Οικονομία

27/08/2015 - 21:57

Η οικονομία ενώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου: Ελληνοτουρκικό φόρουμ με σημαντικές αποφάσεις

trong>Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λέσβου πραγματοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία, Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ για τον Τουρισμό το Σάββατο 22/8/2015, 9:30-14:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου και την Κυριακή 23/8/2015, 09:30-14:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού. Το Φόρουμ διοργανώθηκε στα πλαίσια της 3ης Εμπορικής - Τουριστικής και Πολιτιστικής Έκθεσης "Expo - Aegean 2015", που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης της Λέσβου μεταξύ 21 έως 24 Αυγούστου 2015, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού στην Ελλάδα και άλλων φορέων.

 

Την Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015 και ώρα 7.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης "ExpoAegean. Ακολούθησε η επίσκεψη στα περίπτερα από τους επισήμους. Ακόμη, έγινε τιμητική εκδήλωση με χαιρετισμούς και απονομές τιμητικών διακρίσεων από την διοργανώτρια εταιρεία ΗΧΩ ΑΕ. στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, στο Δήμο Λέσβου, στον Ε.Ο.Α.Ε.Ν., στο Δήμο Κουτσούκουγιου Τουρκίας, στον Πάτερ Κύριλλο για την Ορθόδοξη Χριστιανική Κοινότητα της Σμύρνης. Τέλος, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της έκθεσης με συναυλία του σπουδαίου μουσικού και ερμηνευτή, Γιάννη Χαρούλη.

Το ίδιο βράδυ παρατέθηκε δείπνο στους προσκεκλημένους των αποστολών που μετείχαν στη Έκθεση και στο FORUM από την Ελλάδα και την Τουρκία στο οινοποιείο ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ στο Καρά Τεπέ Μυτιλήνης,, με προσφορά του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Το Σάββατο 22/8/2015, 9:30-14:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου ξεκίνησε το διήμερο Ελληνοτουρκικό Τουριστικό Forum με το καλωσόρισμα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελου Μυρσινιά τονίζοντας ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών με την ανάπτυξη του τουρισμού και την προσπάθεια για δημιουργία κοινών πακέτων με την ευρύτερη περιοχή του Αϊβαλί Τουρκίας. Επίσης με το καλωσόρισμα του Προέδρου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) κ. Θράσου Καλογρίδη τονίζοντας και αυτός, την προσπάθεια ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ιδιαίτερα την ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά και την θεαματική αύξηση των Τούρκων επισκεπτών σε αυτά. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Δήμαρχου Λέσβου κ. Γαλήνου Σπ., του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Β. Αιγαίου κ. Κατρακάζου Ν., και του Πρόεδρου του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Κουτσίκου Π.. Αντίστοιχα, από πλευράς Τουρκίας, χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αϊβαλιού κ. Ufuk Ova και o Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού κ. Ibrahim Kantarci. Ακόμη, χαιρέτισαν εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο Γεν. Γραμματέας κ. Αγνιάδης Π., οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Βοιωτίας, Κέρκυρας, Μαγνησίας, Ηλείας, Σερρών, Έβρου, Ζακύνθου και από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., κ. Μπαμιεδάκης. Τέλος, χαιρέτισαν από το Δήμο Ζακύνθου ο κ. Τσίπηρας Ν., από το Δήμο Σύρου η κ. Παπιτσή Χ., και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Κουτσούκουγιου Τουρκίας, κ. Seher Sozen.

Τέλος, στο FORUM, από πλευράς Ελληνικής συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής Β. Αιγαίου, κ. Αδαμίδης Κ., και επιχειρηματίες του τουριστικού χώρου καθώς και εκπρόσωποι φορέων. Από πλευράς Τουρκίας συμμετείχαν από το Εμπορικό Τμήμα της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα o Οικονομικός Ακόλουθος της Τουρκίας στην Ελλάδα, κ. Ismail Tulukcu, καθώς και τα Επιμελητήρια Ali Aga, Tire, Selcuk, Burganiye, Aydin, Bodrum και Milas, ακόμη η διευθύντρια του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Σμύρνης – IZFAS κ. Oya Aksay και την αντιπρόσωπο του στην Ελλαδα, κ. Κρεμλή Α.. Τέλος, αρκετά τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφοι παραβρέθηκαν από την Τουρκία.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις – τοποθετήσεις - προτάσεις από τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου κ. Ζαμτράκη Σ. για το Λιμάνι Μυτιλήνης, από το Αρχιτέκτωνα - μελετητή κ. Καραβατάκη Π., για την νέα πύλη Σένγκεν και για το Λιμάνι Πέτρας, από τον Πάτερ Κύριλλο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Κοινότητας Σμύρνης της Τουρκίας για Θρησκευτικό Τουρισμό στην Ελλάδα & Σμύρνη Τουρκίας, από την κ. Figen Furtuna για τις Τουριστικές Υποδομές Αϊβαλί Τουρκίας και τις γύρω περιοχές, από τον Πρόεδρο της οργάνωσης “Η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο”, κ. Πόθα Στρ., για την διπλωματία των πολιτών και την ελληνοτουρκική τουριστική συνεργασία, από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου και μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αντωνίου Π., για τις ξενοδοχειακές υποδομές της Λέσβου και την εμπειρία από την νέα τουριστική αγορά της Τουρκίας στα νησιά, και τέλος, από τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και εκπρόσωπο της ΗΑΤΤΑ, κ. Χατζηκυριάκο Π., για τα τουριστικά γραφεία της Λέσβου και την πορεία των ελληνοτουρκικών τουριστικών σχέσεων.

Την Κυριακή 23/8/2015, 09:30-14:00, συνεχίστηκε Ελληνοτουρκικό Τουριστικό Forum στο Αιβαλί της Τουρκίας, με την βοήθεια και την φιλοξενία του Δήμου Αϊβαλιού και του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού.

 

 

Τα αποτελέσματα - συμπεράσματα - προτάσεις από το Forum μπορούν να συνοψιστούν στα κάτωθι:

1) Να συσταθεί μια επιτροπή, αποτελούμενη από θεσμικούς και επαγγελματικούς φορείς και από τις δυο περιοχές (Μυτιλήνη - Αϊβαλί) διευρυμένη με τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν., και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, η οποία θα εξετάσει τις δυνατότητες και θα σχεδιάσει και υλοποιήσει τέτοιες ενέργειες, όπως κοινή συμμετοχή σε Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο (πχ. ΙΤΒ, κλπ.).

2) Η ανακοίνωση για διοργάνωση της Εμπορικής - Τουριστικής και Πολιτιστικής Έκθεσης ExpoAegean” στο Δήμο του KARSIYAKA Σμύρνη Τουρκίας, την άνοιξη του 2016.

3) Την διοργάνωση συνεδρίου με θέμα την ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών - Ε.Ο.Α.Ε.Ν. στη ΖΑΚΥΝΘΟ 9 -10 Οκτωβρίου 2015, από το Επιμελητήριο Ζακύνθου με την στήριξη του Δήμου Ζακύνθου.

 4) Τουριστική αξιοποίηση των έργων υποδομής της ευρύτερης περιοχής Λέσβου – Αϊβαλί, όπως η λειτουργία της Πύλης Εισόδου της Πέτρας, η έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου του Αδραμυτίου, η ολοκλήρωση της νέας ταχείας οδικής σύνδεσης Κωνσταντινούπολης – Σμύρνης, το σχεδιαζόμενο άνοιγμα της νέας Πύλης εισόδου Πλωμαρίου, η λειτουργία των δύο Μαρίνων, της Μυτιλήνης και του Αϊβαλί, οι οποίες ανήκουν στον ίδιο Όμιλο.

5) Ετήσια φεστιβάλ αντικρινών πόλεων στο Αιγαίο.

6) Ανταλλαγές – Κατασκηνώσεις νέων – Εκμάθηση γλώσσας.

7) Συνεργασία Δήμων παράλιων Τουρκίας με Δήμους Αιγαίου για το Θέμα Πρόσφυγες – Μη νόμιμους μετανάστες.

8) Σύνδεση νησιών με τα παράλια της Τουρκίας όλο το χρόνο - Βελτίωση του ανταγωνισμού.

9) Σύνδεση λιμανιού Πέτρας Δήμου Λέσβου με τον απέναντι Λιμάνι του Δήμου Κουτσούκουγιου Τουρκίας με πλοίο. 

Μοιράσου το άρθρο!