Οικονομία

25/07/2015 - 07:52

Χαλαρώνουν τα capital controls

Ν

έα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής με την οποία δίνεται «ανάσα» σε επιχειρήσεις μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

 
Η υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ προβλέπει το ανώτατο όριο συναλλαγών ημερησίως ανέρχεται στις 50.000 ευρώ την ημέρα για τις ναυτιλιακές εταιρείες και για άλλους κλάδους της οικονομίας.
 
 
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:
 
Οι εγκρίσεις εισροών-εκροών κεφαλαίων από το εξωτερικό και ανάληψης μετρητών δίδονται από τις τράπεζες. Συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένονται από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων
Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα έως 2.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον συγκεκριμένο περιορισμό εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
Επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως 2.000 ευρώ για έναν συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.
Οι ναυτιλιακές εταιρίες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως 50.000 ευρώ την ημέρα.
Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, μπορεί να πραγματοποιούνται αναλήψεις και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων.
Ωστόσο, παραμένει η απαγόρευση ανάληψης μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, ενώ ορίζεται ότι η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών. Αυτές κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι ευρύτεροι περιορισμοί.
 
Επίσης, παραμένει αμετάβλητο το ημερήσιο όριο αναλήψεων 60 ευρώ ανά καταθέτη και πιστωτικό ίδρυμα. Σωρευτικά από αύριο έως και την επόμενη Παρασκευή, όσοι δεν κάνουν χρήση του ημερήσιου ορίου, μπορούν να κάνουν ανάληψη (την επόμενη Παρασκευή) 420 ευρώ.

Μοιράσου το άρθρο!