Οικονομία

24/09/2015 - 08:21

Οικονομικές επιπτώσεις στα νησιά από την αδυναμία διαχείρισης προσφυγικών ροών

Το μέγεθος της απουσίας σχεδίου υποδοχής και διαχείρισης του κύματος των προσφύγων στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, με αποτέλεσμα τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στη δημόσια διοίκηση αλλά και τον τουρισμό, αποκαλύπτει έκθεση του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Την έρευνα παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο υπηρεσιακός υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης και σύμφωνα με αυτή, ήδη το κόστος των δήμων και των περιφερειών των νησιών για τη φιλοξενία, τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών, τις αμοιβές του εποχικού προσωπικού, την καθαριότητα, την απώλεια εσόδων από δημοτικά τέλη κ.λπ. αγγίζει τα 3,7 εκατ. ευρώ. Αλλά και στην οικονομία των νησιών, αξίζει να αναφερθεί ότι η Κως εκτιμά από τις ακυρώσεις κρατήσεων και την απώλεια τουριστικών δαπανών περί τα 18 εκατ. ευρώ. Κως, Λέσβος, Χίος και Σάμος, είναι τα νησιά που πλήττονται περισσότερο οικονομικά.

Αναλυτικά οι επιπτώσεις, όπως περιγράφονται στην έκθεση, είναι: 1 Ακυρώσεις διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και λοιπά καταλύματα: Για την περίπτωση της Κω οι εν λόγω ακυρώσεις ανέρχονται περίπου στις 178.000 (120.000 από Tour Operators και 58.000 από μεμονωμένους πελάτες) αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση ακυρώσεων κατά 400%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014. Σημαντικές ακυρώσεις διανυκτερεύσεων καταγράφονται στη Λέρο και στη Λέσβο που αγγίζουν το 30%.

2 Συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου: Σε αρκετά τουριστικά καταλύματα καταγράφεται η τάση διακοπής της λειτουργίας τους, τουλάχιστον κατά δύο μήνες νωρίτερα, συγκριτικά με την προηγούμενη τουριστική περίοδο. Στην περίπτωση της Λέσβου, η μείωση της τουριστικής κίνησης για τον μήνα Αύγουστο εκτιμάται στο 4%.

3 Απώλειες στον κύκλο εργασιών: Αποτέλεσμα των δύο προαναφερόμενων επιπτώσεων είναι η μείωση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης ανά διανυκτέρευση. Στην περίπτωση της Κω εκτιμάται ότι οι εν λόγω απώλειες ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ, οι οποίες και θα επιφέρουν περαιτέρω συνέπειες στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα.

4 Μειωμένος ρυθμός κρατήσεων για την τρέχουσα περίοδο και προκρατήσεων για το 2016: Στην περίπτωση της Κω, ο εν λόγω ρυθμός κρατήσεων εμφανίζεται μειωμένος από 40% έως 58% σε σχέση με το 2014, ενώ ο ρυθμός προκρατήσεων παρουσιάζει μείωση της τάξης του 60%, κυρίως από την αγορά της Μ. Βρετανίας (1.650 ακυρώσεις έως τα τέλη Αυγούστου 2015) σε σχέση με την περσινή περίοδο. Παράλληλα, κατά το διάστημα των τελευταίων τριών εβδομάδων του Αυγούστου διαπιστώθηκε αρνητική εξέλιξη στην πορεία των κρατήσεων από τη γερμανική (μεμονωμένοι τουρίστες) και ιταλική αγορά, καθώς επίσης και από την τσεχική αγορά προς τα νησιά Λέσβο και Κω.

5 Ακυρώσεις συνεδρίων και προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων: Στην περίπτωση της Λέσβου πρόσφατα ακυρώθηκαν πέντε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ αναμένεται η ακύρωση άλλων δύο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015, συνολικού δυναμικού περί τους 6.000 επιβαίνοντες, ενώ κάτι ανάλογο παρατηρείται και στην περίπτωση της Κω. Ενδεικτικά, για την περίπτωση της Λέσβου, η εκτίμηση για την απώλεια στην περιοχή ανέρχεται στις 180.000 ευρώ, καθώς αντιστοιχεί ένα ποσό καταναλωτικής δαπάνης 30 ευρώ ανά επιβάτη.

6 Ακυρώσεις πτήσεων από το εξωτερικό: Στην περίπτωση της Κω παρατηρούνται συνεχείς ακυρώσεις πτήσεων από προορισμούς, όπως η Ιταλία και το Ισραήλ, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην περίπτωση της Λέσβου.

 

Από  Τουρκία ακυρώσεις:

Το τουριστικό πρακτορείο Γεντς Αϊ Σταρ της Σμύρνης, ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου της Ενωσης Τουριστικών Πρακτορείων της Τουρκίας, γνωστοποίησε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταναστών στο νησί έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων ταξιδιών από τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλή Αντωνίου, Τούρκοι τουρίστες που είχαν κλείσει τις διακοπές για τρεις και τέσσερις ημέρες στο νησί φεύγουν αυθημερόν, ακυρώνοντας τις κρατήσεις τους λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης και στο λιμάνι του νησιού. Επίσης, εκατοντάδες εκτιμώνται οι απώλειες των κρατήσεων από την Τουρκία το επόμενο πενθήμερο, που αναμενόταν αυξημένη τουριστική κίνηση λόγω μουσουλμανικής εορτής. Ηδη μεγάλοι ξένοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί έχουν ακυρώσει πτήσεις του στο νησί για το υπόλοιπο της σεζόν, ενώ έχουν περιορίσει τα προγράμματά τους και για το 2016.

 

Υπενθυμίζουμε ότι  ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου απέστειλε, χθες, επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη σημερινή παρουσία του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση, ζητώντας του να προτείνει την εφαρμογή του προσφυγικού - μεταναστευτικού αποτυπώματος αναλόγου του αντίστοιχου ισχύοντος ενεργειακού αποτυπώματος ιδιαίτερα για τις χώρες του Νότου. Αντίστοιχο αίτημα απηύθυνε με επιστολή του και προς τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

 

 

Ημερησία / Καθημερινή

Μοιράσου το άρθρο!