Οικονομία

22/05/2015 - 06:06

Κοινή επιστολή φορέων Λέσβου για τον Φ.Π.Α.

yle="margin-left:12.0pt;">Προς: Βουλευτές Λέσβου

Μυτιλήνη 21 Μαΐου 2015

 

Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές,

Σχετικά με την επικείμενη, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, κάτι που θεσπίστηκε με αγώνες πάρα πολλών ετών, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα δοθεί με μαθηματική ακρίβεια η χαριστική βολή στις κλειστές και εθνικά ευαίσθητες νησιωτικές μας οικονομίες.

Επισημαίνουμε ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ δεν αποτελεί προνόμιο για τα νησιά, αλλά ένα ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα τεράστια προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας, που δημιουργούν από μόνα τους στρεβλώσεις σε βάρος των νησιών μας. Θεωρούμε λοιπόν αδιανόητο το επιχείρημα ότι ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών, δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και την ελληνική οικονομία.

Και φυσικά να υπενθυμίσουμε ότι στο κυρίαρχο Ελληνικό Σύνταγμα, προβλέπεται και επιβάλλεται ιδιαίτερη μέριμνα από τις διατάξεις αναγνώρισης της «νησιωτικότητας», αλλά και από τις διατάξεις του ν. 4150/2013 για την εφαρμογή της «ρήτρας νησιωτικότητας».

Σας ζητούμε, να αντιληφθείτε το κοινωνικοοικονομικό κόστος της αύξησης του ΦΠΑ, να αγωνιστείτε σκληρά για την διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης και να καταψηφίσετε κάθε σχετικό νομοθέτημα, ώστε να μην καταστούν μη βιώσιμα τα ελληνικά νησιά και να μην  καταδικαστούν σε οικονομικό μαρασμό, οδηγώντας σε αναγκαστική φυγή τους εναπομείναντες κατοίκους τους.

Σας καλούμε λοιπόν να δεσμευτείτε δημόσια ότι θα καταψηφίσετε οποιοδήποτε νομοθέτημα, στο οποίο θα προβλέπεται κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και σας ζητάμε άμεση συνάντηση με όλους τους τοπικούς φορείς, για τη χάραξη κοινού αγώνα και κοινής στρατηγικής, ενάντια στις μεθοδεύσεις εξαθλίωσης των νησιών μας.

 

Οι συνυπογράφοντες

 

Ευάγγελος Μυρσινιάς Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου

Παναγιώτης Μπαρούτης, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Αν. Αιγαίου

Παναγιώτης Τατάκης, Πρόεδρος Ε.Φ.Ε.Ε.Ν. Λέσβου

   Περικλής Αντωνίου, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου & Μέλος Δ.Σ.

                                   Ξενοδοχειακού Ελλάδος

Ιωάννης Σαμιώτης, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου

Ιωάννης Αμπουλός, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Λέσβου

Δημήτριος Σπανέλλης, Πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Λέσβου

Παναγιώτης Παπαρίσβας, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

Γεώργιος Χρυσίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής

 

Μοιράσου το άρθρο!