Οικονομία

18/06/2013 - 17:42

Απερρίφθη πρωτόδικα το αίτημα της ΝΕΛ για εξυγίανση

yle="text-align: justify;">Οι ενδοιασμοί της διοίκησης της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου ότι ενόψει της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας, των ιδιαιτεροτήτων της ακτοπλοϊκής αγοράς και της αβεβαιότητας ως προς την επικύρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.

Η αίτηση εξυγίανσης που είχε υποβάλει η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 106 επ. Ν.3588/2007, που συζητήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012, πρωτόδικα δεν έγινε δεκτή.

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο που έλαβε γνώση, αποφάσισε όπως εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο για τη θεραπεία της απόφασης αυτής και συνάμα να προβεί σε κάθε πρόσφορη ενέργεια, με στόχο τη διατήρηση της βιωσιμότητας και της συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ
Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση της εταιρείας για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η Συμφωνία Εξυγίανσης συνήφθη στις 13/9/2012, μεταξύ της ΝΕΛ και των πιστωτών της Millennium Bank και Antelope Shipping INC, οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 62,5% του συνόλου των πιστωτών της και το 75% των εμπραγμάτως ασφαλισμένων πιστωτών.
Στη συνέχεια, η συμφωνία υπεβλήθη προς έγκριση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης την 18/9/2012, οπότε και με προσωρινή διαταγή χορηγήθηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο προληπτικά μέτρα. Η υπόθεση συζητήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου στις 5 και 9 Οκτωβρίου 2012, οπότε και παρετάθη η άνω προσωρινή διαταγή και επεκτάθηκαν τα προληπτικά μέτρα και στη θυγατρική εταιρεία ΣΙ-ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ N.Ε. Κατά την ακροαματική διαδικασία είχε δηλωθεί και η προσχώρηση της τράπεζας FB Bank στη Συμφωνία Εξυγίανσης, ανεβάζοντας έτσι τα ποσοστά των συμβαλλομένων πιστωτών σε 75%, επί του συνόλου και στο 99% των εμπραγμάτως ασφαλισμένων.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας εξυγίανσης προέβλεπε συνοπτικά τα εξής:
Οι εργαζόμενοι θα λάβουν το σύνολο των δεδουλευμένων τους. Το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα λάβουν το σύνολο των κατά κεφάλαιο απαιτήσεών τους με μεσοπρόθεσμη αποπληρωμή. Οι τράπεζες Millennium και FBB θα λάβουν περίπου το 20% των απαιτήσεών τους, με μακροχρόνια αποπληρωμή. Οι πιστωτές Millennium και FBB έχουν το δικαίωμα, αντί της οφειλής όπως αυτή περιορίζεται με τη Συμφωνία Εξυγίανσης, να ζητήσουν να τους μεταβιβαστούν πλοία της εταιρείας επί των οποίων ήδη έχουν προτιμώμενες ναυτικές υποθήκες. Σε περίπτωση που ασκηθεί το δικαίωμα αυτό, η εταιρεία εκτιμά ότι θα μπορέσει να αντικαταστήσει τα πλοία αυτά με ναυλωμένα πλοία, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η εκτέλεση των εργασιών της, καθώς και το λειτουργικό της κόστος. Οι υπόλοιποι πιστωτές (προμηθευτές κλπ) θα λάβουν το 20% των απαιτήσεών τους σε 48 μηνιαίες δόσεις. Οι τράπεζες και οι λοιποί πιστωτές μπορούν αντί της μειώσεως και ρυθμίσεως των απαιτήσεών τους να ζητήσουν την κεφαλαιοποίηση των συνολικών απαιτήσεών τους με την έκδοση νέων μετοχών και με τιμή διαθέσεως ίση με την ονομαστική αξία της μετοχής. Οι απαιτήσεις των μετόχων της εταιρείας διαγράφονται οριστικά, ενώ επίδικες απαιτήσεις θα ικανοποιηθούν σε ποσοστό 20% και σε 36 μηνιαίες δόσεις από τη λήξη της επιδικίας. Στη συμφωνία προβλέπεται και η πιθανότητα συμμετοχής της ήδη μετόχου ALTANA NAVIGATION LTD σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το ποσό 1.000.000 ευρώ καθώς και η μεταβίβαση προς αυτήν, στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης, των μετοχών των εταιρειών ANTELOPE SHIPPING INC, ERCOLANA HOLDINGS LTD και ISFI- SQUARE FUND .


Η εκτίμηση της Διοίκησης ήταν ότι η Συμφωνία Εξυγίανσης συνιστά θετική εξέλιξη που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας κατά την περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης που διανύει η Ελλάδα. Με τη συμφωνία υπήρχε η εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί μείωση των υποχρεώσεων της εταιρείας κατά ποσό 132.000.000 ευρώ περίπου. Το χρηματοοικονομικό κόστος της εταιρείας θα μειωνόταν περίπου κατά ποσό 4.500.000 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο που συνοδεύει τη Συμφωνία Εξυγίανσης, προβλεπόταν συνέχιση της προσπάθειας της εταιρείας για περιορισμό του λειτουργικού της κόστους, με μείωση των υπό εκμετάλλευση πλοίων και γραμμών, επικέντρωσή της στην εκτέλεση των συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας και στη γραμμή Πειραιά Χίου - Μυτιλήνης και επανασχεδιασμό των διατηρουμένων γραμμών.
Η Διοίκηση της ΝΕΛ επισήμαινε ότι τα ανωτέρω τελούσαν υπό την αίρεση της εγκρίσεώς τους από το αρμόδιο δικαστήριο και ότι οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική πορεία της εταιρείας βασιζόταν στα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα.

 

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!