Πλήρης ανατροπή σκηνικού - Aπόκτηση από την Attica του 50,3% της Hellenic Seaways - Κυρίαρχος η Attica Group (Blue Star)

Ως κυρίαρχος της επιβατικής ακτοπλοΐας στην Ελλάδα αναδεικνύεται η Attica Group, λειτουργός έως τώρα των Blue Star και Super Fast Ferries, μετά τη γνωστοποίηση ότι αποκτά και τον έλεγχο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Hellenic Seaways (HSW).

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης Attica προς το χρηματιστήριο, η εταιρεία ήλθε σε καταρχήν συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατέχει το 40,5% της HSW καθώς και έναν αριθμό μικρομετόχων για την εξαγορά των μεριδίων τους – συνολικά η Attica αποκτά το 50,3% της Hellenic Seaways, η οποία διαθέτει 18 συμβατικά και ταχύπλοα πλοία.
 
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς ως αιφνιδιαστική καθώς ανατρέπει τις ισορροπίες στον ελληνικό ακτοπλοϊκό χάρτη και θέτει σε μειονεκτική θέση τον εταίρο μεγαλομέτοχο της HSW, που είναι οι Μινωικές Γραμμές, συμφερόντων του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι (κατέχει το 48,5% των μετοχών).
 
Η σύμπραξη Attica και ΗSW δημιουργεί έναν στόλο από 31 πλοία ο οποίος γίνεται κυρίαρχος της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς.
 
Σύμφωνα με το kathimerini.gr, oι Mινωικές Gραμμές όπως και η Eagle Mind είχαν καταθέσει μειονεκτικές οικονομικές προσφορές για την εξαγορά του 40,5% της Πειραιώς, νωρίτερα εφέτος. Και εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, και πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (επιτροπή ανταγωνισμού κλπ.) η Attica Group πρακτικά διπλασιάζει τα μεγέθη της και αποκτά κυρίαρχο ρόλο στην επόμενη μέρα στην ελληνική ακτοπλοΐα.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
 
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Α.Ε. Συμμετοχών (η «Attica Group»), θυγατρικής εταιρίας του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG), του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανακοινώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι επήλθε καταρχήν συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς και άλλους μετόχους μειοψηφίας για την απόκτηση από την Attica Group συνολικά 39.039.833 μετοχών της εταιρίας ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (εφεξής «HSW»), ήτοι ποσοστού 50,30% του μετοχικού κεφαλαίου της HSW.
 
Στο πλαίσιο της ως άνω συναλλαγής, η Attica Group θα καταβάλλει Ευρώ 30,61 εκατ. τοις μετρητοίς και θα διαθέσει 24.145.523 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της, οι οποίες θα προέλθουν από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
 
Η αγορά των 1.250.000 μετοχών εκ του ανωτέρω πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της HSW, έχει ήδη ολοκληρωθεί, δια καταβολής τοις μετρητοίς, ενώ οι υπόλοιπες 37.789.833 μετοχές θα αποκτηθούν βάσει συμφωνίας, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων κανονιστικών και λοιπών αρχών.
 
Από πλευράς Εταιρίας, Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος για τη συμφωνία διετέλεσε η UBS Limited και Νομικός Σύμβουλος η Δικηγορική Εταιρία Μπερνίτσας».

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ