Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

06/10/2011 - 11:47

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» στο Απολιθωμένο Δάσος

Με τις καλύτερες εντυπώσεις ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον», οι οποίοι συνοδεύονταν από την κα. Μυρσίνη Βατή – Ματαράγκα και τον κ. Διονύσιο Ματαράγκα. Η επίσκεψή τους πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtving με θέμα  «Μονοπάτια της Ευρώπης: περπάτα, βλέπε, νιώσε και πράξε».

Το μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» ενημερώθηκαν αρχικά από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου κ. Ηλία Βαλιάκο για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, την ποικιλία των φυτικών απολιθωμάτων και τη μοναδικότητά του, την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο, το Μουσείο και τις δραστηριότητές του αλλά και τα αποτελέσματα των ερευνητικών του εργασιών στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.

Ακολούθησε περιήγησή τους στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημέρωσή τους για τα μοναδικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους και τη σημασία τους στην κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο Πάρκο Σιγρίου όπου παρατήρησαν τα εντυπωσιακά ριζικά συστήματα απολιθωμένων δέντρων 20 εκατομμυρίων ετών.

Κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν επίσης στη δραστηριότητα προσομοίωσης του σεισμού της Ιαπωνίας καθώς και άλλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος και την επίσκεψή τους στο Μουσείο.

 

Μοιράσου το άρθρο!