμποσίου που οργανώθηκε στο Kobe της Ιαπωνίας στις 13 Φεβρουαρίου 2011, με κεντρικό ομιλητή τον Αν Καθηγητή Ν. Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους με την ιδιότητα του μέλους του Διεθνούς Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

Το συνέδριο οργανώθηκε από τις Περιφέρειες Κyoto, Hyogo και Tottori, τρεις από τις πλέον πολυπληθείς επαρχίες της Ιαπωνίας με την ευκαιρία της επίσημης ένταξης στο Παγκόσμιο Δικτυο Γεωπάρκων της UNESCO της περιοχής San’in Kaigan. Στο συνέδριο συμμετείχαν οι τρείς Περιφερειάρχες, δήμαρχοι όλων των δήμων που περιλαμβάνονται στην περιοχή, καθηγητές των Πανεπιστημίων του Tokyo, της Osaka  και του Kobe, εκπρόσωποι των Ιαπωνικών γεωπάρκων και 450 σύνεδροι εκπρόσωποι πανεπιστημίων, ινστιτούτων, εκπαιδευτικών και αναπτυξιακών φορέων.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου σχετίζεται με την σημασία την οποία δίνουν στην Ιαπωνία στη δημιουργία και διαχείριση γεωπάρκων ως φορέων ανάπτυξης και αξιοποίησης της φυσικής κληρονομιάς των τοπικών πόρων γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε.

Για  το λόγο αυτό ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας Hyogo Τoshizo Ido προσκάλεσε ως κεντρικό ομιλητή στο συνέδριο τον Αναπλ. Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των προσπαθειών ανάδειξης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και της συμβολής του στην ανάπτυξη θεματικού τουρισμού στη Λέσβο.

Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε  με τη συμμετοχή του Κυβερνήτη της επαρχίας Tottori Shinji Hirai, τον Πρόεδρο του Γεωπάρκου Sanin Kaigan Muneharu Nakagai Δήμαρχο Τoyooka, καθηγητή Παν. Τόκυο S. Nakada, τον Καθ. Μ. Mitamura και του Ν. Ζούρου, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την  ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, την προβολή των περιοχών και την προσέλκυση επισκεπτών, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων και την συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις με την δημιουργία δικτύων.

Το Γεωπάρκο του Απολιθωμένου δάσους

O Αν. Καθηγητής Ν. Ζούρος, παρουσίασε το σημαντικό δυναμικό που συνιστά η φυσική και πολιτική κληρονομιά για τις 77 περιοχές σε όλο τον κόσμο που έχουν αναγνωρισθεί ως Γεωπάρκα από την UNESCO και επικέντρωσε στο παράδειγμα της Λέσβου και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, όπως απέδειξε η 15χρονη προσπάθεια του Μουσείου με στόχο καθιέρωση της Λέσβου ως θεματικού τουριστικού προορισμού ποιότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάδειξη της περιοχής τόσο σε τουριστικό προορισμό ποιότητας μέσω των δράσεων του Μουσείου όσο και σε εκπαιδευτικό προορισμό που προσελκύει σχολεία από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Παρουσιάσθηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που πραγματοποιούνται στο Απολιθωμένο Δάσος, οι πολυμεσικές εφαρμογές, η ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία έχει καταγραφεί και τεκμηριωθεί το σύνολο των ευρημάτων του Απολιθωμένου Δάσους.

Τέλος τονίσθηκε η σημασία της συνεργασίας με τοπικές επιχειρήσεις και γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς προκειμένου να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες και να προβάλλονται τοπικά προϊόντα ποιότητας.

Το Γεωπάρκο Sanin Kaigan

To γεωπάρκο Sanin Kaigan βρίσκεται στην δυτική ακτή της Ιαπωνίας και διαθέτει πολλούς φυσικούς πόρους – που παρουσιάζουν σημαντικές ανάλογίες με τη Λέσβο - και ιδιαίτερα γεωθερμία, ηφαιστειακούς γεωτόπους, απολιθώματα, σημαντικά φυσικά οικοσυστήματα, υγροτόπους και σημαντική πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού στην περιοχή είναι υποδειγματική με την ανάδειξη των παραδοσιακών θερμαλιστικών πηγών και την δημιουργία παραδοσιακών καταλυμάτων και spa. Η ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων και των οικοτόπων της περιοχής που συναποτελούν το Εθνικό Πάρκο Sanin Kaigan προσελκύουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών με την προοπτική να δημιουργηθεί στη περιοχή ένα πρότυπο για την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού.

 

Η συμφωνία συνεργασίας

Στα πλαίσια της επίσκεψης υπογράφηκε σε επίσημη τελετή συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων η οποία προβλέπει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα προστασίας απολιθωμάτων και γεωλογικών μνημείων, ανάπτυξης ερευνητικών εργασιών σε περιοχές φυσικών μνημείων και ανταλλαγής ερευνητικών αποτελεσμάτων, διαχείρισης Γεωπάρκων, ανταλλαγή και εκπαίδευση προσωπικού.

Ιδιαίτερα σημαντική για τη Λέσβο είναι επίσης η συνεργασία σε θέματα προβολής, την ανταλλαγή επισκέψεων, την διοργάνωση θεματικών συνεδρίων και την ανταλλαγή εκθέσεων μεταξύ των δύο περιοχών με στόχο την προβολή τους στους κατοίκους και στους επισκέπτες κάθε περιοχής η οποία αναμένεται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην προβολή της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους στην Ιαπωνία.

Σημαντικό επίσης είναι το ενδιαφέρον για την συμβολή των γεωπάρκων στην προβολή και στην ανάδειξη των ποιοτικών τοπικών προϊόντων διατροφής της περιοχής τους και ιδιαίτερα για το λάδι, του οποίου γνωρίζουν την υψηλή διατροφική αξία και τις σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες της χρήσης του.

 

Προβολή Το συνέδριο προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον των εθνικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης που κάλυψαν εκτενώς το συνέδριο και τα αποτελέσματά του. Net Nihonkai URL : http://www.nnn.co.jp/news/110213/20110213010.html Kobe News Paper URL : http://www.kobe-np.co.jp/news/shakai/0003801302.shtml

Μοιράσου το άρθρο!