Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

19/04/2011 - 18:14

Προσομοίωση του σεισμού της Ιαπωνίας στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Προσομοίωση του σεισμού της Ιαπωνίας στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου Μια εξαιρετικά σημαντική υποδομή στο νησί της Λέσβου για την ευαισθητοποίηση και προστασία από το σεισμικό κίνδυνο

Το σεισμό των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν οι επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη βοήθεια της σεισμικής τράπεζας του Μουσείου. Η δράση αυτή συμπληρώνει την δραστηριότητα που υλοποιείται στο Μουσείο «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας – Σεισμικός κίνδυνος στο Βόρειο Αιγαίο και μέτρα αντιμετώπισης». Στόχος του Μουσείου με την προσομοίωση του καταστροφικού σεισμού της Ιαπωνίας στη σεισμική τράπεζα, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Λέσβου και των επισκεπτών του Μουσείου και ιδιαίτερα των νέων για την ανάγκη προετοιμασίας και προστασίας από τους σεισμούς, ενώ με την πρωτοβουλία του αυτή το Μουσείο έρχεται για μια ακόμη φορά να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι η ΓΝΩΣΗ είναι η καλύτερη μέθοδος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ από τους σεισμούς.

Η ανθρωπότητα συγκλονισμένη παρακολουθεί τα αποτελέσματα από την καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία, η οποία ζει την χειρότερη καταστροφή της ιστορίας της. Ο εγκέλαδος των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 11 Μαρτίου 2011, το τσουνάμι και οι βλάβες που προκλήθηκαν εξαιτίας του σεισμού στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα αλλά και οι ισχυροί μετασεισμοί που συνεχίζουν να εμφανίζονται, μας υπενθυμίσουν την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που συχνά σχετίζονται με την άγνοια και αδυναμία κατανόησης των φυσικών διεργασιών και των τρόπων αντιμετώπισής τους. Η ενημέρωση και η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης βοηθάει στην βιωματική προσέγγιση του σεισμικού φαινομένου και ενισχύει την προσπάθεια για την αποβολή των αισθημάτων φόβου και πανικού που είναι φυσικό να νιώθουμε κατά την σεισμική δόνηση, επιτρέποντας στους πολίτες να ενεργήσουν ψύχραιμα, με ταχύτητα και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να προστατευθούν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και όσοι θα βρεθούν κοντά τους σε περίπτωση σεισμού. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα από άποψη σεισμικότητας κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η εκδήλωση ενός σεισμού στη χώρα μας συνοδεύεται από μεγάλες καταστροφές.

Το Μουσείο στα πλαίσια των δράσεών του για γνωριμία των πολιτών και κυρίως των νέων με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και κυρίως την ανάγκη για προετοιμασία όλων μας για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού έχει σχεδιάσει και υλοποιεί στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για τον σεισμικό κίνδυνο τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Όλες οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν προσομοίωση του μεγάλου σεισμού της Ιαπωνίας στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και γνωριμία με τα μέτρα προστασίας από τους σεισμούς, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΠ.

Ειδικότερα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους έχει προετοιμάσει και υλοποιεί :

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας με θέμα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς».
  • Ενημερωτικό πρόγραμμα για το ενήλικο κοινό με θέμα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας - Σεισμικός κίνδυνος στο Βόρειο Αιγαίο και μέτρα αντιμετώπισης».

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν :

  • Προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ενημέρωση.
  • Χρήση της σεισμικής τράπεζας που έχει εγκατασταθεί στο Μουσείο, στην οποία γίνεται προσομοίωση του σεισμού των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Ιαπωνία.
  • Παρακολούθηση λειτουργίας σεισμολογικού σταθμού – καταγραφή σεισμικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο.
  • Ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας.
  • Ενημέρωση στην περιοδική έκθεση για τη σεισμικότητα στο Βόρειο Αιγαίο.

Στόχος του Μουσείου είναι με την αξιοποίηση της Σεισμικής Τράπεζας, του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου και του επιταχυνσιογράφου Σιγρίου που μετά από προσπάθειες του Μουσείου εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση όλων μας για θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη και προστασία από τους σεισμούς.

Μοιράσου το άρθρο!