Οικονομία

16/01/2018 - 06:18

Παρουσίαση Οδηγού Εξαγωγικών Επιχείρησεων Ε.Ο.Α.Ε.Ν. 2017

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Οδηγού Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Ε.Ο.Α.Ε.Ν. 2017 – «Greek Exports Guide στην αγγλική γλώσσα & της Ειδικής Ιστοσελίδα www.exporters-eoaen.gr που συνδιοργάνωσαν Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών και ο Οργανισμός Enterprise Greece στο Ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα, την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 στα πλαίσια του πολυσυνεδρίου Athens Moneyshow 2018. Ο Εξαγωγικός Οδηγός είναι υπό την Αιγίδα των Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπουργείου Ναυτιλίας &Νησιωτικής πολιτικής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από την συντάκτη της έκδοσης και συντονίστρια κα. Άννα Κρεμλή που παρουσίασε την έκδοση, το περιεχόμενο της και τους συντελεστές αυτής και ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΑΕΝ για την εμπιστοσύνη που την περιέβαλε για την επιτυχία του εγχειρήματος. Ακόμη, έκανε αναλυτική παρουσίαση της ιστοσελίδας του Οδηγού και ανέφερε την χρησιμότητα της τόσο στη ηλεκτρονική συνεχή προβολή των εξαγωγικών επιχειρήσεων σε όλες τις αγορές του πλανήτη όσο και την επικαιροποίηση των στοιχείων του συνεχώς. Τέλος ευχαρίστησε τα Υπουργεία για την αιγίδα τους καθώς και τους χορηγούς για την οικονομική στήριξη της έκδοσης και ιδιαίτερα τον Οργανισμό Enterprise Greece.

 

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί αρχικά από τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης o οποίος ανέλυσε την ίδρυση και το σκοπό του ΕΟΑΕΝ και τόνισε ότι συστατικός σκοπός του είναι ή προβολή των νησιωτικών επιχειρήσεων μελών του και η προώθηση των προϊόντων που παράγουν στις διεθνείς αγορές. Στα πλαίσια αυτά είναι και η έκδοση του Οδηγού Εξαγωγικών επιχειρήσεων και η σχετική ιστοσελίδα που παρουσιάζεται σήμερα. Ακόμη ανάφερε ότι η ανωτέρω έκδοση αποτελεί επιβράβευση των νησιωτικών παραγωγικών επιχειρήσεων μελών μας που είναι εξωστρεφείς και σε αυτόν τον εξαγωγικό οδηγό περιέχονται πάνω από 500 εξαγωγικές παραγωγικές επιχειρήσεις από τα 19 νησιωτικά και παράκτια επιμελητήρια μέλη και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να προβάλλει το εξαγωγικό δυναμικό των νησιών της χώρας μας για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο. Τέλος αφού έδωσε στατιστικά στοιχεία των εξαγωγικών επιχειρήσεων του Οδηγού ευχαρίστησε τους υποστηρικτές αυτής -Υπουργεία -Οργανισμούς -Τράπεζες -Επιμελητήρια και φορείς των εξαγωγικών επιχειρήσεων και χορηγούς καθώς και αυτούς πού έγραψαν άρθρα γύρω από την παραγωγή των νησιών και ιδιαίτερα την υπεύθυνη της έκδοσης.

 

Εν συνεχεία την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Enterprise Greece κ. Χρήστος Στάικος ο οποίος τόνισε την συνεργασία του Οργανισμού με τα νησιωτικά επιμελητήρια και του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπογράφτηκε με το ΕΟΑΕΝ. Ακόμη και προσπάθειες για στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των νησιών από το κρατικό φορέα εξωστρέφειας και επενδύσεων που προεδρεύει με τρίπτυχο την συνεργασία εξωστρέφεια και δημιουργικότητα. Ανάφερε χαρακτηριστικά για το οικοσύστημα παραγωγής στα νησιά και για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτών. Τέλος ανέφερε τις δράσεις για το 2018 του Enterprise Greece και ειδικά στα τρόφιμα, ποτά και καλλυντικά.

 

Χαιρετισμό ακόμη απεύθυνε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτριος Παπαδημητρίου ο οποίος ευχαρίστησε τον ΕΟΑΕΝ για την πρόσκληση συνεχάρει τους συντελεστές της έκδοσης τονίζοντας ότι είναι μια επιβράβευση των εξαγωγικών επιχειρήσεων των νησιών της Ελλάδος ο Οδηγός Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Ε.Ο.Α.Ε.Ν. Ακόμη ανέλυσε την κυβερνητική πολιτική στο τομέα των εξαγωγών και επενδύσεων καθώς έδωσε στοιχεία για την περίοδο από 2009-2017 όπου φάνηκε η αύξηση των εξαγωγών κατά 22% πάρα την αντίστοιχη μείωση του ΑΕΠ και ειδικά το 2017 η αύξηση του όγκου των εξαγωγών σε σχέση με το 2016 θα ξεπεράσει το 13% καταλήγοντας ότι η καλύτερη επιλογή τόσο των μικρομεσαίων παραγωγικών επιχειρήσεων όσο και η αναπτυξιακή στρατηγική πρέπει να είναι οι αύξηση των εξαγωγών και τού βαθμού εξωστρέφειας τής οικονομίας μας.

 

Στη συνέχεια χαιρετισμό έκανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος αφού συνεχάρει το ΕΟΑΕΝ για την έκδοση τού Οδηγού Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Ε.Ο.Α.Ε.Ν. τόνισε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για ειδική νησιωτική πολιτική και την ανάληψη πρωτοβουλιών για θεσμοθέτηση κανονισμών και χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε στην επομένη προγραμματική περίοδο μετά το 2020.

 

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου INSULEUR κ. Γεωργίου Μπενέτου ο οποίος αφού συνεχάρει το ΕΟΑΕΝ για την έκδοση τού Οδηγού τόνισε τις προσπάθειες του δικτύου που προεδρεύει στη διεκδίκηση ειδικών πολιτικών για να νησιά ιδιαίτερα στο τομέα της ανταγωνιστικότητας και την λήψη μέτρων για το ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Χαιρετισμό απεύθυνε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ΟΕΥ κ. Δημήτριος Χαλεπίδης που συνεχάρει όλους τους συντελεστές της έκδοσης. Σημειωτέον ότι η υπηρεσία που προΐσταται ανάλαβε και διαβίβασε τον Οδηγός Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Ε.Ο.Α.Ε.Ν σε όλους τους εμπορικούς συμβούλους σε όλες τις πρεσβείες της Ελλάδος στο εξωτερικό.

 

Τέλος έστειλε γραπτό χαιρετισμό Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέροντας την υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας στη έκδοση αυτή και την ενίσχυση των εξαγωγικών νησιωτικών επιχειρήσεων ΜΜΕ κάθε τρόπο καθώς και την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου από το 2018

 

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης ΕΤΕΑΝ αε κ. Α. Γεωργακάκης αρκετοί πρόεδροι Επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων

 

Ακολούθησαν οι Ομιλίες των παρακάτω ομιλητών που ήταν μερικοί από τους αρθρογράφους της έκδοσης:

- Διευθυντή του Επιμελητήριου Κυκλάδων κ. Αλέξη Τσιάντη για το Aegean Cuisine

- Πρόεδρος του Σύνδεσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) κ. Νίκο Καλογιάννη

- Γενικός Διευθυντής του Σύνδεσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) κ. Γεώργιο Οικονόμου

- Διευθυντή Διεθνούς Ανάπτυξης της MEDITERRA S.A. (Mastihashop) κ. Σαντρο Χαραλαμποπουλος

- Πρόεδρος GreekGastronomyGuide.com κ. Γεώργιο Πίττα

- Αντιπρόεδρος του Σύνδεσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Ορέστη Παπαδόπουλο

 

Ακόμη κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε Απονομή Αναμνηστικών στους υποστηρικτές και χορηγούς από τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

 

Στην αίθουσα τής εκδήλωσης οι χορηγοί έφεραν δείγματα από τα προϊόντα που εξάγουν. οι εταιρείες: Ούζο Πλωμάρι Ισίδωρος Αρβανίτης ΑΕ., Κτήμα Βακάκη, Atcare Ltd., Mastihashop, Ελαιόλαδο Eirini Plomari.

Μοιράσου το άρθρο!