Ναυτιλιακά - Μεταφορές

31/08/2017 - 18:15

Ξεκινά άμεσα το λιμάνι Σιγρίου

Επανεκκίνηση για το λιμάνι Σιγρίου μετά τη συνάντηση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνου χθες στην Αθήνα με τον Υπουργό Υποδομών. Όπως τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Σπύρος Γαληνός «μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο εργολάβος θα υπογράψει τη σύμβαση του έργου και άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια».

 

Να θυμίσουμε ότι το έργο είχε απενταχθεί από το προηγούμενο ΕΣΠΑ μετά από δικαστική διαμάχη των δύο  πρώτων μειοδοτών και  το δικαστήριο αποφάσισε το πάγωμα των εργασιών  έως ότου επιλυθεί δικαστικά η διαφορά, με αποτέλεσμα να εκπνεύσουν οι προθεσμίες και το λιμάνι του Σιγρίου να μείνει και πάλι μετέωρο.

Τον Μάρτιο του ΄16 , το θέμα αναθερμάνθηκε με τη δέσμευση του ΓΓ Επενδύσεων κ. Κορκολή στο δήμαρχο Λέσβου για την εξασφάλιση των πιστώσεων και την ένταξη του έργου στο ΠΔΕ και το Νοέμβριο του 2016 ο Αλέξης Χαρίσης υπέγραψε την ένταξη του λιμένα Σιγρίου στο ΠΔΕ  με 14 εκατομμύρια,  μαζί με άλλα20 έργα υποδομών ανά τη χώρα. Οι μελέτες του έργου επικαιροποιήθηκαν  και μέσα στην επόμενη εβδομάδα υπογράφεται από τον εργολάβο η σύμβαση υλοποίησής του ,  με  8 εκατομμύρια ευρώ για την Ά φάση

Από τη διαδικασία που είχε ολοκληρωθεί πριν το τέλος της προηγούμενης χρονιάς , μειοδότης ανακηρύχθηκε η εταιρεία ΕΡΤΕΚΑ με ποσοστό έκπτωσης 32,78%, με φορέα Υλοποίησης του έργου την Εγνατία Οδό Α.Ε.

Η  μελέτη, προβλέπει:
– τη διαμόρφωση δύο θέσεων πλαγιοδέτησης Ε/Τ-Ο/Γ πλοίων στον επιβατικό λιμένα, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

– την εξυπηρέτηση της κίνησης των εμπορικών σκαφών, χωρίς παρεμπόδιση της λειτουργίας του επιβατικού λιμένα

 

πηγη: ΕΡΤ Αιγαίου / Μυρσίνη Τζινέλλη

 

 

Μοιράσου το άρθρο!