Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

04/09/2015 - 17:13

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού-Τοπικό Τμήμα Μυτιλήνης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

Εντυπωσιασμένοι οι Οδηγοί από τη γνωριμία τους

με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

 

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου επισκέφτηκαν οκτώ Οδηγοί του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του Τοπικού Τμήματος Μυτιλήνης κατά τη διάρκεια τριήμερης εκπαιδευτικής δράσης που πραγματοποίησαν από 28 έως 30 Αυγούστου 2015 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσος Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους δράσης Οδηγοί γνώρισαν τα νέα ευρήματα απολιθωμάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του, επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου και το νέο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης όπου με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν σε εθελοντικές εργασίες. Παράλληλα, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής τους δράσης  είχαν την ευκαιρία να διανυκτερεύσουν στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου.

Το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα ξεκίνησε την Παρασκευή 28 Αυγούστου όπου συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που οργάνωσε το Μουσείο για τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Παρακολούθησαν τη διάλεξη του Καθ. Νίκου Ζούρου «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ: Ο πλούτος της γεωλογικής μας κληρονομιάς» και στη συνέχεια συμμετείχαν στη μουσική εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική με τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

Το Σάββατο 29 Αυγούστου τα μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του Τοπικού Τμήματος Μυτιλήνης επισκέφτηκαν το νέο θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης όπου έζησαν μία μοναδική εμπειρία. Κάνοντας τη θαλάσσια διαδρομή Σίγρι – Νησιώπη περιηγήθηκαν στο θαλάσσιο χώρο του κόλπου Σιγρίου όπου πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια υπήρχε μια μεγάλη στεριά, η Αιγιήδα και πάνω της φύονταν ένα πολύ πλούσιο δάσος. Φτάνοντας στη νησίδα Νησιώπη συνάντησαν τα απομεινάρια του πλούσιου δάσους, τα οποία η φύση απολίθωσε και αποτελούν μάρτυρες της γεωλογικής ιστορίας της Λέσβου και γενικότερα του βορειανατολικού Αιγαίου.  Στο Πάρκο Νησιώπης συμμετείχαν με εξαιρετικά μεγάλο ενθουσιασμό σε εθελοντικές δράσεις διάνοιξης και καθαρισμού μονοπατιών και απολιθωματοφόρων θέσεων, δύσκολων εργασιών τις οποίες ολοκλήρωσαν με μεγάλη επιτυχία.

Οι δράσεις των μελών του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του Τοπικού Τμήματος Μυτιλήνης συνεχίστηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είχαν αρχικά την ευκαιρία να ενημερωθούν με οπτικοακουστικά μέσα για την δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την εξέλιξη των φυτών από τα πρώτα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα φυτά του νησιού, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου όπου και γνώρισαν τη μοναδικότητα των απολιθωμάτων. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν κατά τη διάρκεια γνωριμίας τους με τα μοναδικά εκθέματα της περιοδικής έκθεσης που φιλοξενείται στο χώρο του Μουσείου «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ» όπου γνώρισαν τα νέα ευρήματα απολιθωμάτων που ήρθαν στα φως κατά τη διάρκεια διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου.

Οι δραστηριότητες των Οδηγών και των βαθμοφόρων συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα στο Πάρκο Σιγρίου όπου γνώρισαν μοναδικά ριζικά συστήματα και εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων. Παράλληλα συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία σε εθελοντικές εργασίες στο Πάρκο Σιγρίου και τους υπαίθριους χώρους του Μουσείου.

Ολοκληρώνοντας την εκπαιδευτική τους δράση τα μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του Τοπικού Τμήματος Μυτιλήνης δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τη μοναδικότητά του, ενώ ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι ήταν από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης και τις εθελοντικές εργασίες στις οποίες συμμετείχαν.

 

Μοιράσου το άρθρο!