Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

24/11/2010 - 10:03

Προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη λατινική Αμερική

Από την Ιστοσελίδα του  ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ

Οι δυνατότητες ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης που προσφέρονται σε περιοχές που διαθέτουν  ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, μέσω της δημιουργίας Γεωπάρκων για την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού και την αξιοποίηση τοπικών πόρων και προϊόντων, ήταν το βασικό αντικείμενο του  1ου Συνέδριου Γεωπάρκων της Λατινικής Αμερικής που διοργανώθηκε στη Βραζιλία από 17 έως 19 Νοεμβρίου 2010.

Το συνέδριο είχε ως κύριο θέμα την δημιουργία και διαχείριση γεωπάρκων ως φορέων ανάπτυξης και αξιοποίησης της φυσικής κληρονομιάς των τοπικών πόρων γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Βραζιλίας, ο Κυβερνήτης της πολιτείας  Ceara,  η UNESCO, η Παγκόσμια Τράπεζα και 250 εκπρόσωποι πανεπιστημίων, ινστιτούτων και γεωπάρκων από 10 χώρες.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην παρουσίαση του παραδείγματος της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους που θεωρήθηκαν ως πρότυπο για την αξιοποίηση αντίστοιχων φυσικών μνημείων στην Λατινική Αμερική. Για  το λόγο αυτό η κυβέρνηση της πολιτείας Ceara της Βραζιλίας προσκάλεσε ως κεντρικό ομιλητή στο συνέδριο τον Αναπλ. Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των προσπαθειών ανάδειξης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και της συμβολής του στην ανάπτυξη θεματικού τουρισμού στη Λέσβο.

O Αν. Καθηγητής Ν. Ζούρος, παρουσίασε το σημαντικό δυναμικό που συνιστά η φυσική και πολιτική κληρονομιά για τις 42 περιοχές της Ευρώπης που έχουν αναγνωρισθεί ως Γεωπάρκα από την UNESCO και επικέντρωσε στο παράδειγμα της Λέσβου και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, όπως απέδειξε η 15χρονη προσπάθεια του Μουσείου με στόχο καθιέρωση της Λέσβου ως θεματικού τουριστικού προορισμού ποιότητας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάδειξη της περιοχής και σε εκπαιδευτικό προορισμό που προσελκύει σχολεία από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Παρουσιάσθηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που πραγματοποιούνται στο Απολιθωμένο Δάσος καθώς και το εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό που έχει δημιουργηθεί για την παρουσίαση των απολιθωμάτων και της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου όπως οι εκπαιδευτικές και ενημερωτικές εκδόσεις, το εκπαιδευτικό CD-Rom για το απολιθωμένο δάσος, οι πολυμεσικές εφαρμογές, το ενημερωτικό DVD, η ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία έχει καταγραφεί και τεκμηριωθεί το σύνολο των ευρημάτων του Απολιθωμένου Δάσους.

Τέλος τονίσθηκε η σημασία της συνεργασίας με τοπικές επιχειρήσεις και γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς προκειμένου να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες και να προβάλλονται τοπικά προϊόντα ποιότητας.

Όπως τόνισε η Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας της ομόσπονδης πολιτείας Ceara, κα Τereza Motta υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών που διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία ενδιαφέροντος, όπως απολιθωμένα δένδρα και άλλα σημαντικά απολιθώματα, για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα της ανάδειξης και αξιοποίησης φυσικών μνημείων.

Μοιράσου το άρθρο!