Οικονομία

21/06/2014 - 20:31

Απ τα άγραφα! - Φορολογικά παράλογα...

Πέρυσι το φθινόπωρο, όπως είναι γνωστό, επιβλήθηκε  ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης σε όσους έχουν αυτοκίνητα από 2.000 κυβικά και πάνω, ο οποίος πληρώθηκε μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας τον Δεκέμβριο του 2013. Ο φόρος επιβλήθηκε αναδρομικά, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2013 και οι κάτοχοι αυτών των αυτοκινήτων πλήρωσαν για το 2012 (αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν), σε μία προφανή κίνηση του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να μην γλιτώσουν από το νέο χαράτσι όσοι κατέθεταν τις πινακίδες ως τον περασμένο Δεκέμβριο!

6 μήνες μετά, οι φορολογούμενοι καλούνται τώρα να πληρώσουν με τα εκκαθαριστικά τους τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το 2013, παράλληλα με το "κοστούμι" που τους βγάζει στα εκκαθαριστικά η Εφορία για τα εισοδήματά  τους. Με άλλα λόγια, αναδρομικοί φόροι που αντιστοιχούν σε περίοδο 2 ετών πληρώνονται από τους φορολογούμενους μέσα σε 7 μήνες

Και πού επιβάλλεται, άραγε, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης; Πληρώνουν τον ίδιο ακριβώς φόρο τα λαϊκά αυτοκίνητα τύπου Skoda με τα Mercedes και τα Jeep, καθώς ο υπολογισμός του φόρου γίνεται βάσει κυβικών και όχι της πολυτέλειας. Και για όσους δεν το κατάλαβαν, να το "χοντρύνουμε" λίγο σημειώνοντας ότι τον ίδιο ακριβώς φόρο πολυτελούς διαβίωσης πληρώνει ένας οικογενειάρχης για ένα αυτοκίνητο Skoda Octavia 2.000 κυβικών με τον κάτοχο ενός αυτοκινήτου… Cadillac του ίδιου κυβισμού που διατίθεται στην Ελλάδα!! 

Άλλο ένα παράδοξο είναι ότι το αυτοκίνητο που δημοσιεύουμε στη φωτογραφία σήμερα, ένα πολυτελέστατο σπορ Lotus Elise,  η αξία του οποίου προσεγγίζει τα 50.000 ευρώ δεν πληρώνει απολύτως τίποτα, καθώς είναι 1.800 κυβικά!  Το Skoda όμως πληρώνει και αυτό το λένε στην Ελλάδα φορολογική δικαιοσύνη, με τους  300 της Βουλής (από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά) να  πηγαινοέρχονται βουβοί, προφανώς για να "δείχνουν το μπόι τους" στο Κοινοβούλιο!

 

Στρατής Σαμιώτης / Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!