Οικονομία

24/07/2014 - 19:43

O Φούχτελ στη Λέσβο... έχει «λάδι» η υπόθεση...

yle="text-align: justify;">Και ξαφνικά χθες βράδυ το Επιμελητήριο Λέσβου ενημερώνει τα τοπικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Φούχτελ στη Λέσβο. Κανένας άλλος φορέας δεν είχε ενημέρωση. Η επίσκεψη Φούχτελ έχει επικεντρωθεί στον ελαιώνα της Γέρας... άραγε γιατί να υπάρχει το Γερμανικό ενδιαφέρον μόνο για αυτή την περιοχή;  Επιχειρηματίες από διάφορα μέρη της Λέσβου τηλεφωνούσαν στα ΜΜΕ και στην Περιφέρεια θέλοντας να μάθουν γιατί η επίσκεψη Φούχτελ αφορά μόνο την περιοχή της Γέρας. Και επιτέλους το Επιμελητήριο Λέσβου που φέρεται να έχει άμεση σχέση με την επίσκεψη  γιατί επιλέγει συγκεκριμένες επιχειρήσεις για την επίσκεψη του Φούχτελ. Μήπως τελικά το Επιμελητήριο Λέσβου έγινε «τσιράκι» του Φούχτελ;  Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες του Lesvosnews.net πολιτικά πρόσωπα της Λέσβου γύρισαν την πλάτη στο σόου-μπίζνες που στήνουν στη Λέσβο οι Γερμανοί.

(η τελευταία φωτογραφία με τα μέλη του Επιμελητηρίου να ποζάρουν δίπλα στο Φούχτελ είναι αποκαλυπτική.... τόση χαρά χρόνια είχαμε να δούμε.....)

 

Η επίσκεψη του Φούχτελ στη Λέσβο όπως μεταδόθηκε από το ΑΠΕ

Η προώθηση των εξαγωγών βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας εντεταλμένου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χάνς Γιόαχιμ Φούχτελ στο Επιμελητήριο Λέσβου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Μάρκους Τρέσελ (Markus Tressel) και Γιόζεφ Ριφ (Josef Rief) Γερμανοί βουλευτές των Πρασίνων, Χρήστος Λαζαρίδης διευθυντής και Κριστόφ Σούμαχερ- Χίλντερμπραντ (Dr.Christoph Schumacher- Hilderbrand) και Δημήτριος Σοπίκης μέλη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, Αθανάσιος Κελέμης γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο βουλευτής Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης, καθώς και πολλοί επιχειρηματίες.
Αφορμή της επίσκεψης ήταν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Λέσβου, η έναρξη του 3ου θερινού σχολείου που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη από το Liberal Friedrich Naumann Foundation for Freedom σε συνεργασία με την ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας.
Ο πρόεδρος και τα άλλα στελέχη του Επιμελητηρίου παρέδωσαν στον κ. Φούχτελ υπόμνημα το οποίο επικεντρωνόταν στην προώθηση των εξαγωγών τού λεσβιακού ελαιολάδου στη Γερμανία, την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία μέσω τσάρτερς, την αντιμετώπιση του ζητήματος της νησιωτικότητας από την ΕΕ, τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά και στη διατήρηση της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, καθεστώς το οποίο ισχύει και στη Γερμανία.
Ο κ. Φούχτελ δήλωσε πως χαίρεται ιδιαίτερα που βρίσκεται στη Λέσβο, σημείωσε τα αιτήματα του Επιμελητηρίου και δεσμεύτηκε να δουλέψει για την ελληνογερμανική επιχειρηματική συνεργασία, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για προϊόντα κατασκευασμένα από ξύλο ελιάς.
Ο Γερμανός υφυπουργός μιλώντας στους νέους που συμμετέχουν στο θερινό σχολείο χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα αυτή την περίοδο. Ως παράδειγμα ανέφερε τον νόμο «Καλλικράτης» που οδήγησε στη δημιουργία μεγάλων δήμων στην Ελλάδα. Και υπογράμμισε πως ο ίδιος έχει ως στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δήμων της χώρας και της Γερμανίας. Επίσης τόνισε πως είναι θετικό ότι η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν προχωρήσει σε μια στενή συνεργασία μετά το 2010.
Στη συνέχεια, ο κ. Φούχτελ συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή.
Το μεσημέρι η γερμανική αντιπροσωπεία κινήθηκε προς την Καλλονή προκειμένου να παραδώσει φάρμακα από την κλινική Bavaria.
Στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής υπήρξαν μικροεπεισόδια από συνδικαλιστές και πολίτες που κατήγγειλαν ως υποκριτική τη γερμανική πρακτική.
Στη συνέχεια ο κ. Φούχτελ επισκέφθηκε το Ελαιοτριβείο – Μουσείο «Βρανά» στον Παπάδο της Γέρας, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του από τους υπευθύνους του Μουσείο και τον κ. Σηφουνάκη, μέλος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος», η οποία πριν από 9 χρόνια ανέλαβε την αναστήλωση του παλιού βιομηχανικού αυτού μνημείου της Γέρας - που δημιούργησε η οικογένεια του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη – και την μετατροπή του σε Μουσείο. Ο κ. Σηφουνάκης, κατά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Φούχτελ του επεσήμανε την αδήριτη ανάγκη να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα τέτοιου είδους θεματικών Μουσείων στην απομακρυσμένη νησιωτική Ελλάδα, τα οποία έχουν υψηλά πάγια έξοδα λειτουργίας και συντήρησης, χωρίς τα έσοδά τους - που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τα εισιτήρια των επισκεπτών – να μπορούν να τα καλύψουν. Σημείωσε ότι στην πλειοψηφία τους τα θεματικά αυτά μουσεία, όπως το Ελαιοτριβείο-Μουσείο «Βρανά», είναι απόρροια της πρωτοβουλίας ιδιωτικών φορέων, κατά βάση μη κερδοσκοπικών πολιτιστικών οργανισμών, που δεν λαμβάνουν μόνιμη χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σηφουνάκης παρέδωσε σχετικό υπόμνημα προς τον κ. Φούχτελ ζητώντας του να εξετάσει κάθε πρόσφορο μέσο και δυνατότητα, προκειμένου να βρεθεί ένας μόνιμος χρηματοδοτικός μηχανισμός των πάγιων εξόδων λειτουργίας και συντήρησης τέτοιου είδους μνημείων του πολιτισμού μας, που πέραν των άλλων εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν που προσφέρει η χώρα μας.


 

Διαβάστε επίσης:

Αντιδράσεις Ζερδελή - Κυρίτση για την επίσκεψη Φούχτελ στη Λέσβο

Μοιράσου το άρθρο!