Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

19/10/2015 - 17:10

Περπατώντας στο Απολιθωμένο Δάσος της Νησιώπης

Μια ξεχωριστή εμπειρία αποτέλεσε για τα μέλη του Περιπατητικού Συλλόγου ΟΡΕΙΑΣ η πεζοπορία στο χερσαίο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης και η γνωριμία με τα μοναδικά απολιθώματα που έχουν αποκαλυφθεί στο Πάρκο και η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015. Τους πεζοπόρους ενημέρωσε και συνόδευε σε όλη τη διαδρομή η κα. Όλγα Τσαλκιτζή, Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου έγινε ενημέρωση και ειδική προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τα φυτικά απολιθώματα, τη χλωρίδα και την πανίδα του Πάρκου Νησιώπης, τα μεγάλα ηφαίστεια της Λέσβου που κάλυψαν το πλούσιο δάσος που υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή, τη μοναδικότητα των ευρημάτων του Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης, τους εντυπωσιακούς γεωμορφολογικούς, γεωλογικούς και τεκτονικούς γεωτόπους αλλά το πλούσιο σύγχρονο θαλάσσιο οικοσύστημα της Νησιώπης.

Στη συνέχεια, τα μέλη του Περιπατητικού Συλλόγου ΟΡΕΙΑΣ επισκέφτηκαν το θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης. Με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πάτο περιηγήθηκαν στο θαλάσσιο τμήμα του Πάρκου κάνοντας τη θαλάσσια διαδρομή από το Σίγρι στη νησίδα Νησιώπη.

Στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου Νησιώπης τα μέλη του ΟΡΕΙΑΣ περιηγήθηκαν στις περιπατητικές διαδρομές μήκους 3 Km του Πάρκου και γνώρισαν 44 απολιθωματοφόρες θέσεις με εντυπωσιακούς ιστάμενους και κατακείμενους κορμούς δέντρων ηλικίας 20 εκατομμύριων ετών. Η διαδρομή εντυπωσιακή, με την φρυγανική βλάστηση να κυριαρχεί, ενώ στο τοπίο κυριαρχούν τα ηφαιστειακά πετρώματα και οι δομές λάβας. Συνάντησαν στρώματα ηφαιστειακής στάχτης μέσα στα οποία έχουν διατηρηθεί ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί δέντρων, πυροκλαστικές ροές, ηφαιστειακούς σχηματισμούς και ροές λάβας, παράκτιες μορφές διάβρωσης και εντυπωσιακά ρήγματα.

Τα μέλη του Περιπατητικού Συλλόγου ΟΡΕΙΑΣ δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης και την περιήγησή τους στο θαλάσσιο τμήμα του αλλά και την περιπατητική διαδρομή στο χερσαίο και εκδήλωσαν την επιθυμία να το επισκεφτούν σύντομα.

 

Μοιράσου το άρθρο!