Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

24/10/2011 - 17:40

Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Μυτιλήνης συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα για το Απολιθωμένο Δάσος και τους Σεισμούς

 Μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία!

 

Δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

  Ενθουσιασμένοι και γεμάτοι νέες εμπειρίες ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οι μαθητές των 3 τάξεων του Πειραματικού Γυμνασίου Μυτιλήνης, οι οποίοι συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς». Τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Πειραματικού Γυμνασίου Μυτιλήνης ενημέρωσε ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρος.

 

Εκπαιδευτική δραστηριότητα για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Πειραματικού Γυμνασίου Μυτιλήνης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια πρότυπη δραστηριότητα με θέμα το Απολιθωμένο Δάσος και τα μοναδικά φυτικά και ζωικά απολιθώματα που έχουν αποκαλυφθεί κατά την διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στην περιοχή. Παρακολούθησαν θεματική παρουσίαση για την σημασία του Απολιθωμένου Δάσους και τον τρόπο δημιουργίας του. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις εκθέσεις του Απολιθωμένου δάσους και γνώρισαν τα χαρακτηριστικά των απολιθωμάτων και την ποικιλία των απολιθωμένων φυτών κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής τους στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο υπαίθριο Πάρκο απολιθωμένου δάσους Σιγρίου όπου παρατήρησαν τα απολιθώματα στο φυσικό τους χώρο και συζήτησαν για τη μοναδικότητά του και τον τρόπο δημιουργίας του.

 

Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των σεισμών και επικεντρώνεται στην προετοιμασία και τα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό. Οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Μυτιλήνης, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ευαισθητοποιήθηκαν, ενημερώθηκαν αλλά και εκπαιδεύτηκαν σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου. Τα παιδιά έγιναν για λίγο «σεισμολόγοι», και ανακάλυψαν πληροφορίες για τους σεισμούς, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Έννοιες όπως ρήγματα, τσουνάμι, ρευστοποίηση εδαφών, καθιζήσεις, καταπτώσεις τους γνώρισαν τις συνέπειες των σεισμών που πολλές φορές είναι πιο καταστροφικές και από τους ίδιους τους σεισμούς. Καινοτομία του προγράμματος είναι η βιωματική εμπειρία στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού αλλά και να ενημερωθούν για τις διαδικασίες πρόληψης και προστασίας πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου. Οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Μυτιλήνης, στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, έζησαν τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας αλλά και το σεισμό της Κοζάνης ενώ στο τέλος ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι και προβληματισμένοι καθώς διαπίστωσαν ότι ακόμα και οι μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί, θα μπορούσαν να μην έχουν τόσο μεγάλες συνέπειες, αρκεί όλοι μας να έχουμε προετοιμαστεί σωστά και να έχουμε προετοιμάσει σωστά τους χώρους μέσα στους οποίους ζούμε, μαθαίνουμε, δουλεύουμε και κινούμαστε καθημερινά.

 

Πληροφορίες: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για σχολικές μονάδες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!