Ναυτιλιακά - Μεταφορές

23/07/2014 - 19:39

Τροπολογία -δώρο στους εφοπλιστές - «Παιχνίδια» με τις άγονες γραμμές

yle="text-align: justify;">Προκλητική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Tουρισμό, που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επιτρέπει στους ακτοπλόους εφοπλιστές να αποσυρθούν από τις πολυετείς συμβάσεις εξυπηρέτησης των λεγόμενων άγονων γραμμών χωρίς κανένα κόστος και ταυτόχρονα να απαλλαγούν από τη συμβατική τους υποχρέωση να ανανεώσουν το στόλο που δρομολογούν σ' αυτές τις γραμμές.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν απανωτές βλάβες στα πλοία που εκτελούν δρομολόγια με κινδύνους για τη ζωή ναυτεργατών - επιβατών.
 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Εγκληματική για τα νησιά είναι η τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού. Με την τροπολογία αυτή, που αφορά τις λεγόμενες «άγονες» γραμμές, τα μικρά νησιά- και όχι μόνο – αλλά και μεγαλύτερα, όπως τα Κύθηρα και η Λήμνος, για εννιά μήνες το χρόνο κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά «στον αέρα», ενώ οι ναυτικοί κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε τα δεδουλευμένα τους.
Ο υπουργός δίνει το «πράσινο φως» για εναλλακτικές διαδρομές σε ορισμένες εταιρείες, οι οποίες είχαν ήδη δρομολογημένα πλοία σε αυτές τις γραμμές, επιτρέποντάς τους με μία μικρή παρέκκλιση να μπορούν για δύο ή τρεις μήνες να παίρνουν έναντι αντιτίμου ένα «κομμάτι» της διαδρομής και να πηγαίνουν και σε κάποια μικρά νησιά. Την ίδια στιγμή ο υπουργός επιτρέπει να λύονται αζημίως οι συμβάσεις των εταιρειών που είχαν συναφθεί το 2007, με σκοπό μετά από τριάντα μήνες να συναφθούν νέες συμβάσεις που αθροιστικά θα είχαν δωδεκαετή διάρκεια, με καλύτερα πλοία. Αυτές συνεπώς οι εταιρείες θα διαλύσουν τις συμβάσεις αζημίως, δεν θα εισπραχθεί από το Δημόσιο η εγγυητική επιστολή, ενώ άγνωστο είναι εάν οι ναυτικοί θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.
Οι όποιες πιστώσεις θα εξοικονομηθούν, θα δοθούν στις εναλλακτικές διαδρομές, που θα δώσουν μια σύντομη ανάσα στα νησιά και στον τουρισμό το καλοκαίρι. Καθώς, ο συνολικός προϋπολογισμός των επιδοτήσεων θα παραμείνει ίδιος, με προοπτική μείωσης λόγω των μνημονιακών μέτρων, τότε το 2015 και το 2016 δεν θα υπάρχουν πλοία για τους υπόλοιπους εννέα ή δέκα μήνες σε πάρα πολλά νησιά είτε μικρά, όπως η Ανάφη, είτε μεγαλύτερα, όπως τα Κήθυρα και η Λήμνος.
Αυτό αποτελεί μία εγκληματική απόφαση, διότι τα νησιά δεν μπαίνουν σε «χειμερία νάρκη» το χειμώνα, ζουν δώδεκα μήνες το χρόνο.
Με βάση τα όσα προετοιμάζει το υπουργείο για τα νησιά μας, αναγκαίος σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι ο δημόσιος κοινωνικός φορέας ακτοπλοΐας, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο πρόγραμμά του, ένας φορέας ο οποίος θα κατευθύνει, θα σχεδιάζει το δίκτυο των δρομολογίων και θα υλοποιεί σε πολλές περιπτώσεις και αυτές τις ακτοπλοϊκές γραμμές».
Συρμαλένιος Νίκος Βουλευτής Κυκλάδων
 

 

Τα επιχειρήματα του Υπουργού

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής νομοθετική ρύθμιση που στόχο έχει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών. Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις», ψηφίσθηκε με αυξημένη πλειοψηφία, αφού συνάντησε θετική αποδοχή από πολλές πτέρυγες της Βουλής.
«Τι ζητάμε, λοιπόν, με την τροπολογία; Για να είμαι πάρα πολύ σαφής: Ζητάμε, πρώτα απ’ όλα, στην περίπτωση που κάποια εταιρεία αθετήσει τις υποχρεώσεις της, δεν εξυπηρετεί δηλαδή τους προορισμούς που πρέπει να πηγαίνει, να έχει τη δυνατότητα ο Υπουργός για ένα χρονικό διάστημα και μέχρι να επαναπροκηρυχθεί η γραμμή, να αναθέτει σε άλλη εταιρεία που έχει δρομολογημένα πλοία να δρομολογεί κάποιο πλοίο», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην εναρκτήρια ομιλία του και περιέγραψε τις προϋποθέσεις της ανάθεσης σε άλλη εταιρεία, ως εξής: Πρώτον, ότι δεν θα εφαρμόζεται ακριβώς το ίδιο δρομολόγιο και, δεύτερον, ότι το μίσθωμα θα μπορεί να αλλάζει γι’ αυτήν την περίοδο.
Επιπρόσθετα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν επτά μακροχρόνιες συμβάσεις σε δεκαπέντε δρομολογιακές γραμμές, εκ των οποίων κάποιες δεν εξυπηρετούνται από την εταιρεία που τις έχει αναλάβει. Παράλληλα, προσέθεσε ότι στη μία απ’ αυτές τις συμβάσεις το πλοίο δεν έχει δρομολογηθεί καθόλου και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί αυτή η γραμμή με αντικατάσταση κάποιου άλλου πλοίου, διότι δεν υπάρχει κανένα προσφερόμενο. «Η συγκεκριμένη γραμμή», όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «είναι αυτή που εκτελεί το δρομολόγιο Λαύριο – Ψαρά - Μεστά Χίου» και αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει κανένας ενδιαφερόμενος για να εξυπηρετήσει αυτή τη γραμμή με τα ίδια λεφτά και την ίδια συχνότητα δρομολογίων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα Ψαρά μας χωρίς συγκοινωνιακή κάλυψη. Άρα, θα πρέπει να μπορούμε σε αυτό το διάστημα, μέχρι να επαναπροκηρύξουμε τη γραμμή και να την εντάξουμε σε ένα άλλο δρομολογιακό σκέλος, να βρούμε για περίπου τρεις μήνες, μια λύση. Να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα και να καλύψουμε τη ζωτική ανάγκη των νησιωτών», υπογράμμισε ο Υπουργός Ναυτιλίας. Παράλληλα, ζήτησε από τους συναδέλφους του στην Αίθουσα να δοθεί η εξουσιοδότηση αυτή στον εκάστοτε Υπουργό, ώστε -μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών- να έχει την ευελιξία για αλλαγές, απαραίτητες για τη ζωτική επικοινωνία των νησιών.
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης, τόνισε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει έναν προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 75 εκατομμύρια ευρώ, «μέσα από τον οποίο επιδοτεί τις γραμμές, στις οποίες δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον» και άσκησε κριτική στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και καθορίζει το καθεστώς των μακροχρόνιων συμβάσεων. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε σχετικά ότι δεν εκπληρώνεται, πλέον, ο αντικειμενικός στόχος των πολυετών συμβάσεων για νέα πλοία, αλλά ούτε και μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των «άγονων γραμμών», δηλώνοντας διατεθειμένος για ειλικρινή διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα για το θέμα αυτό, ώστε στο μέλλον να υπάρξει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί τις πολυετείς συμβάσεις και θα έχει την αποδοχή όλων των πολιτικών κομμάτων.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, στάθηκε στις Ακτοπλοϊκές συνδέσεις του Βορείου Αιγαίου σημειώνοντας ότι συμμερίζεται την αγωνία των κατοίκων, ιδιαίτερα των Λημνιών, οι οποίοι παραπονιούνται για την κακή ποιότητα των υπηρεσιών τονίζοντας ότι αποτελεί κυρίαρχη βούλησή του να βελτιωθεί αυτό. «Υπάρχει τακτική και συνεχής επικοινωνία για την κακή κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο Βόρειο Αιγαίο και αυτό θέλουμε να εκλείψει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε τη διαφορετικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται διαχρονικά οι ακτοπλοϊκές, σε σχέση με τις υπόλοιπες συγκοινωνίες στη χώρα: «Θα σας πω ένα συγκλονιστικό νούμερο, ότι ενώ επιδοτούμε για όλον τον νησιωτικό χώρο το ακτοπλοϊκό μας δίκτυο με 75 εκατομμύρια ευρώ, ποσό περίπου στο μισό από ότι ήταν το 2008 που ήταν 130 εκατομμύρια ευρώ, το αεροπορικό μας δίκτυο το επιδοτούμε με ποσό 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως! Επιδοτούμε, για παράδειγμα, την Πάρο με 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, προκειμένου να πηγαίνει αεροπλάνο εκεί, όταν με 4 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαμε να λύσουμε το ζωτικό πρόβλημα της συγκοινωνίας της Βορείου Ελλάδος με όλα τα νησιά του Αιγαίου! Και το λέω αυτό, γιατί έχουμε αναλάβει υποχρεώσεις μακροχρόνιων συμβάσεων, που βρίσκονται στον παρελθόντα χρόνο και βασίζονταν σε παρελθούσες οικονομικές καταστάσεις», κατέληξε χαρακτηριστικά.
 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!