Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

28/07/2011 - 16:34

Πρώτη παρουσίαση των νέων ευρημάτων ζώων στο Απολιθωμένο Δάσος

ign="center" style="text-align:justify;">Πρώτη παρουσίαση των νέων ευρημάτων στο ευρύ κοινό

 Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011  στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

 

 

Την Τετάρτη 3 Αυγούστου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση στο κοινό των νέων ευρημάτων απολιθωμένων ζώων που έζησαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους

Θα ακολουθήσει διάλεξη από την κα. Κατερίνα Βασιλειάδου, Δρ. Γεωλόγο-Παλαιοντολόγο, με θέμα «Νέα ευρήματα ζώων στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων Φυσικής Ιστορίας που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι στα πλαίσια των «Γιορτών της Γης 2011».

Ειδικότερα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στη Λέσβο τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών στον τομέα των μικροθηλαστικών που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μέσα από τα μικροσκοπικά απολιθωμένα απομεινάρια τους, τα σαλιγκάρια και τα ψάρια που έζησαν μέσα στη μεγάλη λίμνη που κάλυπτε τη βορειοδυτική Λέσβο πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια, τους τρομακτικούς αλιγάτορες που έπιαναν τη λεία τους κρυμμένοι μέσα στα νερά της λίμνης, τα χάμστερ, τους τυφλοπόντικες και τα εντομοφάγα θηλαστικά που ζούσαν στο έδαφος γύρω από τη λίμνη, τους μυωξούς που κατασκεύαζαν τις φωλιές τους επάνω στα δέντρα και τις νυχτερίδες που πετούσαν στο νυχτερινό ουρανό του υποτροπικού δάσους που έσφυζε από ζωή πριν τις καταστροφικές εκρήξεις του ηφαιστείου της Βατούσας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας θα παρουσιαστούν, εκτός από τα απολιθώματα, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη τους, όσο αφορά στην ηλικία τους, αφού φαίνεται, μέσω της σύγκρισής τους με άλλα ζωικά απολιθώματα του Ελλαδικού χώρου, πως μπορεί να είναι από τα παλαιότερα απολιθώματα χερσαίων σπονδυλωτών ζώων της χώρας. Μέσα από φωτογραφίες θα παρουσιαστούν και τα ερευνητικά βήματα που ακολουθήθηκαν και οδήγησαν στη σπουδαία ανακάλυψη.

Μετά την ομιλία, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την μοναδική εμπειρία της παρατήρησης των απολιθωμάτων με τη χρήση ειδικών στερεοσκοπικών μικροσκοπίων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις Φυσικής Ιστορίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr.

Μοιράσου το άρθρο!