Οικονομία

07/03/2016 - 13:25

Μια γιορτή αφιερωμένη στη γυναίκα και στην παραγωγή - «Γυναίκα-Αμπέλι-Κρασί»

Μ

ε μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Γυναίκα- Αμπέλι- Κρασί”, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στα Χύδηρα της Λέσβου.

 

Στο σύντομο χαιρετισμό της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε:

«Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ σε μια συνάντηση που δίνει και το νόημά της: “Γυναίκα, Αμπέλι, Κρασί”.

Έχει μέσα του ο κύκλος της εκδήλωσής μας, τη μέθη της ζωής. Κάθε γυναίκα είναι μια πηγή έμπνευσης. Το αμπέλι υπήρξε πάντα για τους ανθρώπους, ιδιαίτερα στον τόπο μας κι ιδιαίτερα ο καρπός του, πηγή που έφερνε χαρά, κάθε φορά, σε κάθε συνάντηση ανθρώπων.

Μια γιορτή αφιερωμένη στη γυναίκα είναι μια γιορτή που πρέπει να γίνεται κάθε μέρα, γιατί κάθε μέρα είναι μέρα της γυναίκας.

Ας μας επιτρέψουν οι φίλοι μας εδώ να πούμε ότι η γυναίκα, κάθε γυναίκα, φέρνει τα νάματα της ζωής και γι’ αυτό πάντα, όχι μόνο πρέπει να τη σεβόμαστε και να την τιμούμε, αλλά και να αναγνωρίζουμε τον κάθε της ρόλο.

Εμείς εδώ σήμερα, αυτό κάνουμε με σεμνό τρόπο. Τιμούμε τη γυναίκα με όλους τους συνειρμούς και τα νοήματα που μπορούν να γεννήσουν οι τρεις λέξεις: Γυναίκα, Αμπέλι, Κρασί».

 

Ακολούθως, η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κα. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Πρόεδρος των Ελληνίδων του Κρασιού και Πρόεδρος των Οινοποιών του Αιγαίου, ανέπτυξε το ρόλο της γυναίκας μέσα στην αγροτική παραγωγή και μεταποίηση, με ειδική αναφορά  στα δεδομένα των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Παρουσίασε, επίσης, τις δυνατότητες που υπάρχουν για εξειδίκευση και επιμόρφωση γυναικών τόσο στον αμπελοοινικό τομέα, όσο και σε γενικότερους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης. Ειδική αναφορά έκανε στη συμβολή του οινικού και γαστρονομικού τουρισμού στην τοπική ανάπτυξη και στην ενίσχυση του brand name της περιοχής. «Πρέπει να ενδυναμωθεί ο ρόλος της γυναίκας μέσα στην αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση. Ο ρόλος του συνδέσμου των Ελληνίδων του Κρασιού είναι να δώσουμε έναυσμα και πληροφόρηση σχετικά με όλα αυτά τα ζητήματα, ώστε να συμβάλουμε στην ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον οινικό τομέα που έχει πολλές προοπτικές και δυνατότητες», επεσήμανε η κα. Τριανταφυλλοπούλου.

 

Ακολούθησε ξενάγηση στο Οινοποιείο της περιοχής και γευσιγνωσία κρασιών. Επίσης, γυναίκες από τα Χύδηρα προσέφεραν στους επισκέπτες γευστικά εδέσματα, προβάλλοντας έτσι τα μοναδικής διατροφικής αξίας προϊόντα που παράγονται στην περιοχή.

  

Η εκδήλωση έγινε  με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

 

Μοιράσου το άρθρο!