Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

13/10/2011 - 11:33

Πρόγραμμα εκδηλώσεων από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου

 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011   ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

 Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου

 

Γιορτάζεται σήμερα 13 Οκτωβρίου 2011 η Διεθνής Ημέρα κατά των Φυσικών Καταστροφών 2011 (http://www.unisdr.org/2011/iddr/#ajax2.htm), με σκοπό τη συνειδητοποίηση από όλους μας για το τι μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση του κινδύνου από τις φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι κατολισθήσεις, οι πυρκαγιές, οι εκρήξεις ηφαιστείων, τα τσουνάμι.

Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών ξεκίνησε το 1989 και είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με την καθιέρωση του εορτασμού είναι η προώθηση μιας παγκόσμιας αντίληψης για τη μείωση των φυσικών καταστροφών συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής από τους κινδύνους και την ετοιμότητα.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχοντας στον παγκόσμιο αυτό εορτασμό έχει οργανώσει στα πλαίσια του προγράμματος RACCE ένα ειδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων με θέμα «Σεισμοί: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το σεισμικό κίνδυνο», οι οποίες θα διαρκέσουν έως 20 Οκτωβρίου 2011. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα θέματα της αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου συνεργάζεται με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π), το Κέντρο Έρευνας και Επικοινωνίας Montesca, το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας Παρατηρητηρίου Βεζούβιου από την Ιταλία, το Κέντρο Περιβαλλοντικών Πρωτοβουλιών από τη Βουλγαρία και το Γεωπάρκο Réserve Naturelle Geologique de Haute Provence από τη Γαλλία.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων οι επισκέπτες του Μουσείου θα μπορούν να παρακολουθήσουν παρουσίαση και διάλεξη με θέμα «ΣΕΙΣΜΟΙ - Η Γη σε κίνηση: Ο μεγάλος σεισμός της Ιαπωνίας», να ενημερωθούν στην περιοδική έκθεση «Σεισμοί και σεισμικός κίνδυνος στο Βόρειο Αιγαίο» για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς, να παρακολουθήσουν τη λειτουργία του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου αλλά και να ενημερωθούν για το διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης θα μπορούν ακόμη να συμμετάσχουν στη βιωματική δραστηριότητα στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου η οποία περιλαμβάνει προσομοίωση του σεισμού της Ιαπωνίας και άλλων μεγάλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο και εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ με θέμα «Μάρτιος 2011: Ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία» όπου θα παρουσιαστεί το ιστορικό του μεγάλου σεισμού της Ιαπωνίας και τα καταστροφικά του αποτελέσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!