Οικονομία

23/06/2016 - 09:46

48ωρο λουκέτο σε όσους κατ’ επανάληψη δεν κόβουν αποδείξεις

Η έξαρση της φοροδιαφυγής κυρίως στους τουριστικούς προορισμούς θορύβησε τη φορολογική διοίκηση, η οποία αποφάσισε την ενεργοποίηση της νομοθεσίας που προβλέπει «λουκέτα» για τους παραβάτες και εκτεταμένους ελέγχους, προκειμένου να εντοπισθεί η αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη.


Χθες, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής συγκάλεσε τους παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς με θέμα τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθούν οι ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν «λουκέτο» σε όσους φοροδιαφεύγουν καθ’ υποτροπήν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους κλείνοντας καταστήματα ακόμα και για 30 ημέρες, όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις. Οπως είπε, θα δίνουν δεύτερη ευκαιρία σε όσους κατά τον πρώτο έλεγχο διαπιστώνεται ότι δεν εκδίδουν τα προβλεπόμενα παραστατικά. Εάν οι ίδιοι εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν για δεύτερη φορά, τότε θα βάζουν «λουκέτο» για 48 ώρες. Εκτός από την ενεργοποίηση των διατάξεων για τα «λουκέτα», η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει και μία «μαύρη» λίστα, στην οποία θα μπαίνουν όσοι εντοπίζονται με μεγάλες αποκλίσεις τζίρου. Συγκεκριμένα, εάν οι εισπράξεις που παρουσιάζουν τις ημέρες των ελέγχων είναι πολύ διαφορετικές από τις υπόλοιπες ημέρες, τότε θα μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα και θα οδηγούνται σε τακτικό έλεγχο.

Στη σύσκεψη με τους φορείς τέθηκαν στο τραπέζι διάφορες προτάσεις, αλλά όλοι συνέκλιναν στο ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος και γενικότερα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ο μοναδικός τρόπος να περιορισθεί η φοροδιαφυγή. Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος παρατήρησε, μάλιστα, ότι είναι μύθος πως αποτελεί εμπόδιο το ύψος των προμηθειών, καθώς αυτές διαμορφώνονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η επαναφορά των προστίμων που ίσχυαν παλαιότερα για τη μη έκδοση αποδείξεων, καθώς και η επαναφορά του βιβλίου ασθενών για τους γιατρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα αναμένονται αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, καθώς η μείωση των προστίμων λειτούργησε ως κίνητρο για φοροδιαφυγή και όχι για τη συμμόρφωση των φορολογουμένων.

 

kathimerini.gr

Μοιράσου το άρθρο!