Οικονομία

26/03/2015 - 10:56

Οι… «Γερμανοί ξανάρχονται» στη Μυτιλήνη... διπλάσιοι σε έκταση !

    <
    li style="text-align: justify;"> Νέα άδεια ίδρυσης ζητά από τον Δήμο η μεγάλη αλυσίδα για να μετατρέψει το σούπερ-μάρκετ της σε «κολοσσό» ως προς τα τετραγωνικά, θέμα που θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής
  • Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει σταδιακά η διαμόρφωση του οικοπέδου στο        οποίο θα ανεγερθούν οι νέες εγκαταστάσεις, πράγμα που σημαίνει πως η εταιρεία «γνωρίζει» ότι δεν θα αντιμετωπίσει κανένα εμπόδιο

 

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης / Τα ΝΕΑ της Λέσβου

«ΆΛΛΟ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ» ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑ-ΤΕΠΕ

Ισχυρό χτύπημα στον ανταγωνισμό των σούπερ-μάρκετ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας ετοιμάζουν οι Γερμανοί, προωθώντας επέκταση – «μαμούθ» για το κατάστημα του Καρά-Τεπέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Lidl σκοπεύει να επεκτείνει το κατάστημά της κατά 800 τετραγωνικά (!), επιδιώκοντας να δημιουργήσει έναν κολοσσό, ώστε να περιορίσει τον ανταγωνισμό από το γειτονικό νέο σούπερ-μάρκετ της εταιρείας «Βασιλόπουλος» και ταυτόχρονα να βρεθεί σε «θέση μάχης», στην περίπτωση που θελήσει να υλοποιήσει το «παλιό σχέδιό της» για τη δημιουργία καταστήματος στην ίδια περιοχή.

Τα σχέδια της Lidl

Τα σχέδια της Lidl γιαεπέκταση τα είχαν αποκαλύψει τον περασμένο Οκτώβριο τα «Νέα της Λέσβου», τότε όμως η αρχική πρόβλεψη της αλυσίδας ήταν για μικρότερη επέκταση της τάξης των 300 τετραγωνικών περίπου. Στην πορεία, ωστόσο, ο «πήχης» ανέβηκε ψηλότερα, όπως φαίνεται και από την αίτηση της εταιρείας στην Πολεοδομία και μάλιστα «τα πολεοδομικά» βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, καθώς διαθέτει υπέρ του δέοντος τις απαιτούμενες ιδιόκτητες θέσεις στάθμευσης. Το μόνο που μένει είναι η χορήγηση νέας άδειας ίδρυσης, δεδομένου πως με την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων απαιτείται νέα άδεια με βάση τα νέα «κτιριακά δεδομένα» για την επιχείρηση. Η αίτηση της Lidlέχει ήδη υποβληθεί στο Δήμο και τα δικαιολογητικά της ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε το θέμα να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής Γαληνού είναι υπέρ της αδειοδότησης, θεωρώντας ότι δεν μπορεί τώρα ο Δήμος να μπει εμπόδιο στα σχέδια της Lidl, όταν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο λειτούργησε δεύτερο μεγάλο κατάστημα στη Μυτιλήνη η εταιρεία «Βασιλόπουλος», χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Κι αυτό καθώς εκτός από την Αυτοδιοίκηση δεν αντέδρασαν ούτε το Επιμελητήριο ούτε ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, «καταθέτοντας τα όπλα» λόγω απόφασης του ΣτΕ που ανέτρεψε αρνητική απόφαση της Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη κατά το παρελθόν για τη λειτουργία σούπερ-μάρκετ σε εμβαδόν άνω των 500 τετραγωνικών.

Η κερκόπορτα

Την απόφαση αυτή που άνοιξε την κερκόπορτα για την επέκταση των σούπερ- μάρκετ είχαν αναδείξει τα «Νέα της Λέσβου» το 2013, σημειώνοντας τότε πως η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέτρεψε τους περιορισμούς ίδρυσης, κατασκευής και λειτουργίας των σούπερ-μάρκετ στα νησιά.

Πρόκειται για παλιά προσφυγή που είχε γίνει στα Χανιά, προκαλώντας την ανατρεπτική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Η προσφυγή είχε γίνει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο υπέβαλε προδικαστικό ερώτημα στο ΣτΕ για το εάν είναι σύμφωνες ή όχι με το Σύνταγμα οι διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 2323/1995 και 3377/2005, που καθόριζαν το πλαίσιο ίδρυσης, κατασκευής κ.λπ. υπεραγορών λιανικού εμπορίου. Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με την υπ” αριθμ. 694/2013 απόφαση, υπογραμμίζει ότι το άρθρο 5 του Συντάγματος, το οποίο «κατοχυρώνει την ελευθερία ασκήσεως οικονομικής δραστηριότητας, κατοχυρώνει, μεταξύ άλλων, και την ελευθερία ιδρύσεως και εκμεταλλεύσεως εμπορικών καταστημάτων».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέφερε ότι η διά νόμου υπαγωγή της οικονομικής δραστηριότητας της εκμετάλλευσης εμπορικών καταστημάτων σε «καθεστώς προηγουμένης διοικητικής αδείας συνιστά περιορισμό συνταγματικώς κατοχυρωμένης ελευθερίας, ο οποίος είναι ανεκτός κατά το Σύνταγμα, μόνον εάν η σχετική νομοθετική ρύθμιση δικαιολογείται από συγκεκριμένους λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθορίζει σαφή και αντικειμενικού χαρακτήρα κριτήρια, βάσει των οποίων ασκείται η αρμοδιότητα της Διοικήσεως, δικαιολογείται επαρκώς από την ειδική φύση του αντικειμένου της ρυθμίσεως και κινείται εντός των ορίων που χαράσσει η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας».

Οι… «Γερμανοί ξανάρχονται»

Με την αδειοδότησή της η Lidl και την ολοκλήρωση της επέκτασης – «μαμούθ» στον Καρά-Τεπέ, το νέο πλέον κατάστημα θα προσθέσει πολλές εκατοντάδες κωδικούς νέων προϊόντων στα ράφια του, εντείνοντας τον ανταγωνισμό με τα άλλα σούπερ-μάρκετ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν προκαλεί πλήγμα και στις τοπικές επιχειρήσεις.

Η γερμανικών συμφερόντων αλυσίδα σούπερ-μάρκετ παρότι διαθέτει προϊόντα «ιδιωτικής ετικέτας», τα οποία πριν από μερικά χρόνια έβλεπε με αδιαφορία μια μεγάλη μερίδα των καταναλωτών, έχει καταφέρει την τελευταία πενταετία λόγω της οικονομικής κρίσης να προσελκύσει καταναλωτές της λεγόμενης μεσαίας τάξης, που προ του 2010 «δεν περνούσαν ούτε απ’ έξω» από το σούπερ-μάρκετ της στον Καρά-Τεπέ. Αυτό το κατάφερε όχι μόνο λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, αλλά επειδή συνδύαζε την συγκυρία της κρίσης με άλλες κινήσεις, «βάζοντας νερό στο κρασί της» και διαθέτοντας έστω σε έναν περιορισμένο αριθμό κωδικών και επώνυμα προϊόντα, που βρίσκουν οι καταναλωτές στα άλλα σούπερ-μάρκετ.

Η δεύτερη επέκταση

Να σημειωθεί ότι η επέκταση – «μαμούθ» που ετοιμάζει τώρα η εταιρεία Lidl είναι η δεύτερη, καθώς το κτίριό της έχει επεκταθεί ήδη μία φορά τα προηγούμενα χρόνια, με εσωτερική αναδιαρρύθμιση περιορισμού του αποθηκευτικού χώρου και αύξηση των τετραγωνικών της λιανικής. Να θυμίσουμε ότι το αίτημα για την πρώτη επέκταση είχε υποβληθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο επί Νομαρχίας Παύλου Βογιατζή, το θέμα όμως όλως τυχαίως τότε δεν εισήχθη σε ημερήσια διάταξη συνεδρίασης για να συζητηθεί εμπρόθεσμα.

Όταν έγινε εκπρόθεσμα η συνεδρίαση απορρίφθηκε η αίτηση της Lidl για επέκταση, η εταιρεία όμως προσέφυγε στη Δικαιοσύνη «πατώντας» στην πρόβλεψη του νομοθέτη ότι σε περίπτωση που μέσα σε διάστημα 40 ημερών δεν εκδίδεται απόφαση επί της αίτησης του επιχειρηματία, τότε αυτό εκλαμβάνεται ως έγκριση του αιτήματος. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία αναθέτοντας την υπόθεση στον δικηγόρο της Θεσσαλονίκης, Χρήστο Καπαχτσή, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταφέρνοντας, έστω με καθυστέρηση ετών, να επεκτείνει το κατάστημά της σύμφωνα με το νόμο τα προηγούμενα χρόνια.

Μοιράσου το άρθρο!