Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

23/05/2018 - 06:27

Συμπεράσματα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεωπάρκων Ελλάδας – Κύπρου

Με μεγάλη επιτυχία και πολλές συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεωπάρκων Ελλάδας – Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Μαΐου 2018 στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.


Στο Συνέδριο συμμετείχαν υψηλές κυβερνητικές αντιπροσωπείες από την Ελλάδα και την Κύπρο: ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου κ. Κ. Καδής, η Υπουργός Πολιτισμού κα. Λ. Κονιόρδου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Αμανατίδης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κα. Κ. Βασιλείου, η βουλευτής κα. Χ. Καφαντάρη ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γ. Τζιάλλας, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χ. Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Δ. Μιχελογιάννης, οι Δήμαρχοι Ανωγείων κ. Μ. Καλλέργης, Σητείας Κ. Θ. Πατεράκης, Καλαβρύτων  κ. Γ. Λαζουράς, Ζαγορίου κ. Β. Σπύρου και Λαυρεωτικής κ. Δ. Λουκάς, o καθώς και εκπρόσωποι Υπουργείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και την Κύπρο.


Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Κ. Τζιτζικώστα και ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Στο συνέδριο συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια της Σλοβένικης Επιτροπής για την UNESCO κα. M. Hafner, ο πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και νυν Πρόεδρος του Φόρουμ των Γερμανικών Γεωπάρκων Καθ. Dr J.-F. Leonhard και η συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO κα. Κ. Ragnes.


Στους ομιλητές του Συνεδρίου περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Καθ. Ν. Ζούρος,  ο Διευθυντής Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου κ. Κ. Κωνσταντίνου, ο Γενικός Διευθυντής ΙΓΜΕ κ. Δ. Τσαγκάς, η Εθνική Συντονίστρια ASPnet Ελλάδας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων κα. Β. Δηλάρη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων κ. Χ. Φασουλάς.


Στο κλείσιμο του συνεδρίου διοργανώθηκε στρογγυλή τράπεζα με θέμα τη «Διαχείριση της Γεωποικιλότητας και τα Παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO» με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Πολιτισμού, της Βουλής των Ελλήνων, του Συνηγόρου του Πολίτη, της Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου και του ΙΓΜΕ, της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, του Προέδρου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και αρκετών παρισταμένων.
Στο συνέδριο συμμετείχαν αιρετοί και στελέχη Περιφερειών και των Δήμων από την Ελλάδα και την Κύπρο, στελέχη  των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Φορέων διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών, διευθυντές και στελέχη των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και αναπτυξιακών εταιρειών, στελέχη του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου, του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Ελλάδας, ερευνητές και επιστήμονες που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές προστασίας και διαχείρισης, πολλοί εκπαιδευτικοί και στελέχη Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, επιχειρηματίες, φοιτητές και πολλοί πολίτες.
Το συνέδριο οργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, με τη στήριξη των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου, Περιφερειών και Δήμων περιοχών που διαθέτουν ή επιθυμούν να δημιουργήσουν Γεωπάρκα,  του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων,  Φορέων Διαχείρισης Γεωπάρκων της Κύπρου και της Ελλάδας καθώς και Πανεπιστημίων, Μουσείων και επιστημονικών φορέων.
Κατά τη διάρκεια του 1ου Συνεδρίου Γεωπάρκων συζητήθηκαν θέματα ανάδειξης της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, της συμβολής και του ρόλου των Γεωπάρκων στην αειφόρο τοπική ανάπτυξη, οι δυνατότητες αξιοποίησης των τοπικών πόρων και προϊόντων και της προώθησης του γεω-τουρισμού. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η συνεισφορά των Γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το Πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» και οι δυνατότητες δημιουργίας γεωπάρκων σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και  της Ανατολικής Μεσογείου.

Συμπεράσματα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεωπάρκων Ελλάδας – Κύπρου
Ιδιαίτερα χρήσιμα ήταν τα συμπεράσματα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεωπάρκων Ελλάδας – Κύπρου στους τομείς της γεωδιατήρησης, τοπικής ανάπτυξης, ανάπτυξης του τουρισμού και προβολής του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στις συνέργειες και τη συνεργασία όλων των φορέων για τη δημιουργία συγκριτικών πλεονεκτημάτων και κατ’ επέκταση τις τοπικές κοινωνίες.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το νέο Πρόγραμμα της UNESCO  «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» και να ενημερωθούν αναλυτικά το θεσμό των Γεωπάρκων, που επιχειρεί μια ολιστική προσέγγιση των γεωλογικών διεργασιών και της γεωλογικής κληρονομιάς με τη φυσική κληρονομιά και τον πολιτισμό, δένοντας έτσι τη γη με τον άνθρωπο και την οικονομική του ευημερία. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη κατανόησης της αξίας των φυσικών πόρων ενός τοπίου ως βασική προϋπόθεση για την προστασία και ανάδειξή του καθώς και την ανάγκη αποτύπωσης και αξιοποίησης τους.
Ιδιαίτερα καταγράφηκε η συμβολή των Γεωπάρκων ως εκπαιδευτικοί προορισμοί που προσελκύουν μαθητές από όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Παρουσιάσθηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και την Κύπρο καθώς συμβολή των Γεωπάρκων στην  υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και κυρίως το σεισμικό κίνδυνο.
Επίσης, τονίσθηκε η σημασία της συνεργασίας με τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά και τη συνεργασία με τους τοπικούς συνεταιρισμούς και τους τοπικούς παραγωγούς προκειμένου να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες και να προβάλλονται τα τοπικά προϊόντα ποιότητας.
Το συνέδριο έδωσε επίσης την ευκαιρία να παρουσιαστούν η περιοχή Γρεβενών – Κοζάνης, η οποία έχει καταθέσει αίτημα για ένταξη στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO καθώς περιοχές όπως η Λαυρεωτική, η βόρεια Εύβοια, ο Όλυμπος, η Κεφαλονιά-Ιθάκη και η Σύρος από την Ελλάδα καθώς και η περιοχή του Ακάμα από την Κύπρο που ήδη προετοιμάζονται για τη σύνταξη των φακέλων με στόχο τη δημιουργία γεωπάρκων.
Το σύνολο των εισηγητών, συμμετεχόντων, παρατηρητών και εκπροσώπων των Υπουργείων που συμμετείχαν και παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου αναγνώρισαν την τεράστια προσπάθεια και τη σημαντική επιτυχία των Παγκόσμιων Γεωπάρκων, τις δυνατότητες που προσφέρουν για τη γεωδιατήρηση, εκπαίδευση και βιώσιμη ανάπτυξη και την επιθυμία για την ανάπτυξη ακόμα περισσότερων συνεργειών και δράσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ινστιτούτα, υπηρεσίες, αρχές και βέβαια τι τοπικές κοινωνίες. Τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσαν την αμέριστη στήριξή τους στις προσπάθειες των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, θεωρούν ότι το μοντέλο λειτουργίας τους θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για αντίστοιχες προσπάθειες σε άλλους τομείς και πεδία και κυρίως την πρόθεσή τους για άμεση επίλυση των θεσμικών προβλημάτων που ακόμα υφίστανται στην εφαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας για προστασία της Γεωλογικής μας Κληρονομιάς.

Μοιράσου το άρθρο!