Οικονομία

19/12/2014 - 14:10

Αυτοκτονία ή ΔΩΡΟ στις Ανταγωνίστριες και γειτονικές Χώρες, η …. Αύξηση του ΦΠΑ

ΠΡΟΣ: 1.  ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  
             2. Δ.Σ. ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ, ΗΑΤΤΑ


ΚΟΙΝΟΠ.: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
                    ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
                    ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΛΕΣΒΟΥ
                    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
                    ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΣΒΟΥ
                    ΕΝΩΣΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
                    ΕΝΩΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ, ΛΗΜΝΟΥ, ΧΙΟΥ, ΣΑΜΟΥ & ΙΚΑΡΙΑΣ    
                    ΜΜΕ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 1.12.2014                                                      Α.Π. 1563
            
ΘΕΜΑ: «Αυτοκτονία ή ΔΩΡΟ στις Ανταγωνίστριες και γειτονικές Χώρες, η …. Αύξηση του ΦΠΑ;; «

Κυρία Υπουργέ,
                   Βόμβα πολλών μεγατόνων η φημολογούμενη αύξηση ΦΠΑ, μ’ απρόβλεπτες «μη αναστρέψιμες» συνέπειες, λόγω και του πολλαπλασιαστικού ρόλου του Τουρισμού, σ’ όλους τους Τομείς της Οικονομίας, στη Βιωσιμότητα / Αναγνωρισιμότητα των Επιχειρήσεων και στην Αναγνωρισιμότητα της Χώρας απειλώντας δραματικά ό,τι όλοι μαζί μέχρι σήμερα καταφέραμε και με τα απτά αποτελέσματα της τρέχουσας χρονιάς, απ’ το …20008 !
                   Η ζημιά / κόστος του επαπειλούμενου «πισωγυρίσματος» στο ΑΕΠ, Απασχόληση κλπ, θα ‘ναι πολλαπλάσιο (τουλάχιστον 10 φορές και πάνω) της όποιας προσδοκώμενης / πιθανολογούμενης ωφέλειας / εισροής εσόδων στα Κρατικά Ταμεία, πλήττοντας καίρια αφ’ ενός τις ΜμΕ, που, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, αντιπροσωπεύουν το 99,9 % του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων της Χώρας, παράγουν το 69,9% της προστιθέμενης οικονομικής αξίας και καλύπτουν το 85,1% της Απασχόλησης κι αφ’ ετέρου τη Νησιωτική Ελλάδα στην οποία αντιστοιχεί περίπου το 70-80% του συνολικού ετήσιου αριθμού αφιξαναχωρήσεων .
                    Τέτοιες ξεπερασμένες αντιαναπτυξιακές / αντιπαραγωγικές πρακτικές εισπρακτικής (ή και συμψηφιστικής ;;) λογικής έχουν διεθνώς απαξιωθεί, μη αντέχοντας π.χ. στα κριτήρια του ΟΛΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ (ολικών ΕΙΣΡΟΩΝ – ΕΚΡΟΩΝ) ή του ΚΟΣΤΟΥΣ : ΩΦΕΛΕΙΑΣ , υπονομεύοντας, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΟΚΤΟΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ (κάθε χθες και καλύτερα), την Κοινωνική, Οικονομική κι Εδαφική Συνοχή (και της Ε.Ε.) κι αποδομώντας αργά αλλά σταθερά τον Κοινωνικοοικονομικό Ιστό, ιδιαίτερα των ΕΥαίσθητων ΠΡΟορισμών της Νησιωτικής Ελλάδας κι όλα αυτά απέναντι ή και δίπλα σε Χώρες – Προορισμούς χαμηλών φορολογικών κι άλλων συντελεστών, τραπεζικών επιτοκίων, με καλπάζουσες  Οικονομίες και κερδοφορία.
                   Η «πολλά υποσχόμενη» αλλά «τα πάντα συνθλίβουσα» επαπειλούμενη αύξηση ΦΠΑ (μετακυλιόμενη πολλαπλάσια στα κόστη Υπηρεσιών / Προϊόντων και μειώνοντας κατανάλωση, τζίρους, Απασχόληση, εισροές πόρων στα Δημόσια κι Ασφαλιστικά Ταμεία, απασχόληση) :
- Ακυρώνει την ουσία του πρόσφατου κειμένου «Πολιτικής των 50 συστάσεων», που υπογράφουν TASK FORCE και Κοινωνικοί Εταίροι (ΣΕΤΕ, ΓΕΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ), που σύμφωνα με τον κο Reichenbach θα πρέπει να ενταχθούν στο επιχειρηματικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τις 12 (απ’ τις 50) συστάσεις, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η κάθετη μείωση Φόρων για τις ΜμΕ, όπως π.χ. ο ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ), Τοπικοί Φόροι, ΕΦΚ ενέργειας, «ιδιαίτερα επείγουσες», καθώς εξακολουθεί (όπως ο ίδιος ισχυρίζεται)  η κατάσταση να είναι ευαίσθητη  
- Προσπερνά  τα εύσημα που ‘δωσε στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) Τ. Ριφάη για τη μείωση  του ΦΠΑ  στον τουρισμό, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ενθαρρύνοντας τη Χώρα μας, να δώσει συνέχεια σε ανάλογες πολιτικές για την Ανάπτυξή της, εκδίδοντας ο ΠΟΤ κι ανακοίνωση  για την επίσκεψη του Γ.Γ. στην Ελλάδα με αναφορά στη μείωση του ΦΠΑ μας.
- Αδιαφορεί για τη θέση – επισήμανση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) με την οποία καθιστά προτεραιότητα την ενημέρωση των Κυβερνήσεων για τις επιπτώσεις στην Οικονομία  απ΄ την αύξηση της φορολογίας στον Τουρισμό          και
- ΄Ερχεται σε πλήρη αντίθεση με την ενδιαφέρουσα Κοινοτική Οδηγία 2009/47/EC, που ενθαρρύνει την ΕΞΑΙΡΕΣΗ απ’ τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ π.χ. στην εστίαση, ως Κλάδου ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, όπως εντάσεως εργασίας είναι ολόκληρος ο Ξενοδοχειακός Κλάδος……..
                   Αδυνατούμε ν’ αντιληφθούμε τόσο τους λόγους, που υπαγορεύουν την αύξηση ΦΠΑ, όσο και το πώς θ’ αποβεί «ΟΛΙΚΑ επωφελής»  (με θετικό πρόσημο η διαφορά ΟΛΙΚΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΠΟΡΩΝ / ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΙΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΕΚΡΟΩΝ) για τη Χώρα μας, όταν η δικαιολογημένη μείωσή του, που προηγήθηκε, είχε τα γνωστά σ’ όλους μας εντυπωσιακά αποτελέσματα για τα οποία  πολλοί μέχρι σήμερα επαίρονται και θριαμβολογούν και πώς είναι δυνατόν (την ίδια στιγμή) η τότε μείωση ΦΠΑ και η σήμερα προτεινόμενη αύξηση, δίχως να ‘χουν αρθεί οι αιτίες / λόγοι που  επέβαλαν την τότε μείωσή του, αντίθετα έχουν πολλαπλασιαστεί κι ενταθεί, να ‘ναι κι οι δυο…….  «σωστές» πρακτικές και μάλιστα σε πολύ κακό TIMING (όταν ήδη έχουν κλείσει οι συμφωνίες του Κλάδου για την επόμενη χρονιά) η αύξηση ΦΠΑ;;
                   Αναρωτιόμαστε επίσης, πώς, με τον προτεινόμενο υψηλό (13%) ΦΠΑ, μέσα στην ύφεση, θ’ ανταγωνισθούμε πιο πλούσιες κι ανεπτυγμένες Χώρες με χαμηλότερο ΦΠΑ στη Διαμονή / Εστίαση (π.χ. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία  με 10 % ή Λουξεμβούργο 3 %,  Ολλανδία 6%, Πολωνία 8%, Κύπρο 9%  ή και τις γειτονικές μας, Τουρκία, Βουλγαρία κ.ά.);;; Κι εδώ επανέρχεται στην επικαιρότητα ολοένα και συχνότερα το εύλογο ερώτημα «γιατί να μην καθιερωθεί ενιαίος ΦΠΑ στη Διαμονή / Εστίαση (και στα προϊόντα τους), σ’ όλα τα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε.;;;
                   Αλλά και οι κατά καιρούς άστοχες δηλώσεις Οικονομικών Παραγόντων (Ελλάδος κι Ε.Ε.) περί εξαλείψεως φορολογικών εξαιρέσεων / ελαφρύνσεων, θα ‘ταν εύστοχες, δίκαιες και κυρίως αποτελεσματικές, αν σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονταν κι η εξάλειψη των πάσης φύσεως  αναίτιων / αντιπαραγωγικών συχνά, επιβαρύνσεων (και υπέρ τρίτων), προκειμένου ν’ αντισταθμισθούν (σε κάποιο βαθμό) οι μεγάλες και γνωστές μειονεξίες , ανισότητες, ιδιαιτερότητες, ανεπάρκειες υποδομών / ανωδομών, μεγάλων έργων / ευκαιριών κλπ,  ιδιαίτερα των Ευαίσθητων Προορισμών (νησιωτικών, ακριτικών, ορεινών κλπ).
                   Τέλος η απότομη και μεγάλη – πολλών ποσοστιαίων μονάδων – αύξηση του ΦΠΑ, συνιστά «βίαιη αναπροσαρμογή» (που και η Φύση «αποστρέφεται)…. που ‘ναι αμφίβολο αν θ’ αντέξει δίχως σοβαρούς κλυδωνισμούς κι απρόβλεπτες συνέπειες (χειρότερες των μέχρι σήμερα) η Οικονομία κι η Κοινωνία,  όταν στον Τραπεζικό Τομέα οι αυξομειώσεις των επιτοκίων (διεθνώς) είναι εξαιρετικά μικρές, της τάξεως του 0,25 της μονάδας, ανά μεγάλες χρονικές περιόδους.
                   Μ’ ανάλογο σκεπτικό (της μείωσης  ΦΠΑ στη διαμονή / εστίαση) και για πολύ σοβαρότερους λόγους (κι Εθνικούς) είχαν θεσπισθεί απ’ το 1987 οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ, στις ακριτικές νησιωτικές Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων κι η Περιφέρειά μας (Βορείου Αιγαίου), κατατασσόμενη στην τελευταία θέση των Ελληνικών Περιφερειών (και στις  τελευταίες θέσεις των περιφερειών της Ε.Ε.), ως προς τις συνολικές εισπράξεις ΦΠΑ Φυσικών και Νομικών Προσώπων, στην 6ετία 2006 – 2011, συγκρινόμενες με το Γενικό Σύνολο Χώρας, ανερχόμενες ποσοστιαία μόλις στο 0,37 – 0,51%  και σε απόλυτα ποσά ΦΠΑ, περίπου 49 εκατομμ. Ευρώ της ΠΒΑ, έναντι 12 δισ. της Χώρας ετησίως (Μ.Ο. 6ετίας)!!!
                   Από πρόσφατα δε στοιχεία, για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Τριτογενής Τομέας (Υπηρεσίες, Τουρισμός) κατέχει το 85%, ο Δευτερογενής το 10,5% κι ο Πρωτογενής το 4,5% !
                   Ανακεφαλαιώνοντας, γιατί ως Χώρα να πάμε κόντρα:
-    Στις διεθνείς πρακτικές (αλλά και στις Φυσικές / Βιολογικές επιλογές ή Κανόνες), των «πολύ μικρών μεταβολών, σε μεγάλα χρονικά διαστήματα;»
-    Στην «Πολιτική των 50 συστάσεων»  των Task Force και Κοινωνικών μας Εταίρων;
-    Στις απόψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
-    Στις θέσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC
-    Στην Κοινοτική Οδηγία 2009/47/EC;;
                   ΄Αποψή μας είναι ότι οφείλουμε όλοι να το ξανασκεφθούμε. Οι συνέπειες και συνακόλουθες «ευθύνες» της αύξησης του ΦΠΑ, ενδεχόμενα να ‘ναι ολέθριες, χειρότερες από’ ό,τι εκτιμούμε κι όχι μόνο.….. διότι στην «αναδουλειά» μεσούσης της Κρίσης, οι αυξήσεις το πιθανότερο είναι να φέρουν λουκέτα, ανεργία, φτώχεια, ΟΧΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ / ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ!
                   Στη φωτιά δε ρίχνουμε λάδι! «Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς δεν άδωμεν», τουτέστιν δεν αυξάνουμε φόρους κ.ά.
                   Ας το ξανασκεφθούμε και γρήγορα……… πριν τα φορτία γίνουν επαχθέστερα κι η ψυχολογία της Αγοράς / Αγορών, δυσμενέστερη. «Οι καιροί ου μενετοί»!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ   ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ
Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ

Μοιράσου το άρθρο!