Οικονομία

04/04/2016 - 20:10

Ειδικός Εκκαθαριστής στην Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου

Έ

χουν περάσει 4 χρόνια από το λουκέτο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου –Λήμνου.   Από τότε είναι σε εκκρεμότητα η διαδικασία εκκαθάρισης. Μια διαδικασία χρονοβόρα που επιβαρύνει τους μεριδιούχους και ίσως όταν μάθουμε το κόστος της όλης διαδικασίας θα τρομάξουμε…
Ευτυχώς η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφασή της που σήμερα αποκαλύπτει το Lesvosnews.net αλλάζει τα δεδομένα:

Διορίζει ενιαίο Ειδικό Εκκαθαριστή στα υφιστάμενα υπό ειδική εκκαθάριση ιδρύματα.
 
Η απόφαση περιλαμβάνει και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου Λήμνου 
 
Στο σκεπτικό της ενιαίας εκκαθάρισης η απόφαση αναφέρει:
 
"Η λειτουργική ενοποίηση των κύριων δραστηριοτήτων των ως άνω υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων, σύμφωνα άλλωστε με το ως άνω υπό ε) σχετικό, συνίσταται στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων και της περιουσίας εκάστου υπό ειδική εκκαθάριση ιδρύματος εν γένει, με συντονισμένες νομικές ενέργειες, ενιαία συστήματα πληροφορικής και λογισμικού και την συνολική αξιοποίηση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού και των διαθέσιμων πόρων, με παράλληλη διατήρηση της νομικής αυτοτέλειας κάθε ιδρύματος υπό ειδική εκκαθάριση και χωρίς να επηρεάζεται η έννομη θέση των πιστωτών αυτού. Είναι σκόπιμο δε η εν λόγω λειτουργική ενοποίηση να υλοποιείται σύμφωνα με επιχειρηματικό σχέδιο και με ετήσιους επιχειρηματικούς στόχους ενόψει του όγκου του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος αποτελούν απαιτήσεις από δάνεια με μεγάλο βαθμό καθυστέρησης. Γι’ αυτό κρίνεται αναγκαίος ο διορισμός του ίδιου νομικού προσώπου ως ειδικού εκκαθαριστή σε όλα τα υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα αλλά και στο ένα υπό ειδική εκκαθάριση χρηματοδοτικό ίδρυμα, το οποίο έχει απαιτήσεις από κοινούς πιστούχους με άλλα πιστωτικά ιδρύματα και πρέπει να τυγχάνει της ίδιας διαχείρισης με αυτά με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών της ειδικής εκκαθάρισης".
 
Το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία:
με την επωνυμία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη, Ειδικός Εκκαθαριστής Πιστωτικών Ιδρυμάτων» και τον διακριτικό τίτλο «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.»
 
Ασφυκτικά χρονικά δεδομένα 
Ο Ειδικός Εκκαθαριστής υποχρεούται: 
α) να υποβάλλει προς έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος, αμελλητί και σε κάθε περίπτωση σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 40 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας οικονομικούς στόχους για το έτος 2016 για τα ανωτέρω υπό ειδική εκκαθάριση ιδρύματα. Ομοίως, ο μόνος ειδικός εκκαθαριστής υποβάλλει προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος ετήσιους οικονομικούς στόχους, μέχρι την 1η Νοεμβρίου του προηγούμενου του έτους αναφοράς έτους, καθώς και αναπροσαρμοσμένους οικονομικούς στόχους, όταν αυτό επιβάλλεται από συνθήκες που δεν θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί εύκολα όταν είχαν υποβληθεί οι ισχύοντες οικονομικοί στόχοι. 
β) Να υποβάλλει προς έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος, αμελλητί και σε κάθε περίπτωση σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 70 ημερών από την δημοσίευση της παρούσας, πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο επί των επόμενων ενεργειών του για το έτος 2016 όσον αφορά τα ανωτέρω υπό ειδική εκκαθάριση ιδρύματα. Ομοίως ο μόνος ειδικός εκκαθαριστής υποβάλλει προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του προηγούμενου του έτους αναφοράς έτους, καθώς και αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο εφόσον απαιτηθεί, μετά την πάροδο έξι μηνών από την παροχή έγκρισης για το προγενέστερα υποβληθέν. 
3. Ο Ειδικός Εκκαθαριστής υποχρεούται να απέχει από κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων ή σε κάποια συναφή κατάσταση η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την άρτια, αντικειμενική και αμερόληπτη εκτέλεση του έργου που του ανατίθεται με την παρούσα απόφαση.
 
Στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρει στο Lesvosnews.net ότι αυτό είναι μια διαδικασία που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό ώστε να σταματήσουν οι χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες . 
Μπορεί η Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου να έχει βάλει λουκέτο αλλά ακόμη πληρώνουμε λειτουργικά έξοδα πχ γραφεία,υπαλλήλους κτλ.
Και το χειρότερο: αποτέλεσμα δεν έχουμε εδώ και 4 χρόνια!
 

Μοιράσου το άρθρο!