Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

23/07/2014 - 18:20

Θερινό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι» στο Σίγρι

style="text-align: justify;"> 
Ξεκίνησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Μικροί Παλαιοντολόγοι». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου 2014 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι Λέσβου. 
 
Οι μικροί φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία για δύο ώρες να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες και δημιουργικές στιγμές, να χαρούν, να διασκεδάσουν και να κάνουν νέες γνωριμίες κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών. 
 
Τα παιδιά γίνονται «Μικροί Παλαιοντολόγοι» και ξεκινάνε μια ανασκαφή στον εκπαιδευτικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ. Μέσα από την ηφαιστειακή στάχτη που προέρχεται από το μεγάλο ηφαίστειο της Βατούσας, εντοπίζουν απολιθωμένους κορμούς και φύλλα δέντρων από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου που ζούσαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή και τα αποκαλύπτουν. Η εργασία του Μικρού Παλαιοντολόγου συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον καθώς τα παιδιά αναγνωρίζουν τα απολιθώματα που έχουν αποκαλύψει μέσα από την ηφαιστειακή στάχτη, παρατηρούν τα χαρακτηριστικά τους, τα συγκρίνουν με τα σύγχρονα φυτά της Λέσβου και βγάζουν τα συμπεράσματά τους. 
 
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Γνωριμία με τη δουλειά του Παλαιοντολόγου.
Συζήτηση για βασικές έννοιες όπως απολίθωμα, ανασκαφή, ηφαίστεια, απολιθωμένο δάσος, δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ.ά.
Συλλογή πληροφοριών από τα απολιθώματα και τις μακέτες των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τα φυτά και τα ζώα που ζούσαν σ’ αυτό κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού παιχνιδιού «Ο κρυμμένος θησαυρός».
Συζήτηση για τη διαδικασία ανασκαφής απολιθωμάτων και γνωριμία με τα εργαλεία ανασκαφής.
Συζήτηση για τη διαδικασία ανασκαφής απολιθωμάτων με τη βοήθεια της μουσειοσκευής «Γεώραμα: Ανακαλύπτω τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου».
Ανασκαφή φυτικών απολιθωμάτων στο εκπαιδευτικό ανασκαφικό σκάμμα ΓΕΩΡΑΜΑ.
Αναγνώριση και ταυτοποίηση απολιθωμένων φυτών - Σύνθεση των παρατηρήσεων και εξαγωγή συμπερασμάτων.
Εκπαιδευτικά παιχνίδια – ζωγραφική - κατασκευές.
 
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, προσαρμοσμένο κάθε φορά στη ηλικία τους και πραγματοποιείται όλες τις ημέρες της εβδομάδας με την βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου (ελάχιστος αριθμός παιδιών: 5).
Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες
Κόστος συμμετοχής: 5€
Ώρες: 10.00 – 12.00 
 
Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!