Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

12/10/2015 - 17:49

Θεματική Ημερίδα : Γνωριμία με το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης

Τα μοναδικά φυτικά απολιθώματα της Νησιώπης αλλά και τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία του νέου θαλάσσιου Πάρκου του Απολιθωμένου Δάσους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 τα μέλη του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Β.Α. Αιγαίου & Νήσων στα πλαίσια ειδικής ενημερωτικής ημερίδας για τους ξεναγούς που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο.

Με επικεφαλής την Πρόεδρο του Σωματείου κα. Έλσα Εγγλεζοπούλου, οι ξεναγοί της Λέσβου γνώρισαν τη νέα γεωτουριστική δραστηριότητα του Μουσείου που περιλαμβάνει επίσκεψη στο χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα της νησίδας Νησιώπη.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν μέσα από ειδική παρουσίαση από την κα. Όλγα Τσαλκιτζή, γεωλόγο του Μουσείου για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα πρώτα φυτικά απολιθώματα που βρέθηκαν στη Λέσβο και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου όπως προκύπτει από τη αποτελέσματα της έρευνας στη νησίδα Νησιώπη.

Ακολούθησε περιήγηση στο θαλάσσιο τμήμα του πάρκου Νησιώπης με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα. Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της διαδρομής ενημερώθηκαν για τη γεωλογική ιστορία της περιοχής, τις μεγάλες τεκτονικές κινήσεις που δημιούργησαν το Αιγαίο και παρατήρησαν τα εντυπωσιακά ρήγματα αλλά και τον πλούτο της βενθικής χλωρίδας και πανίδας.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το χερσαίο τμήμα του Πάρκου Νησιώπης όπου είχαν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν πληθώρα και ωραιότατα χερσαία και θαλάσσια τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων, αγγειόσπερμα και κωνοφόρα δένδρα όπως γιγαντιαίες σεκόιες, βελανιδιές και κανελόδενδρα. Παράλληλα, γνώρισαν τους εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς σχηματισμούς και τις παράκτιες γεωμορφές που συνδέονται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια.

Καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, οι ξεναγοί της Λέσβου ενημερώθηκαν αναλυτικά για την ποικιλία των τοπίων και τις δυνατότητες τουριστικής επίσκεψης των θέσεων ενδιαφέροντος αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους που καθιστούν το Πάρκο Νησιώπη ένα ελκυστικό προορισμό με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης τουρισμού ποιότητας. Επίσης, συζήτησαν για τις δυνατότητες πραγματοποίησης δράσεων για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της Λέσβου με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Σε όλους τους συμμετέχοντες παρασχέθηκε ενημερωτικό υλικό για το Πάρκο Νησιώπης και το Γεωπάρκο Λέσβου. Ακόμη, ενημερώθηκαν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολεία και Πανεπιστήμια από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Το νέο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, το οποίο ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο, υλοποιείται στα πλαίσια της Πράξης «Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωμένου δάσους νησίδας Νησιώπης» η οποία έχει ενταθεί στο ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου. Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια της Πρόσκλησης 44 για έργα του άξονα προτεραιότητας 8 «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!