Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

10/11/2011 - 17:05

Προβολή Απολιθωμένου Δάσους στο τούρκικο περιοδικό Memlekent

Προβολή του Απολιθωμένου Δάσους στην Τουρκία  

 

Δημοσίευμα στο περιοδικό Memlekent

 Εκτεταμένο άρθρο για το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου φιλοξενείται στο τελευταίο τεύχος του έγκυρου περιοδικού της Τουρκίας ‘’Memlekent’’.  Το ‘’Memlekent’’ είναι ένα τριμηνιαίο περιοδικό αφιερωμένο στον τουρισμό και τα ταξίδια και το όνομα του δηλώνει την αγάπη του για τις χώρες και τις πόλεις. Κάθε τεύχος του είναι αφιερωμένο και σε διαφορετικό θέμα, ενώ το τελευταίο τεύχος του (Τεύχος 10, Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου) είναι αφιερωμένο στα ελληνικά νησιά. Αφιερώματα υπάρχουν για τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου.

Μέσα από το άρθρο του Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρου, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, παρουσιάζεται το Απολιθωμένο Δάσος ως παράδειγμα φυσικού μνημείου το οποίο προστατεύεται αποτελεσματικά και έχει αναδειχθεί ορθολογικά μέσω των δράσεων του Μουσείου. Επίσης, γίνεται αναφορά στη διαδικασία της απολίθωσης, τα διαφορετικά είδη απολιθωμάτων που έχουν αποκαλυφθεί και τη μοναδικότητά του. Παρουσιάζονται οι δυνατότητες επίσκεψης στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου και οι δυνατότητες που προσφέρονται στους επισκέπτες για γνωριμία με την εξέλιξη των φυτών στη γη, τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους, τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου και τα φυσικά φαινόμενα, όπως οι σεισμοί και τα ηφαίστεια. Ακόμη γίνεται αναφορά στα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους όπου ο επισκέπτης της περιοχής έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει μοναδικούς ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων.

Το άρθρο πλαισιώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό απολιθωμένων κορμών που συναντώνται τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους, φωτογραφικό υλικό των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου και των πάρκων του Απολιθωμένου Δάσους.

Μοιράσου το άρθρο!