Οικονομία

15/01/2016 - 06:06

Φάκελος ΕΨΥΠΑΛ: Διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές για τα αίτια της κατάρρευσης

Με απόφασή του, το ΔΣ της Δημοσυνεταιριστικής Αγροτικής ΑΕ (πρώην ΕΨΥΠΑΛ) ψυγεία παγοποιεία λαχαναγορά, προτίθεται ν' αναθέσει διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας σε ορκωτούς ελεγκτές σε βάθος δεκαετίας.
Σκοπός και στόχος είναι η ανάδειξη των αιτιών που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση της εταιρείας, που εκ του αποτελέσματος μαρτυρά κακοδιοίκηση.


Μια εταιρεία που έφτασε στον γκρεμό και στο κατώφλι του πλειστηριασμού, με επισπεύδουσα κατασκευάστρια εταιρεία που διεκδικούσε το ποσό των 444 χιλ. ευρώ περίπου.
Οι έχοντες γνώση και άποψη, επισημαίνουν ότι στην ΕΨΥΠΑΛ λειτουργούσαν τα πάντα εκτός ορίων, καθώς δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον από τους διαχειριστές να εισπράξουν τα ποσά που όφειλαν οι πελάτες τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες της. Την ώρα που της όφειλαν γύρω στο μισό εκατομμύριο, σήμερα εκτιμάται ότι μπορεί να εισπραχθεί μόλις το 40% αυτών των οφειλών.


Να σημειωθεί ότι, ενώ η εταιρεία κάλυπτε οριακά το κόστος της λειτουργίας της, προχώρησε χωρίς λόγο και αιτία σε πρόσληψη προσωπικού. Αν και ο βασικός μέτοχος ήταν και είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, κατέχοντας το 65% των μετοχών, εντούτοις δεν γίνεται καμία κίνηση από την πλευρά της να συμβάλλει στη διάσωση της εταιρείας. Το υπόλοιπο 35% κατέχει ο Δήμος Λέσβου που θα επιδιώξει τη διαλεύκανση, τον εξορθολογισμό και εξυγίανση της κατάστασης.
Στοχεύει στη διαπίστωση των αιτιών που οδήγησαν στην κατάρρευση της ΕΨΥΠΑΛ. Τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος Στ. Τζιμής που ανέλαβε σχετικά πρόσφατα μόλις τον περασμένο Νοέμβριο όσο και ο Δήμαρχος Σπ. Γαληνός, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να επιβιώσει, να τονωθεί ο τζίρος της, με την προσέλκυση επιχειρηματιών που θέλουν να μισθώσουν ψυκτικούς θαλάμους, για αποθήκευση των προϊόντων που εμπορεύονται, με την αυτονόητη προϋπόθεση φυσικά ότι θα εισπράττονται και όχι όπως γινόταν στο παρελθόν.


Να υπενθυμίσουμε ότι η Ένωση και ο Δήμος έχουν διαφορετικά σχέδια για το μέλλον της επιχείρησης. Η μεν ΕΑΣ Λέσβου θέλει να κρατήσει την ΕΨΥΠΑΛ, θεωρώντας ότι τα ακίνητά της είναι πολύ μεγάλης αξίας και μια μελλοντική αξιοποίησή τους θ' αποδώσει πολλά κέρδη, ο δε Δήμος, θεωρεί ότι οι προτάσεις της Ένωσης είναι ανεφάρμοστες. Προτείνει δε, στην ΕΑΣ Λέσβου, διάφορες λύσεις: είτε την αποχώρηση από την ΕΨΥΠΑΛ, είτε την εξαγορά της επιχείρησης από το Δήμο, είτε την παραχώρηση σ' αυτόν άλλου ακινήτου της Ένωσης έναντι των μετοχών της ΕΨΥΠΑΛ και ενός σημαντικού χρηματικού ποσού. Προς το παρόν, καμιά συμφωνία δεν έχει επέλθει και δεν φαίνεται να υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς.
 
ΑΠΑΞΙΩΣΗ
Ο Στ. Τζιμής μιλά για απαξίωση της εταιρείας και έλλειψη κάθε ενδιαφέροντος, που οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια πελατών.
Τα τρωτά σημεία εστιάζονται τόσο στον υψηλότερο από τις ανάγκες αριθμό υπαλλήλων, όσο και στην καταστροφή εμπορευμάτων πελατών στους αποθηκευτικούς χώρους της ΕΨΥΠΑΛ, χωρίς κανείς ν' αναλαμβάνει την ευθύνη ή το κόστος της ζημιάς, με αποτέλεσμα την αποχώρησή τους, αλλά και στο γεγονός ότι κάποιοι επιχειρηματίες χρησιμοποιούσαν τους ψυκτικούς χώρους, χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο αντίτιμο και όταν οι οφειλές αυξανόταν σε σημείο που να μην μπορούν να εξοφλήσουν, εγκατέλειπαν, αφήνοντας φέσια στην ΕΨΥΠΑΛ, που κανείς δεν ενδιαφερόταν να βγάλει, για να την καταστήσει βιώσιμη.
«Ήρθε ο καιρός τουλάχιστον σε βάθος μιας 10ετίας, να ελέγξουμε τι και πώς φτάσαμε στην κατάρρευση. Ποιοι ήταν οι υπαίτιοι της κακοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό και έχοντας σημαία τη διαφάνεια, θέλοντας να προχωρήσουμε σε υγιείς βάσεις, το ΔΣ της Δημοσυνεταιριστικής πρώην ΕΨΥΠΑΛ- αποφάσισε ν' αναθέσει διαχειριστικό έλεγχο σε ορκωτούς ελεγκτές» υπογράμμισε ο Δ/νων Σύμβουλος Στ. Τζιμής.

 

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!