Ναυτιλιακά - Μεταφορές

25/06/2015 - 19:27

Η Hellenic Seaplanes βάζει μπρος και ελπίζουμε να δούμε σύντομα υδροπλάνα στη Λέσβο

yle="text-align: justify;">Τα πολυπόθητα υδροπλάνα αναμένονται να γίνουν πλέον πραγματικότητα και να δώσουν λύση σε πολλά ζητήματα και τομείς της νησιωτικής Ελλάδας από το 2016, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Hellenic Seaplanes  Νίκος Χαραλάμπους.
 Αυτό μάλιστα θα επιτευχθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με την εταιρεία NRG Trading House του ναυτιλιακού Ομίλου Χανδρή και την Globiled, οι οποίες θα συμμετάσχουν στην επενδυτική ομάδα της Hellenic Seaplanes.
Με την υπογραφή της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη δημιουργία υδατοδρομίου εντός χερσαίας ζώνης λιμένα Λιναριάς Σκύρου, έρχεται πιο κοντά η προσπάθεια της εταιρείας στη δημιουργία του πρώτου υδατοδρομίου στο Αιγαίο, στον λιμένα Λιναριάς Σκύρου.


Στόχος της Hellenic Seaplanes είναι να ξεκινήσει τις πρώτες πτήσεις με υδροπλάνα στις αρχές του 2016 και εντός του έτους να διευρύνει τις δραστηριότητές της για να φτάσει σταδιακά στα 112 υδατοδρόμια. Εξ αυτών, δύο θα είναι μητροπολιτικού χαρακτήρα, θα βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, σχεδιάζεται να δημιουργηθούν άλλα 10 υδατοδρόμια-κόμβοι σε Χανιά, Βόλο, Μήλο, Καλαμάτα, Κω, Λέσβο, Αμφιλοχία, Αλεξανδρούπολη, Σύρο και Χαλκίδα, καθώς και 100 ακόμη μικρά με μία-δύο θέσεις πρόσδεσης σε παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές της χώρας. H εταιρεία, ως επενδυτική στο χώρο των υδατοδρομίων και υδροπλάνων έχει ξεκινήσει επενδύσεις σε 11 υδατοδρόμια, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Φορέας Διαχείρισης Λιμένα ή Δήμος οποιοδήποτε κόστος, μεταξύ αυτών της Σάμου και της Λήμνου
 
Ο  Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Θεοτοκά επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη νέα δραστηριότητα, ανοίγοντας τον δρόμο των αδειοδοτήσεων, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που η υλοποίησή τους θα έχει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, καθώς και στις θετικές επιδράσεις στον τουρισμό.
Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Μιχάλης Ασσαριώτης ανέφερε «Η δημιουργία των υδατοδρομίων σε ορισμένα νησιά της χώρας που δεν διαθέτουν κλασικού τύπου αεροπορικές υποδομές ή τακτικές συγκοινωνίες, θα συνεισφέρει σε ένα σημαντικό πλήθος κοινωνικών εξυπηρετήσεων επείγοντος χαρακτήρα, όπως μεταφορά ασθενών και αγαθών. Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς, στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, με σκοπό να ξεκινήσουμε την ερχόμενη τουριστική περίοδο του 2016. Η ανάπτυξη ενός τόσου μεγάλου δικτύου, είναι ένα εγχείρημα καταφανώς εθνικής σημασίας και αναμένεται σύντομα να έχουμε έτοιμο ένα μέρος του δικτύου, μια νέα μεταφορική υποδομή, που θα δώσει νέα πνοή στην διασύνδεση όλης της Ελλάδας.

Μέχρι σήμερα πάνω από 50 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης .

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχεδιασμό του δικτύου υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes SA, το υδατοδρόμιο Σκύρου λόγο της κεντρικής του θέσης θα έχει διασύνδεση με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με Βόρεια Ελλάδα, με Σποράδες, με Κυκλάδες, με Βόλο, και με το Μητροπολιτικό υδατοδρόμιο της Αθήνας.
Η Hellenic Seaplanes, επισήμανε o Διευθυντής Ανάπτυξης Υδατοδρομίων της εταιρείας Δημήτρης Μουρίκης έχει ξεκινήσει την διαδικασία για αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων και σε άλλα νησιά και σύντομα θα έχει αναπτύξει ένα βιώσιμο δίκτυο με προορισμούς και τουριστικές διαδρομές.
Ας ελπίσουμε ότι τελικά τα υδατοδρόμια θα γίνουν πραγματικότητα και η Λέσβος θα είναι μέσα στο δίκτυο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είμαστε για μια ακόμη φορά ουραγοί αυτής της επενδυτικής προσπάθειας, μπλέκοντας σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και στενόμυαλες αντιπαραθέσεις τοπικιστικού χαρακτήρα και ατέρμονων θεωριών και υποθέσεων.

 

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!