Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

17/03/2012 - 08:10

Προβολή του Απολιθωμένου Δάσους στην ΙΤΒ Βερολίνου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

και τις δράσεις εναλλακτικού τουρισμού στη Λέσβο

 

Σημαντικά αποτελέσματα για την προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους προέκυψαν από την συμμετοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στα πλαίσια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ΙΤΒ την μεγαλύτερη ταξιδιωτική έκθεση του κόσμου που πραγματοποιήθηκε από 7-11 Μαρτίου 2012 στο Βερολίνο με στόχο την τόνωση της ελκυστικότητας της Λέσβου στη Γερμανική τουριστική αγορά αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Το Απολιθωμένο Δάσος και η Λέσβος προκάλεσαν το ενδιαφέρον τόσο στους εμπορικούς επισκέπτες, και ειδικούς που ασχολούνται με τον τουρισμό όσο και στους απλούς επισκέπτες.  Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον για το πληροφοριακό υλικό στη γερμανική και αγγλική γλώσσα που διανεμήθηκε για το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο, το οποίο έγινε ανάρπαστο.

Η παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους σε ειδικό περίπτερο που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Γεωπάρκα που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO και αποτελούν μέλη του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελούσε κεντρικό θέμα του περιπτέρου το οποίο βραβεύθηκε από την ΙΤΒ ως το 8ο καλύτερο περίπτερο από μη κυβερνητικές οργανώσεις σε σύνολο 10.500 εκθετών! Σε περίοπτη θέση εντός του περιπτέρου παρουσιάστηκαν τοπικά προϊόντα της Λέσβου όπως λάδι, ούζο και προϊόντα των Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών Γυναικών. Η συμμετοχή του Απολιθωμένου Δάσους στην έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Μουσείου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το περίπτερο περιλάμβανε πλούσιο ενημερωτικό και φωτογραφικό υλικό από τα ευρωπαϊκά Γεωπάρκα, ειδική παρουσίαση για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τις μοναδικές εμπειρίες που μπορούν να βιώσουν οι επισκέπτες τους  καθώς και τοπικά παραδοσιακά εδέσματα και προϊόντα των Γεωπάρκων.

Εκδήλωση για το Γεωτουρισμό

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή του Μουσείου στην ειδική εκδήλωση «Γεωτουρισμός και Γεωπάρκα» που διοργανώθηκε από την ΙΤΒ. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο κ. Ηλίας Βαλιάκος, Υπεύθυνος του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου, ο οποίος παρουσίασε το Απολιθωμένο Δάσος, τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία της Λέσβου, τις υπηρεσίες και δυνατότητες επίσκεψης του Γεωπάρκου. Μεταξύ των συμμετεχόντων της εκδήλωσης ήταν ο Jonathan Tourtellot Διευθυντής του Κέντρου για αειφόρους τουριστικούς προορισμούς του National Geographic, ο Κ.Μ.Υeung Διευθυντής Γεωπάρκου του Hong Kong, ο Περιφερειάρχης Odenwald κ. Dietrich Κübler, ο Γενικός Διευθυντής Επιστημών και Τέχνης της Έσσης κ. Erik Seng, o Δήμαρχος Μessel κ. Andreas Larem, o Πρόεδρος της Ένωσης Τουρισμού Ρινανίας-Παλατινάτo κ. Werner Kloeckner. Η εκδήλωση, η οποία απευθυνόταν σε επαγγελματίες του τουρισμού σημείωση ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και δόθηκε η δυνατότητα προβολής του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου ως κορυφαίους εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς.

Παρουσίαση για τα ηφαίστεια της Λέσβου

Παράλληλα στο κεντρικό περίπτερο της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε προβολή των Ηφαιστείων της Λέσβου από τον Tobias Schorr του εξειδικευμένου γραφείου Τουρισμού σε ηφαίστεια ο οποίος διοργανώνει εξειδικευμένες επισκέψεις σε ηφαιστειακές περιοχές μεταξύ των οποίων και στη Λέσβο.

Μοιράσου το άρθρο!