Οικονομία

23/04/2017 - 12:18

Lesvos Gourmet : 9 επιχειρήσεις τροφίμων στη Λέσβο ενώνουν τις δυνάμεις τους

yle="text-align: justify;">Η Lesvos Gourmet είναι το όραμα εννέα παραγωγών, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις και τα προϊόντα τους, για να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση υψηλής διατροφικής αξίας στο τραπέζι σας.

“Εν αρχή ην ο τόπος”

Ο ήλιος και η θάλασσα, ο αέρας, η ευλογημένη βροχή και το ήπιο κλίμα, το ανάγλυφο, η πολύχρωμη χλωρίδα, η ιδιαίτερη πανίδα, συνθέτουν έναν τόπο “δώρο Θεού” για τους κατοίκους της Λέσβου.

“Μετά οι άνθρωποι και τα έργα τους”

Ένας τέτοιος τόπος γεννά ανθρώπους με πάθος, ένστικτο και ζήλο, ανθρώπους που κάνοντας τη δουλειά τους απόλαυση, ονειρεύονται. Ανακατέβουν το χώμα με τον ιδρώτα τους, αξιοποιούν υπέροχες πρώτες ύλες και αρχαίες, πατρογονικές γνώσεις και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, συνθέτουν μοναδικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

 

 

Στη Lesvos Gourmet συμμετέχουν:

 

Lesvian Mountains  (ελαιόλαδο)

Ο ∆ημήτρης Ε. Κατζουρίδης, ορμητικός, τελειομανής κι ασυμβίβαστος, με βαθειά γνώση της υπαίθρου από οικογένεια που έχει στην κατοχή της μεγάλα ελαιοκτήματα, κι ο Ιωάννης Μ. Φωτίου, συνετός, πρακτικός και τεχνοκράτης, γεωπόνος με διατριβή στην ελιά και το ελαιόλαδο, από οικογένεια εμπόρων που είχε ως αντικείμενό της την αντιπροσώπευση ειδών για ελαιοτριβεία, γεννήθηκαν στον ευλογημένο τόπο της Λέσβου, όπου η ελιά και το ελαιόλαδο είναι τέχνη και έκφραση πολιτισμού. Σαν παιχνίδι, σαν παραμύθι, σαν παράδοση, σαν δουλειά για την οικογένεια και σαν σωματική άσκηση, το λιόδεντρο, ο καρπός του και το ελαιόλαδο ήταν πάντα κομμάτι της ζωής τους. Κάποια στιγμή συναντήθηκαν, συνδέθηκαν φιλικά και θέλησαν να περάσουν αυτή την βιωματική σχέση τους με το ελαιόλαδο σε όσους περισσότερο ανθρώπους μπορούσαν σε όλον τον κόσμο. Έτσι λοιπόν ίδρυσαν την εταιρεία με διακριτικό τίτλο «Λεσβιακά Όρη». Εδώ δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη: η συνεχής επαφή με τους καλλιεργητές, η φροντίδα των δέντρων, η συγκομιδή την πιο κατάλληλη στιγμή, το μάζεμα σε κατάλληλα δοχεία ,η άμεση μεταφορά στο ελαιοτριβείο, η ψυχρή μέθοδος έκθλιψης, η φύλαξη του προϊόντος σε κατάλληλες συνθήκες και η τελική εμφιάλωση έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή των ξεχωρισστών ελαιολάδων «AEOLION»και «ΡΩ»
 
 
 
 
Η πορεία μας ξεκινά από το Σκουτάρο της Λέσβου πολύ πριν το 1980 με αντικείμενο το εμπόριο αμνοεριφίων και αιγοπροβά- των εντός και εκτός του νησιού. Χρονολογία ορόσημο το 1988 όπου εγκαινιάστηκε το παραδοσιακό κρεοπωλείο στη πλατεία της Καλλονής με σκοπό την διερεύνηση μας και στην λιανική πώληση. Έκτοτε με βάση πάντα την εξυπηρέτηση των πελατών εγκαινιάσαμε το 2003 την πρότυπη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος-σκευασμάτων με στόχο την κάλυψη των αναγκών της αγοράς σε ποιοτικά προϊόντα. Με έγκυρες πιστοποιήσεις ελέγχου των κανόνων υγιεινής παρέχουμε στους πελάτες μας προϊόντα υψηλής ποιότητας βασισμένα σε παραδοσιακή συνταγή, και οι πωλήσεις μας φτάνουν σε όλη την Ελλάδα. Η εντατική προσπάθεια, η μεθοδική δουλεία και η αφοσίωση στους στόχους, μας έχουν τοποθετήσει στις πρώτες θέσεις του κλάδου με σημαντικές επιτυχίες και συνεργασίες. Στόχος μας πάντα η καλύτερη και δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών μας και η συνεχή διερεύνηση του δικτύου πωλήσεων τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
 
 
Το Πλωμάρι, χτισμένο σε μιάν απομονωμένη περιοχή του νησιού, με απότομα βουνά, βαθιές θάλασσες, απόκρημνες ακτές και βράχια, εκείνη την εποχή βγήκε σιγά-σιγά από την απομόνωσή του και έγινε μια σημαντική βιομηχανική κωμόπο- λη και ένα πολυάσχολο εμπορικό λιμάνι. Ελαιοτριβεία, σαπωνοποιεία, μηχανουργεία και ταρσανάδες δούλευαν ασταμάτητα. Η βιομηχανία έφερε το εμπόριο, το εμπόριο τον πλούτο, ο πλούτος την εκμετάλευση, η εκμετάλλευση τον συνδικαλισμό. Οι εργάτες και οι ξωμάχοι γεννιόντουσαν για να δουλεύουν 12 και 15 ώρες, από νύχτα σε νύχτα, στα χωράφια, στα εργοστά σια, στα καρνάγια. Είναι η εποχή που έφτασαν στο Πλωμάρι και οι πρώτοι ρακιτζήδες. Ένας από αυτούς ήταν κι ο ∆ημήτριος Γιαννατσής. Με τις συνταγές της Ανατολής στις αποσκευές τους, βρίσκουν εδώ τα καλύτερα υλικά για να φτιάξουν τα αποστάγματά τους. Σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας, που τότε καλλιεργούνταν στην Λέσβο, γλυκάνισο από το Λισβόρι, μάραθο και αρωματικά φυτά από τα γύρω βουνά, και απαλό, μαλακό νερό από τον Σεδούντα ποταμό που σχίζει στα δυό το Πλωμάρι. Εκτός όμως από τα υλικά, βρήκαν και τους ανθρώπους του μόχθου.
 
 
Theros : Το ελληνικό καλοκαίρι. Οι μήνες που θερίζεται το ελληνικό σιτάρι. Tο θέρισμα . Από βραβευμένα και πιστοποιη- μένα σιτάρια της Λέσβου της Λήμνου και της υπόλοιπης Ελλάδας παράγονται τα ζυμαρικά THEROS. Στην πρωτεύουσα του Βορειανατολικού Αιγαίου την Μυτιλήνη η εταιρεία παραγωγής τροφίμων THEROS GREEK FOOD ANTHOLOGY ιδρύθηκε το 2014 από ανθρώπους με εμπειρία, γνώση και μεράκι στον χώρο της τοπικής γαστρονομίας. Τα ζυμαρικά μας παράγονται με παραδοσιακές συνταγές αλλά με σύγχρονες τεχνικές και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων οι οποίες εγγυόνται τα προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι σας καθημερινά. Με έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών, πειραματιζόμα- στε συνεχώς με νέα υλικά προκειμένου να προσφέρουμε σε εσάς μοναδικά και πρωτότυπα προιόντα υψηλής ποιότητας και γευστικής αρτιότητας .
 
 
Στον Μεσότοπο της ∆υτικής Λέσβου, εδρεύει και λειτουργεί το μελισσοκομικό εργαστήριο του Κορδούτη Κωνσταντίνου, που παράγει και διαθέτει στην αγορά το  ΜΕΛΙ ΕΝΑ. ελληνικό ανθόμελο που προέρχεται από το νέκταρ αναρίθμητων λουλου- διών της άγριας φύσης της ∆υτικής Λέσβου. Παράγεται αποκλειστικά στα μελισσοκομεία της οικογενειακής επιχείρησης με παράδοση πάνω από 20 χρόνια. Έχει τη δική του ταυτότητα, μία αρωματική και γευστική βεντάλια από λουλούδια της άνοιξης, όπως αγριοτρίφυλλα και αγριολεβάντα, φρύγανα του καλοκαιριού όπως η ρίγανη, βότανα όπως η αγριομέντα, η μολόχα και το μελισσόχορτο, αυτοφυείς θάμνοι όπως η λυγαριά, η κάπαρη και ο βάτος, και μεγάλη ποικιλία από αγκάθια. Η επιχείρηση εφαρμόζει κανόνες ορθής μελισσοκομικής πρακτικής και σωστούς μελισσοκομικούς χειρισμούς στα μελισσοκομεία της, με γνώμονα την αγάπη και το σεβασμό για τη φύση, τη μέλισσα και τα προϊόντα της. Όλη η διαδικασία από την εξαγωγή από την κηρύθρα μέχρι και την τυποποίηση του μελιού γίνεται στο μελισσοκομικό εργαστήριο, εφαρμόζοντας τις κατάλλη- λες μεθόδους που διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα του μελιού. Χωρίς θέρμανση, χωρίς επεξεργασία, χωρίς παρεμβάσεις, κάθε σταγόνα μελιού περνάει αναλλοίωτη από την κηρύθρα στο βάζο και τον τελικό καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο παράγεται το ΜΕΛΙ ΕΝΑ  με ταυτότητα του τόπου προέλευσης, με μοναδικά αρώματα και γεύση, αγνό, φυσικό, ανεπεξέργαστο και ασφαλές, ανεκτίμητο δώρο της φύσης στον άνθρωπο.
 
 
Η τυροκομική επιχείρηση Γαλακτοκομικά ΜΥΣΤΑΚΕΛΛΗ Ι.Κ.Ε. έχει τις εγκαταστάσεις της στον Μανταμάδο Λέσβου, έναν γραφικό ιδιαίτερης ομορφιάς ορεινό οικισμό, φημισμένο για την μεσαιωνική Ιερά Μονή Ταξιαρχών που φιλοξενεί, την σημαντική κτηνοτροφία του, και τα ποιοτικά τυροκομικά προϊόντα που παράγει. Πασίγνωστο επίσης για τα είδη κεραμι- κής τέχνης και ιδιαίτερα τις στάμνες του, ζωγραφισμένες δεκαετίες πολλές με την ίδια χαρακτηριστική τεχνοτροπία που ενέπνευσε και το λογότυπο της επιχείρησης, και που εκφράζει τις αξίες της φιλίας, της φιλοξενίας και της ειρήνης, Συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε πριν πενήντα πέντε χρόνια στο παραδοσιακό τυροκομείο του ο Στρατής Μυστακέλλης και επέκτεινε στη συνέχεια ο γιός του Γιάννης. Τα προϊόντα σήμερα παράγονται σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, αξιοποι- ώντας την μακρόχρονη εμπειρία του ίδιου προσωπικού που επί σειρά ετών και μέσα από συνεχείς βελτιώσεις προσέφερε στο καταναλωτικό κοινό την αναγνωρισμένη σταθερή ποιότητα των προϊόντων ΜΥΣΤΑΚΕΛΛΗ. Αιγοπρόβατα της Λεσβιακής φυλής, μη εσταβλισμένα, τρεφό- μενα από την πλούσια πολυποίκιλη σε φυτά και βότανα και απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα χλωρίδα της περιοχής, που λούζεται από την αλμύρα του θαλασσινού νερού και από το φώς της μεγάλης σε διάρκεια ηλιοφάνειας, δίνουν ένα εξαιρε- τικής ποιότητας γάλα με μοναδικά αρώματα και γευστικά χαρακτηριστικά.
 
 
Η Οικοτεχνία δραστηριοποιείται στο χώρο των παραδοσιακών προϊόντων που ο καθένας από εμάς θα ήθελε να έχει στο καθημερινό του τραπέζι. Όλες οι πρώτες ύλες των προϊόντων είναι από δικές μας καλλιέργειες αναδεικνύοντας ταυτόχρονα γεύσεις και αρώμα- τα Μυτιληνιάς Γής χαρίζοντας μας τον πλούτο που κρύβουν τα Λεσβιακά χώματα. Συγκεκριμένα στο εργαστήριο μας παράγουμε, εξαιρετικής ποιότητας μαριναρισμένης λιαστής ντομάτας με έξτρα παρθέ- νο ελαιόλαδο, υπέροχες σάλτσες ντομάτας, μυρωδάτα βότανα και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας τηρώντας όλες οι υγειονομικές προδιαγραφές βάση HACCP. Όλη η διαδικασία γίνεται με παραδοσιακό τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιούνται πρόσθετα χημικά, χρώματα ή συντηρητικά.
 
 
Ο πατέρας μας, ο Μιχάλης Σουσαμλής, είχε εκπαιδευτεί από παιδί σε διάφορους φούρνους στη Μυτιλήνη. Όταν έβρισκε χρόνο γύριζε με το ποδήλατο και πουλούσε σιμίτια. Μαθήτευσε και στην Αγιάσο, σε όλους τους φούρνους. Τη βασική εκπαίδευσή του την έλαβε από έναν Μικρασιάτη, τον Γιαννάκο, που τον έπεισε ότι αξίζει να γίνει φούρναρης. Εκείνος τον δίδαξε τη μικρασιάτικη τέχνη και κυρίως τα εφτάζυμα ζυμάρια που φτιάχνονται σε ιδανικές συνθήκες αποστείρωσης και καθαριότητας χωρίς χημική μαγιά, αλλά από μαγιά που ακόμα φτιάχνεται χειροποίητα από ρεβίθια. ∆ιορατικός όπως ήταν ο πατέρας μας, τα έκανε παξιμάδια κι έτσι άρχισε η άνοδος. Έπειτα αγόρασε την άδεια και τον τούρκικο φούρνο του Γιαννάκου. Ο Στρατής, ο μεγάλος αδερφός, άρχισε να αυξάνει τα είδη των παξιμαδιών. Κύριο μέλημά του ήταν να χρησιμοποιεί αλεύρι σιταρένιο, ρεβίθια και γλυκάνισο από το Λισβόρι. Αρχίσαμε να παράγουμε μεγάλες ποσότητες, να επεκτείνουμε τα εργαστήρια και να πληθαίνουν τα μαγαζιά. Ταυτόχρονα αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε με τα γλυκά και ιδίως με τα παραδοσιακά γλυκά της Αγιάσου. Μπορούμε να καυχηθούμε πλέον για τη βασιλόπιτα, τις μπακλαβούδες, τα γεμάτα και όλα τα κλασικά γλυκά. Ένα από τα καλύτερα προϊόντα μας είναι το σιταρένιο ψωμί, απλό ψωμί με τη μυστική συνταγή του Γιαννάκου.Αφού επεκτείναμε τα εργαστήριά μας, πήραμε HACCP, τυποποιήσαμε τα προϊόντα μας και τα διακινούμε σε όλο το νησί. Σήμερα, έχουμε τρία πρατήρια και ετοιμάζουμε νέα εργαστήρια. Απασχολούμε 10 μόνιμους εργάτες και 5-6 εποχιακούς.
 
 
Η Γέρα μια όμορφη και πλούσια περιοχή του νησιού της Λέσβου, με τα ατέλειωτα βουνά ελαιώνων που αντικατοπτρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα ασημένια νερά του κόλπου της Γέρας, ενός από τους πιο γραφικούς κόλπους της υδρογείου όπως έχει χαρακτηριστεί. Κρυμμένος καλά στην αγκαλιά της Γέρας, ο Τεπές (Κορυφή). Κατάφυτο δάσος από το βλογημένο δέντρο της ελιάς, έξι χωριά μοναδικά είναι σαν εκλεκτή καρποί αυτού του ελαιώνα. Αυτές είναι λίγες λέξεις που καλούνται να μεταδώσουν την εικόνα από το φυσικό περιβάλλον όπου ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Στο οικογενειακό μας αγρόκτημα καλλιεργούμε με βιολογικές πρακτικές δυο χιλιάδες αιωνόβια ελαιόδεντρα με μια συνεχώς αυξανόμενη παράγωγη, εκτός από την παραγωγή ελαιολάδου δώσαμε περισσότερο έμφαση στο ίδιο τον καρπό της ελιάς. Από τα τέλη του 2006 άρχισε και λειτουργεί η καινούργια μονάδα παραγω- γής και επεξεργασίας βρώσιμων ελιών . Η μονάδα έχει κατασκευαστεί με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Η παραγωγική διαδικασία που ακολουθείτε είναι ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής βρώσιμων ελιών , από διάφορες συνταγές που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Οι συνθήκες που παράγεται το προϊόν μας άλλα και οι καλλιεργητικές τεχνικές που εφαρμόζονται δίνουν γεύση μοναδική και ιδιαίτερη. Εμείς αυτό που κάνουμε με αγάπη είναι να εφαρμόζουμε τις πιο άπλες παραδοσιακές και φυσικές μεθόδους κατά την διαδικασία της μεταποίησης αλλά και της συσκευασίας. Και αυτή την στιγμή έχουμε φτάσει εκτός από την ελιά σε άλμη να διαθέτουμε στην αγορά και τα παρακάτω προϊόντα: πράσινες ελιές, ξυδάτες, ελιές με μπούκοβο, σκόρδο & θυμάρι δαμαστές και τσακιστές ελιές, πάστα ελιάς σε τρεις γεύσεις.

Μοιράσου το άρθρο!