Οικονομία

19/12/2016 - 12:05

Για ένα χρόνο η αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά

Μ

είωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 κατά 50 εκατ. ευρώ φέρνει η αναστολή της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα προσφυγικά νησιά όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία, η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου "Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη - Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις.".
Αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί απόψε με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ προβλέπει την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ κατά 1 χρόνο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην τροπολογία: Μέχρι 31.12.2017 για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά 30% εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένος στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά. Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.

 

 

capital.gr

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Τροπολογία 154.01 KB

Μοιράσου το άρθρο!