Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

12/01/2017 - 05:42

Προβολή της Λέσβου ως αειφόρου τουριστικού προορισμού

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ανακήρυξε το 2017 ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού και ανέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) την οργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση τόσο των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων όσο και των πολιτών για τη συμβολή του βιώσιμου τουρισμού στην ανάπτυξη αλλά και την κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να συνεργαστούν ώστε να καταστήσουν τον τουρισμό βασικό καταλύτη θετικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για τις τοπικές κοινωνίες.

Το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων συνεργάζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού προωθώντας δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο την προβολή σε παγκόσμιο επίπεδο ως προορισμών αειφόρου τουρισμού των 120 περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO και χαρακτηρίζονται Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Η παγκόσμια καμπάνια ευαισθητοποίησης και προώθησης των αειφόρων τουριστικών   προορισμών εγκαινιάζεται στις 18 Ιανουαρίου 2017 στη Μαδρίτη σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού για την έναρξη του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού.

Ειδικότερα, το Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού 2017 πρόκειται να προωθήσει το ρόλο του τουρισμού στους ακόλουθους βασικούς τομείς:

  • Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς
  • Κοινωνική ένταξη, απασχόληση και μείωση της φτώχειας
  • Αποδοτικότητα πόρων, προστασία του περιβάλλοντος και κλιματική αλλαγή
  • Πολιτιστικές αξίες, ποικιλομορφία και κληρονομιά
  • Αμοιβαία κατανόηση, ειρήνη και ασφάλεια

Η προώθηση της Λέσβου, και των άλλων περιοχών που έχουν ανακηρυχθεί Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO ως αειφόρων τουριστικών προορισμών υποστηρίζεται από δράσεις προβολής στο διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ καθώς και από σειρά εκδηλώσεων, συνεδρίων και  εκθέσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο.

 

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα πλαίσια του 2017 Έτους Αειφόρου Τουρισμού φέρουν το ειδικό διακριτικό σήμα. Στα πλαίσια αυτά προτείνεται η αξιοποίηση της δυνατότητας χρήσης του ειδικού σήματος σε συνεργασία με το Γεωπάρκο Λέσβου.

 

Το Γεωπάρκο Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θέλοντας να συμβάλλουν στην κινητοποίηση για την προώθηση της Λέσβου ως προορισμού βιώσιμου τουρισμού, οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017 που περιλαμβάνουν:

  • Συμμετοχή στην εναρκτήρια εκδήλωση για το Παγκόσμιο Έτος Αειφόρου Τουρισμού στις 18 Ιανουαρίου 2017 στη Μαδρίτη.
  • Παρουσίαση στη Διεθνή Έκθεση Fitur στη Μαδρίτη που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 22 Ιανουαρίου 2017 σε συνεργασία με το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.
  • Παρουσίαση στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Βερολίνου ITB που θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 12 Μαρτίου 2017 σε συνεργασία με το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και συμμετοχή σε μεγάλη συνέντευξη τύπου στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
  • Οργάνωση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων με αντικείμενο “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και γεωτουριστικές δραστηριότητες” το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο από 12 έως 22 Ιουνίου 2017 σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
  • Δράσεις προβολής της Λέσβου ως αειφόρου τουριστικού προορισμού καθ όλη τη διάρκεια του 2017 σε συνεργασία με φορείς της Λέσβου.
  • Συμμετοχή στο 14ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων με θέμα ΓΕΩΠΑΡΚΑ και Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη. Σεπτέμβριος 2017.

Μοιράσου το άρθρο!