Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

18/04/2016 - 15:58

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων: Εορτασμός από το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

ign="center"> 

Η 18η Απριλίου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων ICOMOS και την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία των Μνημείων της Φυσικής και της Πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Η Λέσβος διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα Μνημεία της Φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο, το Απολιθωμένο Δάσος, το οποίο έχει κηρυχθεί από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί ένα μοναδικό Μνημείο καθώς αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στάδιο της εξέλιξης των φυτών και των ζώων στη Γη και μια περίοδο μεγάλων γεωλογικών ανακατατάξεων στο χώρο το Αιγαίου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετείχε στο φετινό εορτασμό και τη Δευτέρα 18 Απριλίου οργάνωσε στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου στη Μυτιλήνη ειδικό ενημερωτικό πρόγραμμα με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους και την ευαισθητοποίησή τους για την προστασία του μοναδικού αυτού μνημείου.

Μέσα από ειδικές αφίσες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες οι μαθητές του 9ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μικρά ζώα που ζούσαν στο πλούσιο δάσος της δυτικής Λέσβου πριν 19 εκατομμύρια χρόνια όπως αλιγάτορες, χάμστερ, τυφλοπόντικες, εντομοφάγα θηλαστικά, μυωξούς, αμφίβια, ασπόνδυλα και ψάρια, να ταξιδέψουν στο γεωλογικό χρόνο και να γνωρίσουν τα κρυμμένα μυστικά των μικρών ζώων του Απολιθωμένου Δάσους.

 «ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ»

 

H παρουσίαση της έκθεσης «Γνώρισε τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου», η οποία φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ολοκλήρωσε τον κύκλο της στη Μυτιλήνη και μεταφέρεται για την καλοκαιρινή περίοδο στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

Η έκθεση παρουσιάζει ευρήματα ζώων του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα οποία αποτελούν μοναδικά τεκμήρια του γεωλογικού χρόνου και μας αποκαλύπτουν την ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους ενώ παράλληλα αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου Πελάγους.

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τα ζώα που ζούσαν στο πλούσιο δάσος της δυτικής Λέσβου πριν 19 εκατομμύρια χρόνια, θα ταξιδέψει για το Σίγρι όπου θα φιλοξενηθεί από 18 Μαΐου 2016 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Παράλληλα με την έκθεση, υλοποιείται και το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν απολιθώματα μικροθηλαστικών με τη χρήση ειδικών στερεοσκοπικών μικροσκοπίων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

 

Μοιράσου το άρθρο!