Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

21/10/2010 - 10:28

Σημαντικά προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους

Έντονες στιγμές έζησαν οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και των Πάρκων του Απολιθωμένου Δάσους κατά τη διάρκεια της χθεσινής βροχόπτωσης που έπληξε την ευρύτερη περιοχή Σιγρίου, ενώ σημαντικές είναι οι καταστροφές που άφησε στο πέρασμά της.

Τόσο οι υπάλληλοι του Μουσείου όσο και οι επισκέπτες που εκείνη την ώρα περιηγούνταν στους χώρους του Μουσείου και τα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, δήλωσαν ότι για πρώτη φορά έζησαν τέτοιες καταστροφές και τις χαρακτηρίζουν ως «βιβλικές». Μάλιστα, οι επισκέπτες και οι υπάλληλοί του Μουσείου προκειμένου να εξέλθουν από το Μουσείο χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν την παράπλευρη είσοδο του καθώς δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο δρόμο μπροστά από την κεντρική είσοδο που είχε πλημμυρήσει, παρά το γεγονός ότι το Μουσείο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του οικισμού.

Η βροχόπτωση ήταν τόσο έντονη και μεγάλης διάρκειας που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χειμάρρων, οι οποίοι απείλησαν τις εγκαταστάσεις του Μουσείου. Η στάθμη των υδάτων στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, ανέβηκε επικίνδυνα και κινδύνευαν οι εκθεσιακοί χώροι από την  εισχώρηση υδάτων στο εσωτερικό του Μουσείου.

Μεγάλες ζημιές έγιναν στους υπαίθριους χώρους, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν την δημιουργία χειμάρρων και προξένησαν φθορές στα απολιθώματα, καταστροφή των μονοπατιών περιήγησης, φθορές στο υπαίθριο αμφιθέατρο, κατολισθήσεις τοιχίων κλπ. Παράλληλα κατολισθήσεις και σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο που οδηγεί στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους.

Πάρκα Απολιθωμένου Δάσους

Σημαντικές ήταν οι ζημιές στις υπαίθριες απολιθωματοφόρες θέσεις στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους. Στο Πάρκο Σιγρίου η περιοχή των ανασκαφών των ριζικών συστημάτων πλημμύρισε με αποτέλεσμα τα ριζικά συστήματα να κινδυνεύουν να καταστραφούν παρά το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν είχε ολοκληρωθεί η ετήσια στερέωση και συντήρηση των ιδιαίτερα ευαίσθητων αυτών ευρημάτων. Είναι αυτονόητο ότι εάν δεν υπήρχε πρόνοια για έγκαιρη ολοκλήρωση  των εργασιών πριν από την χθεσινή νεροποντή θα μιλούσαμε σήμερα για πλήρη καταστροφή των απολιθωμάτων.

Οι φθορές που προκάλεσε η νεροποντή στα απολιθώματα είναι τόσο μεγάλες, ώστε είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης συντήρησης των απολιθωμάτων και επισκευής των τοιχίων προστασίας των απολιθωματοφόρων θέσεων ώστε να αποτραπεί η καταστροφή των απολιθωμάτων.

Μοιράσου το άρθρο!